A Sony egyik új szabadalma szerint a Sony továbbra is azon dolgozik, hogy a videojátékokban látott világok szagát is érezzük.

2023.08.08. – Biztos ti is láttátok, hogy nemrég a Microsoft kiadott egy új kontrollert, aminek bizony finom pizza illata van. Bár azt gondolnánk, hogy ez egy egyedi próbálkozás, valójában szinte minden videojáték-kiadó dolgozik azon, hogy hogyan tudnánk szagok szintjén is megélni a videojátékokat.

A Sony például nemrég egy új szabadalmat nyújtott be, aminek lényege egy olyan eszköz, ami szimulálja a játékon belüli szagokat. Gondoljunk csak bele, hogy a Sony milyen sokat tett azért, hogy még nagyobb legyen a játékélmény. A DualSense kontroller haptikus rendszere és a konzol 3D-s hangtámogatása miatt még jobban elmélyülhetünk a játékokban. De minden ilyen esetben a látás, a hallás és a tapintás volt mérvadó. Éppen ezért próbálkoznak olyan sokan a szaglással.

Az eddigi próbálkozások, mint a VR-hoz kapható szageszköz, vagy épp az Xbox Pizza kontroller azonban sokak számára csak egyszerű szórakozás. Ám lehet, hogy a Sony ennél jóval többet szeretne – írja a GameRant.

Az új Sony szabadalom egy olyan tartozékot ír le, ami bizonyos pillanatokban illatokkal árasztaná el a környezetet, annak függvényében, hogy mit látunk a játékban. Az említett illatok, aromák olyan patronokból származnának, amik az adott videojáték bizonyos képeivel és hangjaival szinkronban lépnének működésbe.

Vagyis, amikor valami történik a játékban, például látunk egy szép nagy rétet, akkor az eszköz legyárt nekünk egy virágos illatot, hogy megérezzük, ami a játékokban történik. Ez persze nem annyira jó olyan horrorjátékok esetében, amikor rothadó hullák, koszos budik, zombik és szörnyek kerülnek előtérbe. Mondjuk ízlés kérdése.

A Sony az elmúlt években több különböző szabadalmat is benyújtott, de sosem biztos, hogy ezek a rendszerek, eszközök megvalósulnak. A szagos videojáték mindenesetre érdekes ötlet, de talán még nem tartunk ott, hogy értékelni tudjuk. Nem hiszem, hogy olyan jó lenne minden egyes videojáték-világ illatát megérezni. Csak az idő fogja megmondani, hogy a fenti szabadalom valaha is megvalósul-e.

Voltak már szagos filmes próbálkozások is, de mindegyik balul sült el. Lehet, hogy ez a Sony szabadalom sem valósul meg soha.

Ezt láttad?

Így nézne ki Einstein, Musk, Obama és sok híresség egy verekedős játékban

×