Az Apple legújabb ötlete azért több mint érdekes, mert a szájmozgás leolvasásához nem lesz szükség kamerára. De akkor mégis, hogy?

2023.08.07. – Látnia sem kell majd a felhasználóját azoknak az iPhone-oknak, amelyekbe belekerül a gyártó legújabb ötlete. Az Apple Insider megneszelte, hogy az almák örök digitális asszisztensét, Sirit elkezdték betanítani a szájról olvasásra. Ehhez azonban nem a készülékbe épített kamerát használná, vagyis, ha élesedik a funkció, csupán annak használatáért nem kell a lencsék szeme közé bámulni.

Az Apple nem a látásra hagyatkozik

Ahelyett, hogy csak a kameralencsék előtt tartózkodva lenne képes a szájról olvasás bravúrjára, Siri a telefon / tablet / kiegészítő egyéb érzékelői segítségével ismeri fel, hogy a szájmozgás alapján mit dumálnak a körülötte lévők. Az év elején bejelentett szabadalom alapján az Apple nem feltétlenül az iPhone-októl várja a szájról olvasás képességét:

sokkal inkább az AirPodsokba, esetleg okosszemüvegbe szeretné integrálni.

Oké, de ezek még mindig nem látják a szájat. Viszont nagyon úgy fest, hogy nem is kell nekik, hiszen a szóban forgó készülék gyorsulásmérője vagy giroszkópja lesz az, ami olvasni tud az arcizmok és a fej akár legfinomabb mozdulataiból.

Forrás: Apple Insider

„Amikor a felhasználó beszél, a szája, arca, feje és nyaka mozog és rezeg. A mozgásérzékelők, mint a gyorsulásmérők és a giroszkópok, képesek érzékelni ezeket a mozgásokat, miközben viszonylag kevés energiát használnak fel az olyan hangérzékelőkhöz képest, mint a mikrofonok” – indokolja a megoldást az Apple. Ezek alapján elképzelhető, hogy – egyelőre – nem komplex szájról olvasási képességről, csak a hangparancsok hatékonyságának javításáról van szó.

A szabadalmi hivatalhoz benyújtott dokumentum alapján a mozdulatok érzékelését kombinálnák azzal az adatbázissal, ami ismert hangparancsokat (pl. a „Hé, Sirit”) tartalmazza.

Az Insider úgy véli, ha a kimondott parancs kevésbé gyakori, például „Hé, Siri, nyisd ki a hangár kapuját”, akkor nem fog működni a mozgásérzékelés, viszont, ha a mozgásérzékelés elég gyors, akkor pl. a Siri szó hallatán gyorsabban be tudja kapcsolni a mikrofonokat, a teljes parancs olvasására.

Forrás: Freepik

Az Apple szabadalmi kérelme a gyorsulásmérőkre és giroszkópokra való hivatkozáson kívül nem sok időt tölt azzal, hogy tárgyalja azokat az eszközöket, amelyekkel ez a javaslat megvalósítható lenne. Az ajakolvasás azonban az eddigi infók alapján biztosan mozgásérzékeléssel, nem pedig kamerákon keresztül történik. Így, különösen egy iPhone-nal együtt, ez a mozgásérzékelés elméletileg működhetne az AirPods mellett az Apple Vision Pro-val is.

Már ha lesz, aki megfizeti:

Bemutatták: megáll az ész az Apple Vision Pro-tól, de a gazdagok játékszere lesz

×