Így tudsz nagyobb tárhelyet varázsolni magadnak PS5-ön és Xbox Series X|S-en.

Amikor megjelentek a kurrens generációs játékgépek, pontosabban a PlayStation 5 és az Xbox Series masinák, akkor mindenki nagyokat pislogott a rendelkezésre álló tárhelyek méretein.

A képességeikhez mérten mind a PS5, mind pedig az új Xboxok meglepően szűkös háttértárral lettek felvértezve, ami azért is lehet furcsa, mert a játékok is egyre nagyobb helyet követelnek maguknak, illetve már a játékvásárlási szokások is inkább a digitális forma felé mozdultak el. Bár mintha nem lenne tökmindegy, hiszen hiába a lemezes modellek, a fizikai kiadások is pont annyi helyen terpeszkednek, mint a digitálisan megvásárolt játékok.

Az Xbox Series S például mindösszesen 512 GB-tal rendelkezik, amiből közel 200-at maga a rendszer használ, így a bivalyabb Series X 1 TB-jából is csupán alig több, mint 800 GB-ra telepíthetjük a programokat. Ugyanez a PS5-nél is, ahol a digitális és a lemezolvasós gépen szintén kb. 800 GB áll a játékosok rendelkezésére. A játékok eközben egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az adott konzol SSD-jéből.

A Sony és a Microsoft valószínűleg azért szerelt „csak” ekkora SSD-t a masinákba, mert egy méretesebb nem csak a tárhelyet, hanem az Xbox és a PS árát is megdobta volna. Ezért inkább az egyéni bővítés felé terelik a felhasználókat, akik ha már szűkösnek érzik a mozgásteret, bármikor vehetnek egy külső SSD-t maguknak. Legalábbis olyat, amit a gépek is támogatnak.

Ezen a téren a Sony és a PS5 sokkal jobban áll, hiszen a konzol külső borítása alá közvetlenül elhelyeztek egy SSD-foglalatot is, ahová mindenféle PCIe 4.0 NVMe meghajtókat applikálhatunk. A kompatibilis SSD-kről már 2021-ben kanyarítottunk egy elég velős útmutatót, ami bár azóta kicsit ki tudnánk bővíteni néhány újdonsággal, de még ma is nagy segítség lehet – maximum csak olcsóbbak lettek azóta a bővítmények, ami nyilván jó dolog.

A PS5-höz tehát igen széles választékból csemegézhetünk, és bár óriási eltérések nincsenek az NVMe SSD-k árai között, mindenki a saját pénztárcája szerint dönthet.

Na de mi a helyez az Xboxnál?

Az utóbbi időben a Leet Xbox Series csoportjában egyre többen érdeklődnek a külső tárhelybővítmények után, melyiket érdemes választani, vagy hogyan lehet egyáltalán feltornázni a gigabájtok számát?! Nos, rossz hír, hogy a Microsoft ezen a téren elég rosszul áll, ugyanis egyik Xbox Series gépbe sem lehet „akármilyen” külső eszközt szerelni, mint a PS5-be.

Maguk a konzolok persze támogatják az eszközöket, játszani azonban nem lehet róluk, hiába telepítjük oda a játék fájljait. A Microsofton túli SSD-ket és HDD-ket tehát kizárólag a játékok tárolására lehet használni, ami abban a tekintetben előnyös, hogy ha valamelyik címmel játszani szeretnénk, akkor nem vagyunk az internetszolgáltató jóindulatához és képességeihez kötve.

Ha viszont valódi megoldást szeretnénk a problémára, azaz el is akarjuk indítani a külső SSD-ről a játékokat, akkor csak és kizárólag a Microsoft által approvált és gyártott Seagate SSD-ket „választhatjuk”.

Ezekből viszont mindenféle méretű akad: van 512 GB-os, 1 és 2 TB-os is, ami nyilván tök jó, a gond csak az, hogy piszok drágák. Az 500 gigás például 50-60.000 forint környékén mozog, míg az 1 terásért simán elkérnek 100.000 forintot is, a 2 TB-at már le sem merem írni. Ezeket egyébként a Microsoft a hivatalos oldalán lehet megtalálni, méghozzá az összes viszonteladóval együtt, így legalább a keresést megspórolják nekünk.

Szóval, ha valaki például egy Series S-t vásárolt, akkor egy tárhelybővítésnél simán ott hagyhatja a konzol árát is a boltban. Persze egy minőségibb SSD-ért a PS5 esetében is zsebbe kell nyúlni, ott viszont sokkal diverzebb a kínálat, és sokkal dinamikusabban is változnak az árak, míg Xboxon teljes mértékben a redmondiak jóindulatára hagyatkozhatunk.

Ennek mondjuk van némi előnye is: a PS5 bővítéséhet egy picit szerelni is kell, hiszen le kell kapni a külső burkolatot (ami el is törhet), illetve ki kell csavarozni az SSD-foglalat borítását is, míg az Xbox Series X|S-be simán csak be kell dugni hátul.

Jelenleg ezek tehát egy konzoltulajdonos lehetőségei, ha szeretné bővíteni a PS5 vagy az Xbox Series tárhelyét. A PS5 esetében jóval nagyobb a választék és a mozgástér, Xboxon viszont csak egyetlen SSD-re ruházhatnak be a játékosok.

Borítókép: Polygon

Ezt is olvasd el:

Így néznének ki a kedvenc film-sorozathőseink és popkulturális ikonjaink animációs filmként

 

×