A kínaiak erősen korlátozták a fiatalok körében a játékidőt, sőt most terv van a mobilhasználat korlátozására is. Kiderült az, hogy milyen eredménye lett.

2023.08.11. – A kínaiak folyamatosan dolgoznak azon, hogy a fiatalok körében tapasztalható játékfüggőséget kezeljék. Az elmúlt években leginkább a játékidő tiltását próbálták ki módszerként. Sőt, pont a napokban írtunk arról, hogy most a mobilhasználatot is korlátoznák napi 1-2 órára a 18 éven aluliak körében.

A játékidő korlátozásának célja részben a függőség kialakulásának veszélye miatt került bevezetésre. Azonban most egy szaklap, a Nature Human Behavior egy friss tanulmányt tett közzé. Ebből kiderült, hogy

nem találtak bizonyítékot arra, hogy a szabályok bármilyen hatással lennének a túlzott játékra.

A kutatók a Unity-vel együttműködve több mint 7 milliárd órányi játékidőt és mintegy 2,4 milliárd kínai gamer-profilt vizsgáltak meg 2019 augusztus közepétől 2020 január közepéig a kínaiak körében. Tehát azt az időszakot is mérték, amikor a kínaiak bevezették a kiskorúakra vonatkozó napi másfél órás, ünnepnapokon három órás játékidő-korlátozást.

A játékfüggőséggel kapcsolatban a kínaiak azt tartják veszélyesnek, ha valaki naponta 4 vagy több órát játszik, heti hat vagy több napon. A kutatók azonban „nem találtak hiteles bizonyítékot arra, hogy a szabályozás után összességében csökkent volna a túlzott játékidő”. Sőt, éppen ellenkezőleg. Azt találták, hogy a gamerek a szabályozás bevezetése után némileg nagyobb valószínűséggel kezdtek el intenzíven játszani.

Ez az ereménye?

„Az esettanulmányt lehetőséget nyújt annak megértéséhez, hogy egy kormány politikai döntései hogyan befolyásolják – vagy nem befolyásolják – az emberek életét” – mondta a tanulmány vezető kutatója, Dr. David Zendle.

„Ma már lehetséges több milliárd órányi közvetlen digitális adat elemzése. Ez jobb és hatékonyabb politikai döntéshozatalt eredményezhet. A kormányoknak, az iparágnak és a tudósoknak fel kell nőniük ehhez a feladathoz” – tette hozzá.

Ezek szerint egyelőre nem lehet kimondani, legalábbis a fenti tanulmány szerzői szerint, hogy a játékidő-csökkentés hatással lenne a játékfüggőségre a kínaiak körében. A Niko Partners tavalyi tanulmánya nem foglalkozott kifejezetten a játékokkal, de megállapította, hogy Kínában a kiskorúak többsége betartja a játékidőre vonatkozó korlátozásokat.

Mondjuk nem is igazán tehetnek mást. Ha túllépték a játékidőt, a játék egyszerűen kidobja őket, legyen az PC-s cím vagy mobiljáték. Te el tudnád fogadni, hogy így csökkentik a játékidődet?

Ezt láttad?

Egy kutatás szerint a ChatGPT hülye mint a s€gg, de jó a szövege

×