Ismerős az érzés, amikor szembe jön egy nevetséges eszköz, de amint elmúlik a röhögés, vágyni kezdesz rá? Na, ITT öt ilyen van!

Kifejezetten nyári szezonra kitalált, látszólag tök felesleges termékdizájnok, köztük csuklóhűtő matrac, búvárrobogó, öntisztuló egér, napelemes hangszóró és a digitális bűvöskocka, amiért Rubik Ernő helyében csípőből perelnénk. Ilyen, amikor a melegtől beszorul az ész, vagy a tervezők pontosan tudják mit meg nem veszünk, csak hogy jobban érezzük magunkat a hőségben?

Döntsd el TE – szubjektív Leet-gyűjtés a szezonra szánt legfurcsább kütyükből:

Fotó: Tony Elkington / Yanko Design

1., Csuklóhűtős alkartámasz

Akkora túlzás, hogy máris vennénk, és ha közelebbről megnézed: nem is hülyeség!

Egyelőre nem kapható, viszont le mernénk fogadni, hogy hamarosan piacra kerül Tony Elkington tervező Stratum névre hallgató alkartámasza, ami egyszerűen nagyszerű trükkel javítja a hőérzetet, így nem csak az egész napos Battle Royale-t teszi kényelmesebbé, hanem a munkában is lecsitítja a klímabeállítás okozta nézeteltéréseket.

Fotó: Tony Elkington / Yanko Design

A Stratum arra az anatómiai sajátosságra épít, hogy a csuklódon rendkívül vékony a bőr, így jó eséllyel ez a hőre legérzékenyebb pont a testeden. Az alkarodat támasztó matrac a kívánt hőmérsékletre állítható, így nyáron hűsít, télen melegít, és a hőérzet javulása miatt egy csapásra csökkentheted a klímahasználatot is. Az eszköz munkahelyi és párkapcsolatok tömegét mentheti meg, mert nincs több vita azon, hogy ki hány fokon fagy meg a légkondi alatt, miközben másokról patakokban folyik a víz.

Illusztráció: KLW Design

2., Búvárrobogó

Mennyire jó már a strandon is egy szokatlan technológiai menőséggel, például ezzel a scooterrel virítani?! Bár elég zsebbenyúlós…

Igaz, nem sok időt fektettünk a keresgélésbe, de az elsőre talált ajánlatok szerint legkevesebb 300 ezer forintot kérnek a Trident „vízalatti robogóért”, ami még így is olcsóbb a konkurencia termékeinél. A Yamaha például szintén gyárt hasonlókat, de azok nem nagyon kaphatók 400 ezer alatt – annyiért meg már ötcsillagos nyaralást foglalhatsz, egy másik kontinensen…

Fotó: KLW Design

A nyíltvízi búvároknak sok időt spórolhat (akár 50 méter mélyre vontathatják magukat vele), viszont a sekély vizes örömökre ugyanúgy tökéletes, ráadásul akciókamerát pattinthatsz rá, hogy semmiről se maradj le és otthon minden szembejött tengeriuborkát megmutathass a kollégáknak, akiket ez egy kicsit sem érdekel.

Illusztráció: Hyeonseok Kang / Yanko Design

3., Öntisztuló egér

Habár kétségeink vannak afelől, hogy a görgő helyét átvevő touchpad játékhoz is ideális, nem tudunk nem kalapot emelni a beépített UV-sterilizálás előtt. Négyzetcentiméterenként 2,6 millió baktérium fog sírva könyörögni az életéért. De Te csak fordítasz egyet…

A Zero (már ha ez lesz a végleges neve, miután sorozatgyártásba kerül) egy dupla egér: úgy alakították ki, hogy a dokkolójából kiemelhető rész alsó és felső oldala egymás tükörképe legyen, magyarán ugyanazokat a funkciókat lássa el, akármelyik felét használjuk. Az aljzat az egyes bluetooth headsetek tokjánál látott módon ultraibolya fénysugarakkal bombázza az éppen lefelé fordított oldalt, ezáltal fertőtleníti azt.

Illusztráció: Hyeonseok Kang / Yanko Design

Nyáron különösen jól fog jönni, mikor a szokottnál gyakrabban tocsog-ragad az eszköz. Ilyenkor elég egy zsebkendővel letörölni, majd felfordítani a másik, patika tisztaságú oldalát, így tovább dolgozhatsz, miközben az előzőleg használt félen tömegesen pusztulnak a kórokozók. A Zero-t persze vezeték nélküli kivitelben tervezik piacra dobni, viszont nem kell majd elemcserével bajlódni (a sterilizáló miatt amúgy se lenne túl tartós), hiszen akkumulátort kap. Az UV fényfürdő csak akkor lesz aktív, amikor a kábel csatlakoztatva van; ellenkező esetben ugyanis nem sokáig bírná egy feltöltéssel.

Fotó: Lodge

4., Napelemes hangszóró

A Lodge nagyon komolyan, sőt, szó szerint vette a vezeték nélküli kivitelezést, hiszen az állítólag kiváló hangminőségű és szinte minden környezeti hatásnak ellenálló hangszórót SOHA nem kell hálózatról tölteni.

A kreatív, kifejezetten szabadtérre szánt eszköz burkolatának oldalaiba napelempaneleket süllyesztettek, így hatékonyan gyűjti az energiát, amiből annyit tárol, hogy teljes feltöltéssel sötétben is legalább 15 óra az üzemideje. Rendszeres kültéri használat esetén gyakorlatilag sosem lesz szükség hálózati töltésre, de ha a lakásban folytatnátok a bulit, akkor a külső eszközök csatlakoztatására szolgáló USB-C porton keresztül ugyanúgy lehet rá kakaót adni. A nyári grillpartihoz, strandoláshoz, kiránduláshoz tervezett bluetooth hangszóró bármely okostelefonnal kompatibilis, de nem csak erről tudod szabályozni a hangerőt, vagy a léptetést, hiszen egy kezelőpanel a tokozás tetejére is jutott.


A Lodge elszánt hangmérnökei és hardver szakértői 50 Wattos erősítőt, 4 colos passzív mélynyomót, 3/4-es dóm magassugárzót, 5.3-as bluetooth chipsetet, 15 órára elegendő akkumulátorcsomagot és kb. 1.100 négyzetcentiméter napelempanelt zsúfoltak a készülékbe. A gyártó állítása szerint 30 méteren belül kifogástalan hangminőséget biztosít, ráadásul a napelemes lámpákhoz hasonlóan földbe szúrható rúddal szállítják – erre az aljába épített erős mágnesekkel stabilan rá tudod állítani. Ha ez nem lenne elég: „mindenálló”, vagyis nem kottyan meg neki a por, a víz, a sár, a hó sem.

A Lodge hangszórók darabja bevezető akcióban 225 dollárt (kb. 85 ezer forintot) kóstál, de egyelőre csak Észak-Amerikában kapható. Ide nekünk az európai forgalmazást, most azonnal!

Fotó: WOWCube

5., Digitális bűvöskocka

Ha már a géped nem viheted magaddal a nyaralásra, és a telefont is épp’ eleget tapicskoltad, akkor itt egy új, nagyon kreatív kütyü az üres órákra. A WOWCube Rubik Ernő sokszor, sokféleképpen koppintott bűvöskockájának elvén alapszik. Mondjuk ez 2×2-es, így a hat oldalon mindössze 24 egység van, viszont azok egy-egy 240×240-es digitális érintőkijelzőt rejtenek.

A WOWCube-ot egyszerűen párosíthatod a telefonoddal, ezután olyan rászabott, háromdimenziós játékot telepíthetsz rá, amilyet csak akarsz. Egyszerre több alkalmazást tárol, tehát a főmenüből koppintással kiválasztható, amelyikhez éppen kedved van, ezután az elemek, vagy a teljes kocka forgatásával (igen, ott figyel benne egy érzékeny giroszkóp is) irányíthatod a játékot.

Illusztráció: WOWCube

Az eszköz rázással zárolható, vagy léptethető vissza a főmenübe, ezután a dokkolójára helyezve, vezeték nélkül tölthető. Ilyenkor használhatod akár asztali óraként, és személyre szabhatod, hogy a kijelzők milyen widget-eket jelenítsenek meg, a tőzsdei adatoktól az időjáráson és világidőn át a social media értesítésekig, de akkor is jó szolgálatot tesz, ha csak relaxálni akarsz: állíts be rá például egy akváriumot, de a halakat el ne felejtsd megetetni! Mert tényleg meg kell…


A WOWCube-ot többféle konfigurációban lehet előrendelni. A három gyárilag telepített játékot és egy 30 dolláros ajándékkártyát tartalmazó Starter Pack-ért 299 dollárt (114 ezer forintot) kérnek, míg a Cut The Rope és a Space Invaders Cubed Edition csomagok 349 dollárba (133 ezer forintba) kerülnek. Utóbbiakkal a nevükben szereplő exkluzív gameken túl 5-5 további játékot, 50 dolláros ajándékkártyát, védőtokot, szegélyvédőt, dokkolótöltőt is kapsz. Túl király, hogy ne kelljen!

Ha mégis inkább a tévé előtt ütnéd el az időt:

Brutál felhozatal: Itt az ÖSSZES NETFLIX film, ami 2023-ban még érkezik a kínálatba

×