A Microsoft nem először tesztel olyan Edge funkciót, mely adatvédelmi okokból problémás lehet. Ezúttal a fejlesztői verzióban bukkant fel egy ilyen opció.

2023.08.13. – Nem titok, hogy a Microsoft Internet Explorer böngészője nem örvendett nagy sikernek. Hiába volt minden Windows operációs rendszer része, a legtöbb felhasználó alternatív lehetőségek beszerzésére használta csak. Néhány különlegesebb weboldal, webalkalmazáshoz használatához elkerülhetetlen volt az Internet Explorer támogatás, ám szerencsére ezek is kikoptak néhány éve. Ezeket legtöbb esetben például biztonsági kameráknál alkalmazták, a felhasználók nem túl nagy örömére.

A Microsoft Edge azonban más utat választott. A 2015-ben bemutatott böngésző eredetileg a Microsoft saját EdgeHTML böngésző- és a Chakra nevet viselő Javascript-motorjával érkezett a piacra. 2018 végén a cég azonban bejelentette, hogy az Edge új alapokra épül. Ez pedig nem volt más, mint a Chromium/Blink és a V8 JavaScript motor. 2020-ban debütált is az átdolgozott változat, mely a Windows 11-ben már teljesen át is vette az alapértelmezett böngésző szerepét. Sokan megkedvelték, ezen az is segített, hogy a motornak hála a Chrome kiegészítőkkel is kompatibilis.

Aggasztó funkció érkezhet az Microsoft Edge böngészőbe?

Rengeteg egyedi megoldást implementált a Microsoft, ám néhány felvet pár kérdést. Ilyen a júniusban bejelentett képjavító rendszer, mely minden egyes fotót elküld a cég szervereire. Ez bizony adatvédelmi szempontból nem a legjobb megoldás, akárhogy is nézzük. A Developer és Canary csatornák azonban ismét egy olyan funkcióról árulkodnak, mely szintén erőteljesen megkérdőjelezhető bárki részéről.

Microsoft Edge

Microsoft Edge beállítások

A funkció a böngésző beállításaiban, az Adatvédelem menüpontban bukkant fel. Egészen pontosan „webhely képernyőképeinek mentése az előzményekhez” leírással illette a Microsoft. Nem árul zsákbamacskát a cég, azt a célt szolgálja, hogy gyorsabban megtekinthessük a kívánt webhelyeket az előzmények alatt. A legnagyobb kérdés, hogy ezeket az érzékeny adatokat is tartalmazó képernyőképeket hol, milyen módon és milyen szintű védelemmel tárolja a Microsoft. Erre sem a fájlok, sem pedig a Microsoft nem adott még választ. Remélhetőleg az opció akkor is kikapcsolható lesz, ha megérkezik az éles változatba. A stabil kiadásba érkezésig azonban még finomíthat rajta a Microsoft, melynek köszönhetően még talán valami jó is kisülhet belőle.

Forrás: HVG

Beszól a Microsoft Edge azoknak, akik le akarják tölteni a Chrome-ot

×