A világ egyik leggazdagabb embere természetesen nem jut majd koldusbotra, de záros időn belül a teljes vagyonát el fogja adományozni.

2022. 07. 17 – A Microsoft, mint számítógépes szoftveróriás a 90-es években robbant be a köztudatba, ezzel együtt a vállalat elnökét, Bill Gates-t a világ legnagyobb vagyonnal rendelkező embereinek toplistájára rajzolta. Nem is kellett sok, hogy a hosszú ideig éllovas Walton famíliát letaszítsa az első helyről, ahol aztán 1997-től egészen 2008-ig, majd 2014-től 2018-ig a világ leggazdagabb embereként rögzült az emberek emlékezetében.

Gates-t azóta olyan techmilliárdosok követték, majd előzték be a sorban, mit az Amazon alapító-elnöke, Jeff Bezos, vagy a Tesla, a SpaceX és nem oly régóta a Twitter (már X) első embere, Elon Musk. Az utóbbi években már csak ők ketten versenyeznek a Forbes éves listáján, miközben az öreg Billel általában a negyedik helyen találkozni a 129 milliárd dollárra becsült vagyonával.

2022 nyarán azonban Gates egy egészen meglepő ötlettel, majd bejelentéssel állt elő. Elárulta, hogy hamarosan nemcsak a tízes elitből, hanem teljesen ki fog kerülni a világ leggazdagabbjait tömörítő listából. A milliárdos filantróp ugyanis a teljes vagyonát eladományozza.

„Ahogy a jövőbe tekintek, úgy tervezem, hogy gyakorlatilag a teljes vagyonomat az alapítványnak adom. Lejjebb fogok kerülni, és végül lekerülök a világ leggazdagabb embereinek listájáról… Kötelességem, hogy forrásaimat olyan módon juttassam vissza a társadalomnak, amely a legnagyobb hatással van a szenvedés csökkentésére és az életek javítására. Remélem, hogy mások is, akik nagy vagyonnal és kiváltságokkal rendelkeznek, az ilyen helyzetekben szintén felemelik a szavukat.” – írta Gates. 


A milliárdos egyébként már nagyon régóta azt hangoztatta, hogy a vagyonának jelentős részét el fogja adományozni, és nem kívánja a családjára örökíteni sem. A vagyonát a Bill és Melinda Gates alapítványba tervezi beleforgatni, aminek utolsó centjét is jótékonykodásra, a rászorulók megsegítésére fogják költeni.

Gates a bejelentése mellett köszönetet mondott Warren Buffett milliárdosnak is, aki szerinte nagyon sokat segített, hogy a jótékonysági kezdeményezéseik sikeresek legyenek. A legendás tőzsdés, Buffett például nagy szerepet vállalt a The Giving Pledge nevű kezdeményezésben, ami a világ leggazdagabb embereinek – korábban példa nélküli – adományozási mozgalma.

És hogy egy évvel később hogy áll Gates az ígéretével? Nos, azt pontosan nem tudni, hogy mire ment el azóta 13 milliárd dollár, de ennyivel csökkent a vagyona, amellyel valóban lentebb, a 6. helyre került a Forbes milliárdos toplistáján. Persze az nagyon valószínű, hogy sokat torzított a gazdasági válság, úgy az infláció, de az is igaz, hogy egy ekkora vagyont nem olyan egyszerű ám elkölteni, eladományozni sem. Azt azért reméljük, hogy sokakon segített.

via – Business Insider

Megeshet, hogy ez is érdekelhet:

Így spórolhatsz sokat a játékok árán az egyre ínségesebb időkben

×