Az egyik általunk ismert, ám kevésbé preferált számítógépgyártó jövő év tavaszától kezdve megszünteti az összes számítógép értékesítését Európában.

2023.08.10 – Emberek, tetszik vagy nem, hamarosan hiába keresünk bizonyos gépeket a hazai vagy az európai boltok polcain, nem találjuk majd. Ahogy arról a The Register beszámolt, egy ismert számítógépgyártó kivonul az európai piacról, megszűntetve szinte minden termék értékesítését.

Jövő év tavaszától nem lehet majd kapni egyetlen új Fujitsu PC-t vagy laptopot sem.

A döntés természetesen annak köszönhető, hogy a világjárvány következtében erősen csökkent az eladás. A számítógépgyártó nem igazán tudta felvenni a versenyt a többi gyártóval, így úgy döntöttek: teljesen kivonulnak Európából.

De csak Európából

A Fujitsu szóvivője szerint a cég ki kíván szállni a Client Computing Devices (CCD) üzletágból Európában, így a termékek szállítása 2024 áprilisáig tart. Ez azt jelenti, hogy az elkövetkező nyolc hónapban tudunk csak LifeBook laptopokat, tableteket, valamint az Esprimo PC-ket venni Európában.

„Ez a döntés csak Európára vonatkozik” – tette hozzá a Fujitsu közleménye. A meglévő szerver- és adattároló üzletágra fókuszálnak majd, azonban PC-ket, laptopokat nem adnak el.

Oké, elhisszük, hogy azok, akik nagy rajongói a LifeBook-nak, kicsit szomorúak lesznek, de akinek kell, valahogy beszerzi a gépeket. Ami azonban a hazai gamereket illeti, valószínűleg nagyon kevesen ismerik vagy használják a Fujitsu számítógépgyártó termékeit. A Fujitsu már korábban közölte, hogy 2020-ig befejezi a hardvergyártást a németországi Augsburgban található üzemében, 2030-ig pedig leállítja a nagyszámítógépek és Unix szerverrendszerek értékesítését.

Senkinek nem jó

Persze a Fujitsu lépése teljesen érthető, ha figyelembe vesszük, hogy Európában nem éppen jó a helyzet a hardvereladások terén. A Gartner szerint a szállítások 14,6 százalékkal csökkentek a régióban 2023 második negyedévében.

„A folyamatos politikai nyugtalanság, az inflációs nyomás és a kamatemelések továbbra is hatással vannak a PC-k iránti keresletre” – írja a Gartner.

A Canalys adatai szerint a második negyedévben az öt legnagyobb számítógépgyártó, a Lenovo, a HP, a Dell, az Apple és az Acer a teljes értékesítés 78,5 százalékát adta. így aztán nem meglepő, hogy nem volt piacuk errefelé.

„A Fujitsu kivonulása Európából nem teljesen meglepő. Piaci részesedésük, különösen az asztali számítógépek esetében, évek óta folyamatosan csökken. Kilépésük nem lesz jelentős hatással az európai PC-piacra. Ennek ellenére ez egy nagy csapás a Fujitsu számára. Európa volt a legnagyobb piacuk az ázsiai-csendes-óceáni térségen kívül, 2022-ben a teljes PC-szállításaik 25 százalékát tette ki” – mondta Kieren Jessop elemző.

A Fujitsu egykor az európai asztali számítógépek piacának 4,49 százalékát birtokolta. A Canalys legfrissebb, 2023 első negyedévére vonatkozó adatai 73 821 asztali számítógépet mutattak, ami a csökkenő európai asztali számítógépes piac mindössze 2,88 százaléka. Szóval a lépés teljesen érthető.

Ezt láttad?

Jön a hivatalos Call of Duty társasjáték, és egész jól néz ki

×