A helyszínnek és a korszaknak, amiben játszódik, nem sok köze van hazánkhoz, de egy magyar arisztokrata család legendája nagyon is passzol hozzá.

2023.07.31. – A kékvérű vérszívók várainak vermeiben olyan gonosz lapul, aminek ekkor már bő 150 éve halottnak kellene lennie. Ráadásul magyar. Kiderült mikor érkezik a Netflixre a francia forradalom idején játszódó Castlevania: Nocturne, ami az előzetes alapján lesz olyan véres (sőt!), mint a korábbi műsor – állapítja meg elégedetten a PCGamer. A streaming szolgáltató elárulta, hogy a Castlevania következő, ötödik évadja ősszel debütál, és a korábban látott anime spin-offja lesz, a forradalmi Franciaországban, vagyis az 1780-90-es években. Úgy tűnik, hogy az új sorozat a Rondo of Blood című játékhoz kapcsolódik, és Richer Belmont, az előző sorozat főszereplőinek leszármazottja lesz a főszereplője.

Forrás: Netflix

A szinkronszínészek a korábbi sztárparádéhoz hasonlóan ismét lenyűgözőek: Nastassja Kinski (Amerikai rapszódia) a vámpírvadászokat vezető Tera szerepében brillírozhat, de nekünk, magyaroknak sokkal érdekesebb Franka Potente (Bourne-rejtély), aki a hírhedt történelmi „gonosztevőnek”, Báthory Erzsébetnek kölcsönzi a hangját. A karakter nyilván vámpírként jelenik meg, hiszen a Nocturne eseményei idején már több mint 150 éve halottnak kellene lennie.

Hülyeség az egész, de horrornak jó

Clive Bradley és Kevin Kolde forgatókönyvíróknak – lévén Castlevania sorozatot írtak – nyilván nem volt feladata igazságot tenni a magyar nemesi család ügyében. A nem sokkal Erzsébet (1560-1614) után kihalt, sváb származású Báthoryak a dinasztia fennállása alatt erdélyi vajda és fejedelem, lengyel királyi, valamint litván nagyfejedelmi rangot is betöltöttek, és az irgalmatlan vagyon sok irigyet szült. Bár az egyik utolsó családtag legendáriuma rengeteg kegyetlenkedésről szól, ma már tudni lehet, hogy a vádak – a korbácsolástól az elevenen égetésen át a szűz lányok vérének lecsapolásáig (ugye fiatalító fürdővételezés céljával) – koncepciós boszorkányper kitalációi. A rosszindulatú mendemondák alapjául éppen Erzsébet szó szerint nemes cselekedetei szolgálhattak. A vagyonos asszony felkarolta a török hódítás során megözvegyült, megerőszakolt és kifosztott nőket, akiket nemzetiségükre való tekintet nélkül befogadott: otthont és megélhetést biztosított nekik a birtokain. Rá lehetett tehát fogni, hogy boszorkányrendet tart fenn.

A történetét kiforgató hisztériában az az igazán undorító, hogy még a köztiszteletben álló Mikszáth Kálmán is szította a tüzet,

évszázadokkal később írt Csejte vár és asszonya című művében, amivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Erzsébetet szörnyetegként őrizze a kollektív emlékezet. A műveletlen nemzet persze mindig is hitt az abszurd híresztelésekben, így a nemesi család megmaradt misztikus kegyetlenkedő hírében, hogy aztán az egész világon így ismerjék meg őket. A popkultúra a szintén erdélyi Drakula grófhoz hasonlóan örömmel költ újabb és újabb történeteket a szűz lányok vérében fürödve halhatatlanná váló Báthory Erzsébet legendájából.

 

Így tesz a következő Castlevania évad is, ami a magyar főgonosszal fűszerezve tehát nekünk külön is érdekes lesz. Az egyedi horror esztétikát minden jel szerint ismét remekül megragadó anime ötödik felvonása 2023. szeptember 28-án kerül fel a Netflix kínálatába.

Ha addig se bírnád anime nélkül:

Ha unod a játékot, most ingyen nézhetsz animéket a Game Pass előfizetéssel

×