Az Xbox Live Goldból Game Pass Core lesz, és ez is jól példázza, hogy miért kell(ene) a fizetős multiplayer hozzáférés modelljét magunk mögött hagyni.

2023.08.11. – A Microsoft nyilvánosságra hozta az Xbox Live Gold márkanévváltását: rövidesen ez lesz az új, Core névre hallgató előfizetési szint, ami a benne foglalt játékok választéka mellett hozzáférést biztosít az online multiplayerhez is. Korábban az Xbox Game Passnak három különböző változata volt: egy konzolos, egy PC-s és egy Ultimate, ami lefedte a PC-s, konzolos és Xbox Cloud Gaminget is, de konzolokon csak az Xbox Live Gold és a Game Pass Ultimate előfizetőknek volt hozzáférése az online többjátékos módokhoz.

Az Xbox Game Pass Core 2023. szeptember 14-én indul, és havonta 9,99 dollárba vagy évente 59,99 dollárba (kb. 3600 és 21.600 forintba) fog kerülni.

Ez így ugyanannyi, mint a PC-s Game Pass előfizetés, ám egyetlen dollárral kevesebb, mint az online multiplayer nélküli Console Game Pass szint – elemzi a helyzetet a ScreenRant. Hozzáteszik: az alapjátékosok több mint 25 Xbox Game Pass-címet kapnak majd az előfizetésükhöz, de ez még mindig töredéke a teljes Xbox Game Pass-ban szereplő játékok mennyiségének.

Forrás: Xbox

A fizetős multiplayer ötlete történelmi

És több mint 20 éve hülyeség. Az Xbox Live előfizetés 2002-ben indult útjára, évi 49,99 dollárért, ami az inflációval kalkulálva és aktuális árfolyamra váltva amúgy jóval több, mint amennyi a Core díja lesz, hiszen kb. 30 ezer forintnak felel meg. A megoldás az évek során jelentősen fejlődött: az Xbox 360-nal bevezettek egy prémium szintet, az Xbox Live Goldot, ami az exkluzív kedvezmények mellett tartalmazta a havi Games With Gold kínálatot és az Xbox Live Arcade szolgáltatást.

Míg a fizetős online multiplayer ma már bevett dolog a konzolvilágban, addig az Xbox volt az egyetlen platform, ahol külön előfizetés kellett a szolgáltatáshoz. Egészen addig, amíg a PlayStation 4 át nem vette ugyanezt a gyakorlatot a PlayStation Plus-ban. Utóbbi korábban csak a felhőtárolásra vagy kedvezményekre, illetve PS3-on havi „ingyenes” címekre volt használható, de online multiplayerre nem. Aztán ez is a PS+ részévé vált, majd a PS5 korszakra is átívelt.

Fejőstehénnek néznek?

Az egész buta és egyszerű módszernek tűnik arra, hogy még több pénzt fejjenek le a játékostársadalomról, de az Xbox hivatalos oldalán található infó grafika, amely az új Game Pass Core szintet magyarázza, még fájdalmasabban nyilvánvalóvá teszi a dolgot. Ahogy fentebb írtuk: az Xbox Game Pass Core valamivel kevesebbe is fog kerülni, mint az Xbox Game Pass konzolos szintű előfizetése, ami nem tartalmazza az online multit, viszont

lényegesen több játékot tartalmaz.

Régebben valahogy több értelme volt az egésznek – akkor, amikor az Xbox Live Gold különálló szolgáltatásként működött, és az Ultimate-re előfizető Game Pass-felhasználók bónuszként megkapták meg. Ezt a modellt követte a PlayStation, amikor a Game Pass Console-szerű PlayStation Now-t átadta a feledésnek az új, többszintű PlayStation Plus-szal, amely inkább a Game Pass Ultimate-hez hasonló ajánlat volt. Most azonban, hogy az Xbox Live Gold lényegében a Game Pass modell része, akárcsak a Core, még átlátszóbbnak és mohóbbnak tűnik az a megoldás, hogy az online multiplayer egy előfizetés mögé van csukva.

PC-n jobban jársz

Az ár, annak ellenére, hogy azonos az Xbox Live Gold díjával, hirtelen sokkal meredekebbnek tűnik, ha a többi Game Pass ajánlat mellé tesszük, és összehasonlítjuk, hogy melyik pontosan mit tartalmaz. A konzolos feliratkozásért egy dollárral többet fizető játékosok elveszítik az online multiplayerhez való hozzáférést, ami bizarrnak tűnik, bár valószínű, hogy

a Microsoft ezzel a lépéssel a 16,99 dolláros (kb. hatezer forintos) Ultimate-előfizetésre való átállást akarja ösztönözni.

Az Xbox Game Pass Core ugyanannyiba fog kerülni, mint a PC Game Pass, azonban utóbbi nagyobb értéket képvisel. A PC-s játékosoknak soha nem kellett további havi előfizetésre költeniük azért, hogy minden játékukkal online játszhassanak, mégis, a Game Pass számukra több száz címet takar, akár letöltve, akár Xbox Cloud Gaming-en keresztül.

Konzolon ezért fizetős

A fizetős multiplayer modellje akkor tűnik még nyilvánvalóbban elhibázott lépésnek, amikor két ilyen, azonos árú szolgáltatást hasonlítunk össze. Konzolokon fizetős a multiplayer, elsősorban arra hivatkozva, hogy a kezelt játékszerverek, a sávszélesség és a támogatás költségei magasak, és ez valamelyest eltér attól, ahogy PC-n működnek a dolgok. Az is világos, hogy a drága alkatrészek miatt a konzolokat és a hardvereket napjainkban veszteséggel értékesítik (mind a Sony, mind pedig a Microsoft), csak futtassák a jelenlegi generációs címeket, és majd az előfizetési ajánlatokkal el lehet érni a megtérülést. Ezért is erőltetik a feliratkozást, és

találnak ki rá egyre agyafúrtabb csomagokat, hogy mindenképp’ rendszeresen perkálj.

Most, hogy mindkét vállalat több száz elérhető címet tett fő értékesítési ponttá az új PlayStation Plus és Xbox Game Pass segítségével, elég valószínű, hogy a játékosok fizetni is fognak értük, anélkül, hogy olyan alapvető funkcióhoz férnének hozzá, mint az online multiplayer mód.

Már volt értelmes megoldás

A Microsoft 2021 áprilisában tett nagy lépést afelé, hogy az ingyenesen játszható Xbox-játékokat elérhetőbbé tegye, hiszen a játékosok Xbox Live Gold-előfizetés nélkül is játszhattak online (így már tényleg „ingyenesen”). Az Xbox az első 50 cím között számos nagy IP tálalt: ott volt a PUBG: Battlegrounds, az Apex Legends, a Rocket League, a Call of Duty: Warzone, a Destiny 2, a Fortnite, vagy a Halo Infinite multiplayer (de nem a kampány), és a lista a következő években tovább bővült.

Ez az ingyenesen játszható rendszer bebizonyította, hogy nincs jelentős oka annak, hogy az online többjátékos módért pénzt kérjenek,

mivel a funkciók egyértelműen megvoltak, és Xbox Live Gold nélkül is jól működtek, még olyan címek esetében is, amelyeknek jelentősen nagy játékosbázissal rendelkeznek. Akkoriban voltak is olyan találgatások, hogy a Microsoft felhagyhat az Xbox Live Gold rendszerrel, és helyette a sikeres Game Pass modellre koncentrálhat.

A Core leleplezése sajnos mást mutat, hiszen bár az Xbox Live Gold technikailag megszűnik, a fizetős online multiplayer kényszere ugyanúgy folytatódik, csak más csomagolásban. Bár az Xbox Game Pass Core előrelépést jelent az Xbox Live Gold kínálatához képest, azt is jelzi, hogy a konzolok fizetős online hozzáférésének gondolatát nagyon ideje lenne már magunk mögött hagyni.

Vannak viszont dolgok, amelyek még nagyobb visszalépéssel fenyegettek:

HIVATALOS: Végre eldőlt mi lesz a Call of Duty jövője PlayStationön

×