A Steam Deck hatalmas népszerűségnek örvend. Vannak azonban olyan limitációi, melyeket csak különleges módszerekkel lehet leküzdeni.

2023.08.10. – A Valve hatalmas fejszébe vágta a fejét, amikor megalkotta a Steam Decket. Bár korábban is voltak handheld PC megoldások, ezek többnyire vagy használhatatlanok vagy mérhetetlenül drágák voltak. A Valve azonban az AMD-vel együttműködve a tökéletes arany középutat akarta megtalálni. Az alap változatok bőven 200 ezer forintért elvihetőek, miközben modern AAA címeket is futtathatunk a kütyüvel.

Persze a kijelző lehetne OLED és 1080p, de azt meg már a hardver nem bírná. SSD-t akár otthon is cserélhetünk benne, de az iFixit jóvoltából szinte minden Steam Deck alkatrész külön meg is vehető. A RAM az egyetlen, amit kritizálni lehetne néhány esetben, de azt is csak azért, mert a GPU nem rendelkezik dedikált memóriával.

A magyarok már ezt is megoldották, 32 GB került a gépbe!

A Videocardz szúrta ki, hogy valakinek sikerült gond nélkül 32 GB-ra bővítenie a masinát. A Twitter felhasználónévből hamar kiderült, hogy honfitársunkról van szó. Triszka Balázs hibátlanul megoldotta a műveletet, a Steam Deck és maga a rendszer is gond nélkül felismerte a megváltozott RAM mennyiséget. Ennek köszönhetően a GPU akár 4 GB VRAM-ot is kérhet magának, miközben a játékoknak is marad rengeteg. Remélhetőleg a benchmarkokra sem kell már sokat várni, kíváncsi a közösség, hogy mennyire lehet hasznos egy-egy ilyen mod.

Mit tartogathat a Steam Deck 2?

Steam Deck 2

The Verge interjújában két Valve mérnök értékes információt osztott meg a Steam Deck jövőjével kapcsolatban. Nézzük is a legfontosabbakat:

  • Bár ez nem közvetlenül az eszközhöz kötődik, a Valve nem zárja ki egy Steam Deck ihletésű új Steam Controller lehetőségét
  • Érkezik a Steam Deck Audio Mixer, melyekkel a játékok és rendszer hangerejét finomhangolhatjuk
  • Érkezhetnek mobil címek is a Steam Deckre, mind a mobiljátékok fejlesztői, mind a Valve nyitott lenne erre, hiszen az érintőképernyő adott
  • A Steam Deck CPU/GPU egysége és nyers ereje nem változik a második kiadásra, ám a kijelző és az akkumulátor nagy fejlődésen mehet majd keresztül

Nincs több jogosulatlan Windows telepítés? – Ismét bekeményít a Microsoft

×