Egy igen méretes listába szedtük azokat a PS5-ön jelenleg elérhető játékokat, melyek a legtöbb szabad tárhelyet tüntetik el.

2023.08.08. – Korábban már elég bő nyállal figyelmeztettem minden játékost, hogy már csak ideig-óráig húzhatjuk kizárólag a konzolok alap belső tárhelyével, és előbb vagy utóbb, de mindenképp be kell majd szerezni egy külső SSD-t. A PS5 esetében külön jó hír, hogy a legtöbb PCIe 4.0 NVMe meghajtót támogatja, így tárhelyek garmadája közül válogathatunk, igények, na meg a pénztárca határai szerint, és a beszereléssel sem kell túl sokat bajlódni.

Sokan azonban a legutolsó pillanatra halogatják a bővítést, amivel nincs is semmi baj, én azonban már nem húznám sokáig a dolgot. Már csak azért sem, mert már most szűkösnek érezhető a PS5 670 gigája, amire már csak néhány nagyobb játék fér fel. Így pedig, amikor az újabb címek egyre nagyobb méreteket követelnek maguknak, fájdalmas döntéseket kell hoznunk: melyik címet áldozzuk be előbb?!

Nos, ezt nyomatékosítva mustrázzuk is végig azokat a játékokat, melyek a legnagyobb szeletet szeretnék kihasítani maguknak az SSD-ből.

F1 2021 – 113 GB

A száguldó cirkusz hivatalos játékának 2021-es etapja azért is egy érdekes dolog, mert a 2022-es, de még a 2023-as felvonás is beérte ennél kevesebbel. Pedig nem nyújtanak kevesebbet tartalomban sem, vagy rendelkeznek rosszabb grafikával, sőt. Lehet, jobban ráhasaltak az optimalizációra, a lényeg azonban, hogy bitang sok helyet foglal a 21-es szezon.

Ghost of Tsushima: Director’s Cut – 113,6 GB

A Ghost of Tsushima messze a PlayStation 4 és az 5 egyik, ha nem a leggyönyörűbb játéka. Itt pedig nem csak az élethű grafikát, sokkal inkább a művészi tervezést és rendezést kell érteni. A Director’s Cut, azaz a rendezői kiadásba még szépen becsomagolták az Iki-szigeteki kitérőt is, ami nem kevés tartalommal toldja meg az amúgy sem rövid szamuráj kalandot.

Red Dead Redemption 2 – 116 GB

A Rockstar Games eddigi leggrandiózusabb játéka, amin részletességben, terjedelemben és látványban valószínűleg csak a GTA hatodik installációja lesz képes túltenni. A RDR2 az egyik legtartalmasabb nyílt világú játék, ami valaha készült, így talán nem csoda, hogy 116 gigát követel attól, aki teljes pompájában, az Online móddal együtt fel akarja fedezni a csodás, romantikus vadnyugatot.

Horizon: Forbidden West + Burning Shores – 117,1 GB

A Horizon második fejezete ugyan még nem kapott gyűjteményes kiadást, mint az elődje, vagy mint a Tsushima, de ha a teljes élményre és történetre kíváncsiak vagyunk, akkor közel 120 gigát kell kipucolni a konzol SSD-jén. Amúgy abszolút meg is éri, és bár a Forbidden West nem volt képes túlszárnyalni az elődje sikerét, de jelenleg az egyik legegyedibb és legizgalmasabb nyílt világú kaland, amivel játszhatunk a PS5-ön.

WWE 2K23 – 118,7 GB

Nem elég, hogy a WWE-sorozat az utóbbi időben csúnyán leszerepelt, de a legújabb etapja még egy masszív szeletet is kiharapna a tárhelyből. Szerencsére a 2023-as darab meglepően jól sikerült, így a pankráció elhivatott rajongói nem bánják meg, ha letörölnek ezt-azt, hogy felférjen.

Metro Exodus – 121,8 GB

A Metro Exodus eredetileg nem indult ilyen méretekkel, amikor 2019 februárjában megjelent. Azóta viszont sok minden történt, például megjelent a szeren az új konzolgeneráció, ami újfajta grafikai megoldásokat is megenged a fejlesztőknek. Így alakult, hogy az Exodus is megkapta a maga ingyenes ray tracing tuningját, amivel jócskán megugrott a tárhelyigénye is. Mondanom sem kell: megéri.

Call of Duty: Vanguard – 123,1 GB

Az Activision csapatai mindig meg tudnak bennünket lepni, ha egy-egy új CoD méretéről van szó. Akárhogy is nézzük, osztunk és szorzunk, a Call of Duty-k nevetségesen és indokolatlanul sok helyen terpeszkednek. Nem is ez az egyetlen CoD a listán…

The Witcher 3: Wild Hunt – 127,8 GB

Ahogyan a Metro Exodus, úgy a Vaják sem 127 gigáról indult. 2022 végén a CD Projekt RED végre kiadta a rég beígért, de a Cyberpunk miatt kissé megkésett nex-gen frissítést, ami teljesen újrafestette a The Witchert. Megújult látvány, ray tracing, némi extra tartalom, aminek jussa 127,8 GB a PS5 konzolon.

Destiny 2 – 139 GB

A Destiny 2 egy igen méretes online multiplayer FPS-RPG hibrid, amiben nagyon könnyű elveszni. A megjelenése óta megannyi tartalommal bővült, melyek teljes megismeréséhez túlzás nélkül több száz óra sem elegendő. Ennek fényében talán nem is tűnik olyan soknak az a 139 giga.

Assassin’s Creed Valhalla – 140,4 GB

Bár a vikinges Assassin’s Creed is rommá van pakolva tartalommal, a ténylege kimaxolásához nem kevés türelem kell. Kicsit monotonitást, hiszen a kiegészítőivel együtt könnyen 200 óránál is többet eltölthetünk benne.

Star Wars Jedi: Survivor – 148 GB

Cal Kestis legújabb históriája minden tekintetben egy remekmű lett, a története, a játékmenete és a grafikája is képes volt túltenni a méltán sikeres elődjén. A túlélő padawan története mindenképp egy egyedülálló élmény, ami már jelzésértékű méretekkel jelent meg idén áprilisban: hamarosan a legtöbb AAA-s egyjátékos és csupán részlegesen nyílt világú kampány minimum 150 GB környékére várható.

Call of Duty: Modern Warfare II – 150,8 GB

Nem az első, és nem is az utolsó CoD a listán. Mélázzunk is el rajta kicsit, próbáljuk megfejteni a megfejthetetlent. Miért?

NBA 2K23 – 152,2 GB

Egy másik érdekes eset a népszerű kosárlabdajáték, az NBA legfrissebb etapja, ami több helyet szakít magának az SSD-ről, mint a Jedi: Survivors, a The Witcher 3, a Destiny 2, vagy a Red Dead Redemption 2. A FIFA 23 közel 50 gigán terpeszkedik PS5-ön és valószínű nem lesz sokkal több az EA FC 24 sem. Van kérdés?

Far Cry 6 – 158,7 GB

A Ubisoft egyszerűen imádja rabolni az időnket. Megéri? Nyilván nem, de ettől még egész szórakoztató tud lenni a Far Cry 6, pláne, mert videojátékban ritkán látott helyszínre repíti a játékost, ahol méghozzá olyan gonosszal kell leszámolni, akit a legendás Giancarlo Esposito alakít. Tartalom az van benne, pont mint a sorozat bármelyik másik részében, amiért ezúttal rekordméretekre kell telepítenünk.

Cyberpunk 2077 – 159,6 GB

A Cyberpunk 2077 az utóbbi idők egyik, ha nem legnagyobb csalódása volt, amit pont az a stúdió követett el, akit a komplett játékokért kicsit is rajongó világ oly magas piedesztálra emelt. A CD Projekt RED nem is nyugodott bele a csalódáskeltő produktum gyászos minőségébe, ezért folyamatos és egyre méretesebb frissítésekkel varázsolták azzá a játékká, amit eredetileg ígértek. Aztán megjött a nex-gen upgrade, vele a ray tracing és hopp, ott integet alulról a 160 giga. Ó, és hamarosan jön az igen masszívnak ígérkező Phantom Liberty kiegészítő, ami még feljebb tornázza a Cyberpunkot ezen a listán.

The Elder Scrolls Online – 168 GB

Nos, azt hiszem, hogy a The Elder Scrolls Online majdnem dobogós helyén talán senki sem csodálkozik. A TES világában játszódó mmorpg irdatlanul hatalmas mennyiségű tartalommal és bejárható, felfedezhető világgal kacérkodik, jaj is annak, aki elvész benne.

Marvel’s Avengers – 192 GB

A jelenleg 3. legfalánkabb program kissé érthetetlen módon a csúnyát bukott Bosszúállók játék, ami valamivel több, mint 192 gigára éhes. Nem kérdés, hogy nem érdemes letölteni, ha szűkén vagy a helynek. Ellenkező esetben a sztorimódot érdemes lehet végigbunyózni, de a törlés pillanatában már nem is fogsz rá emlékezni. Tényleg csak akkor szedd le, ha felxelni akarsz a haverok előtt az új SSD-del.

Gran Turismo 7 – 196,8 GB

Kétségtelen, hogy a Gran Turismo egy gyönyörű és ultrarealisztikus autóverseny-szimulátor. Az viszont már más kérdés, hogy valóban indokolt-e a közel 200 gigás helyigénye? Erről bizonyára sokat lehetne vitatkozni, de viszonyításképp azért érdemes lehet megemlíteni a teljesen nyílt világú, és nem kevésbé látványos Forza Horizon 5-öt, ami majdnem feleennyi szabad hellyel is beéri az Xbox Series-en.

Call of Duty: Blac Ops Cold War – 255,2 GB

És a PS5 legtöbb szabad helyét felzabáló játéka nem más, mint a Call of Duty 3 évvel ezelőtti etapja, a Cold War. Abszolút értelmezhetetlen a 255 gigája, amit semmivel és semmilyen módon nem lehet magyarázni. Az Activisionnél komoly problémák lehetnek a tömörítéssel, ha egy kb. 7 (!!!) órás játék plusz a többjátékos mód csak ekkora helyen képes elindulni. Ebből a kampány amúgy közel 62 giga, ami totál nevetséges: még a minden téren több és jobb God of War: Ragnarök sem követelt többet 85 gigánál.

De mindebből is csak az rajzolódik ki, hogy ha tetszik, ha nem, de a játékok méretei – jobb tömörítési eljárások ide, felhős hibrid megoldások oda, de egyre nagyobbak és nagyobbak lesznek. A PS5 alapból 825 GB-os SSD-vel lett felvértezve, amiből 150 gigán a rendszer működik, így csupán 670 GB áll a játékok rendelkezésére. Ami mint a fenti listából is jól leszűrhető: nagyon hamar képes lesz megtelni.

Szóval, ha SSD-t keresel, akkor ajánlom egy régebbi, de talán még máig aktuális útmutatónkat, ami jó kiindulópont lehet, míg nem érkezünk egy frissebb tárhely-mustrával.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ki púzott és élvezett el először filmvásznon? – 7 megbotránkoztató elsők filmekben

×