Az Nvidia és az AMD évek óta küzd egymással. Az AMD azonban több szinten is le van maradva, melynek jót tehet, ha egy szegmensre koncentrálnak.

2023.08.16. – A jelenlegi pletykák és szivárgások alapján erősen úgy tűnik, hogy az AMD nem próbálkozik egy ideig a high-end szegmensben. Természetesen ez csak a videokártyákra vonatkozik, a processzorokat nem engednék el ilyen könnyen. Az RX 8000 szériás kártyák a középkategóriát erősítenék meg, bár az RTX 4090-re a mostani generációban sincs alternatívájuk. Bár elsőre fájónak tűnhet a „vereség” beismerése, talán ez lehet az AMD valaha meghozott egyik legjobb döntése.

Hirtelen váltás?

A fejlesztés késői fázisában döntött az AMD

A fejlesztés késői fázisában döntött az AMD

Nem is olyan rég mér arról szóltak a hírek, hogy a Navi 41 GPU egységek már tesztelés alatt állhatnak. Úgy tűnik, hogy az AMD látszólagos előjel nélkül, hirtelen hozta meg ezt a döntést. Csak a Navi 43 és 44 számítási egységek maradnak talpon. Könnyen lehet, hogy a tesztelés hozott olyan eredményeket, melyek nem voltak túl biztatóak. Sokat mondó az is, hogy míg a 3090 Ti-t megpróbálták megszorongatni, addig a 7900 XTX már tudatosan a 4080 ellen készült.

Alig van kártya

A jelenlegi generációt megnézve is hamar kiderülhet, hogy teljesen más elképzelésekkel rendelkezik az óriáscég, mint a konkurencia. Az Nvidia a 16 GB-os 4060 Ti megjelenése után gyakorlatilag lefedte az egész mezőnyt. Az 1600 dolláros 4090 és a 300 dolláros 4060 között több modellt is megtalálunk, ott a 4080, a 4070 Ti, a 4070 és a két 4060 Ti variáns is. Egyedül a 4050 nem akarja mutatni magát, de könnyen lehet, hogy már nem is fogja.

AMD

Ezzel szemben az AMD a 2022 decemberi RX 7900 XT és XTX megjelenés után nem igazán erőlködik. Nem is olyan rég megérkezett az RX 7600, ám a középkategóriát teljesen üresen hagyták. Várhatóan augusztus végén leplezhetik le az RX 7800 és 7700 modelleket, de könnyen lehet, hogy ez már kevés lesz. Az Nvidia a szoftveres, extra technológiákban is érezhetően erősebb. Ott a Reflex, a DLSS 3, a DLAA. Ahogy bizony a kártyák fogyasztása is mérföldekkel jobb, mint az AMD-s megfelelőiknek. Nem véletlen, hogy a következő generációban pont a mainstream szegmensre erősítene rá a cég és nem próbálná meg erőből megállítani az Nvidia-t.

El kellene engedni a Ray Tracinget?

Kevés a fejlődés és még le is vannak maradva….

Nem csak a nyers, high-end erőben marad el a vörös óriás. Az Nvidia-hoz képest a kártyák Ray Tracing teljesítménye is csapnivaló, miközben már az Intel is kezd erősödni ilyen téren. A 7000-es széria hozott némi fejlődést, de szinte biztosra vehetjük, hogy a következő generációban sem tudná utolérni az Nvidia-t. Azon persze már lehet vitatkozni, hogy a felhasználók mekkora része kapcsolja be a Ray Tracinget, de a fentebb említett DLSS, DLAA is az RT/Tensor magokra épít, melyek bizony már hasznosak az átlag számára is. Biztosan jót tenne a következő szériának, ha az AMD az RT fejlesztésére fordított energiáit máshová csoportosítaná.

Ez lehet a jó döntés?

Kétségtelenül jól hangzik, ha egy adott gyártó magénak tudhatja a legerősebb kártyát az adott generációból. Ha megnézzük azonban például a Steam statisztikákat, két dolgot is észrevehetünk. Egyrészt a felhasználók jelentős hányada Nvidia kártyát használ, másrészt kifejezetten az alsó-középkategóriából válogatnak. RTX 3060, GTX 1650, GTX 1060….csak, hogy a 2023 augusztusában leolvasható, legnépszerűbb modelleket emlegessük. Az AMD-nek sokkal több lehetősége lenne a fejlődésre, terjeszkedésre, ha valóban elkötelezné magát és megpróbálná felvenni a versenyt az Nvidia-val ebben a mainstream, középkategóriát felvonultató szektorban. Az sem lenne olyan rossz ötlet az AMD számára, ha az Intel példájából merítene. Bár az Intel Arc szériával szintén nem a flagship kategóriát támadta be, az agresszív árképzéssel az volt a céljuk, hogy legyőzzék az Nvidia-t. Nem véletlen, hogy egyre többen kacsingatnak a kék óriás felé.

Az elsőre szomorú hír tehát ezért lehet valójában egy zseniális és ésszerű döntés. A középkategóriában végre kiteljesedhet az AMD, anélkül, hogy azon kellene aggódni, hogy mit hozhat a high-end szegmens. A felhasználó hatalmas része ebből az árkategóriából merít, az igazán maximalisták pedig úgyis az RTX 4090-et veszik, nincs mit tenni. A szoftveres oldalra szintén ráférne egy kis alakítgatás, az Nvidia egyértelműen jobb csomagot kínál a kártyái mellé.

Adatok és képek forrása: DigitalTrends

Az Nvidia ledarálta a konkurenciát? – Az AMD nem próbálkozik többé

 

×