Vannak figurák, akik, ha nem is mindig központi karakterei egy történetnek, az elvesztésükkel megáll, nem csak a nézők, hanem a sorozat szíve is.

VIGYÁZZ! Az alábbi lista masszív spoilereket tartalmaz, ezekből a címekből:

  • Kártyavár (House of Cards)
  • Fear The Walking Dead
  • X-akták (X-files)
  • The Walking Dead
  • Feketelista (The Blacklist)
  • Dexter
  • Vikingek (Vikings)

2023.08.16. – Szóval: csak akkor olvass tovább, ha már úgyis láttad ezeket a sorozatokat, vagy nem bánod, hogy lelőjük belőlük a legnagyobb fordulatok egyikét!

Kártyavár (House of Cards)

Zoe Barnes karaktere csak a Kevin Spacey szexuális zaklatási botránya miatt eleve megtépázott hírű House of Cards első évadában volt jelen, mégis sokan tartják úgy, hogy messze ő volt az egészben a legjobb, vagy legalábbis a legzseniálisabb ellenfele a gonosz Frank Underwoodnak (Spacey). A figurát játszó Kate Mara számára szintén gyászos hír lehetett, hogy távoznia kell a sorozatból, hiszen élete talán legjobb alakítását nyújtotta.

 

Zoe-nak azután kellett meghalnia, hogy egyre közelebb férkőzött Frank mocskos titkaihoz. Bár Franknek akadtak még ellenségei a következő évadokban, egyikkel sem épített már ki olyan lebilincselő kapcsolatot, mint a gyors észjárású, intelligens újságíróval.

Fear The Walking Dead

A Fear the Walking Dead egy nagyon bíztató, az anyasorozatánál (The Walking Dead) sokkal színvonalasabb sorozat volt – egy darabig. Bár meg-megkarcolgatta tengermély hullámvölgyek alját, kifejezetten izgalmas, üdítő stílusváltásokra képes sorozat volt, ám ez a lendület nagy törést szenvedett Nick Clark negyedik évadban bekövetkezett halálával. Egy zombihorrortól nem túl szokatlan, hogy időnként akár fontos karakterek is kihullanak belőle, de az intelligens, viszont függőségei uralta Nick hirtelen, értelmetlen halála sokkolta a nézőket.

 

Igaz, hogy Nickkel egy ideje már nem sok mindent kezdtek a forgatókönyvírók, így a karakter kiüresedett, viszont ez inkább utóbbiak szegénységi bizonyítványa, mint a remekül játszó Frank Dillane-é. Miután kiírták a sorozatból, néhány egészen izgalmas történetszálat leszámítva a Fear the Walking Dead általános színvonala máig tartó mélyrepülésbe kezdett. Az októberben folytatódó nyolcadik széria egyben az utolsó is. Tényleg elég lesz.

X-akták (X-files)

Hamis elem a listán (lentebb írjuk miért), de mindenképpen ide kívánkozik. Ez a sorozat mindig is Dana Scully (Gillian Anderson) és Fox Mulder (David Duchovny) kapcsolatára, meg a két színész közötti kémiára épített. Éppen ezért utóbbi „halála” a hetedik évad végén rendesen megviselte a sorozatot. Hiába volt önmagában is remek karakter Scully ügynök, a partnere nélkül nem volt az igazi, és a Mulder hiányából fakadó űr betöltésére hívott Robert Patrick (Terminátor 2.) sem használt a dolognak.

 

Az egész mögött egyébként a Fox (haha) Studios és David Duchovny – valószínűleg pénzügyi – vitája állt, és Mulder karaktere ezután már csak archív felvételeken, illetve pár cameo erejéig jelent meg. Volt még egy nagy visszatérés a 9. évad legvégén, de az sem mentette meg az X-aktákat – amit meg 2016-2018-ban műveltek belőle 10-11. évad címén, szót se érdemel.

The Walking Dead

Na, akkor még egy kakukktojás, ahol nem szó szerinti karakterhalálról van szó, de mivel az összes megmaradt szereplő úgy gondolja, Rick Grimes hősiesen távozott az élők sorából a 9. évad 5. részében, mégis ide passzol. Pláne, mert megállt tőle a sorozat szíve és bár utána néhány izgalmas sztoriszál újra-újraélesztette, nem ugyanúgy dobogott tovább.

 

Szó se róla, a TWD Andrew Lincoln főszereplése mellett sem volt végig színvonalas. Sőt. Volt, hogy komplett évadokat alibiztek el lassú, semmitmondó, értelmetlen epizódok és unalmas dialógusok segítségével – csak teljen az idő és dőljön a pénz. De Rick halála, főleg annak látványos és heroikus mivolta beleégett a nézők emlékezetébe. Aztán hasonló katarzisokat vártak a folytatástól, de nem jött több. Talán majd a spinoffok.

Feketelista (The Blacklist)

Alulértékelt, díjakkal sokkal vékonyabban elhalmozott sorozat annál, amit megérdemelt volna… az első 8 évad. Amúgy 10 volt belőle, az utolsó éppen néhány hete ért véget, de a 9-10-ért technikailag kár volt. Nem azért, mert rosszak, csak sokkal gyengébbre és lagymatagabbra sikerültek a korábban rohanó, izgalmas és okos történetnél. Amellett, hogy az utolsó két évad a központi figurából, Raymond Reddingtonból (James Spader) is jóval kevesebbet adagol a kelleténél, pokolian hiányzik belőlük a nyolcadik felvonás végén agyonlőtt Elizabeth Keen.

 

Meghan Boone ügynök karaktere legalább annyira szerves része volt az FBI-t titkon segítő, de az osztagot saját céljaira felhasználó toplistás bűnöző történetének, mint maga Reddington. Az eltávozása pedig a legperverzebb és legváratlanabb fordulatok egyike, amit valaha láttunk egy sorozattól, hiszen az évadzáró epizód éppen azt készíti elő, hogy ő fog ölni, nem pedig őt ölik meg – alattomban, lesből.

Dexter

Minden idők talán legeredetibb sorozatgyilkos témát feldolgozó tévés produkciója szó szerint térdig gázol a vérben, és még arra a bravúrra is képes, hogy elfogadtassa és megkedveltesse a nézővel, nem csak a címszereplő sorozatgyilkost (Michael C. Hall), hanem egy sor más kétes személyiségű karaktert, a korrupt zsaruktól a bűnözőkig. Ez talán durva, és a maga idején (2006-2013) sokan vethették a Dexter alkotóinak szemére, hogy népszerűsítik az erőszakot, azzal valójában csak azt demonstrálták, hogy mennyire szórakoztatóan lehet árnyalni egyes figurákat. A Dexterben is ez történt, de a főhős állandó, mindig pozitív, már-már bántóan feddhetetlen ellenpontja, a felesége, Rita (Julie Benz) nagyon kellett, hogy jól működjön a kötéltánc. Erre mit csinálnak?

 

Egy nagyon váratlan pillanatban mindenkit képen törölnek vele, hogy vérbe fagyva fekszik a kádban, mivel Dexter egyik riválisa hozzá is elért. Nem állítjuk, hogy az olykor fárasztóan aggodalmaskodó Rita elvesztése kicsinálta a sorozatot, mert működik az utána is, de mégiscsak: a mészáros főhőst nehezebb elfogadni a világítótornya nélkül. Ezt sajnos az ideiglenesen beesett színvonal is remekül demonstrálta.

Vikingek (Vikings)

Ez fájt. Ha láttad, tudod mire gondolok. A valóságban is létezett Ragnar Lothbrok viking vezér tündöklését és bukását bemutató sorozat éppen annyira hátborzongatóan kegyetlen, amilyenek a brit szigetekre és Európára ezer évvel ezelőtt rászabadult barbár vikingek lehettek az ellenségeikkel. A sorozatban tombol az erőszak, de sosem öncélúan, ami óriási erénye. Történt vele viszont valami, azután, hogy megölték Lothbrok (Travis Fimmel) karakterét. Mit megölték, horrorba illő kegyetlenséggel kínozták halálra – és ennek összes naturalista részletét szépen végig is nézetik velünk!

 

A megvert-égetett-szurkált-kígyókkal maratott vikingvezér elvesztése van annyira durva, hogy önállóan azt az egy utolsó jelenetet napokig tart megemészteni. Mi is belehalunk picit, főleg azért, mert a végletekig bízunk benne, hogy egyszercsak feltűnik egy osztag, ami kimenti a szorult helyzetéből. De a segítség sosem érkezik meg. A negyedik évad 15., All His Angels című epizódja nem csak a legmagasabban értékelt darabja az egész sorozatnak, hanem vízválasztója is. Ami a következő két évadban jön, szintén jó, csak éppen teljesen másik történet: Ragnar fiaié, és ezt illett volna jobban elkülöníteni (mondjuk egy alcímmel új sorozatként tálalni, mint a Vikings: Valhallát), még akkor is, ha sok szintén kedvelt szereplő marad velünk a folytatásban. Az egész már nem úgy és nem olyan jól működik, mint akkor, amikor még Ragnar mozgatta a drámát. Mert kétségtelenül ő a csúcsa az egésznek.

Ez meg egy új Netflix csoda lehet, hazai vonatkozással:

Magyar főgonosz a Netflix új anime sorozatában – ekkor érkezik a Castlevania: Nocturne

×