A sci-fi filmekben és játékokban már számos alkalommal megjósolt kütyü már nem ábránd többé.

2022. 07. 03. – A Mojo Vision nevű kaliforniai vállalat még jóval a Cyberpunk 2077 megjelenése előtt, viszont az olyan valódi riválisokhoz képest, mint a Google és az Apple későn, 2015-ben kezdett el dolgozni egy AR-kijelzős kontaktlencse kifejlesztésén, most azonban mégis ők szállíthatják az első működőképes prototípust.

A vállalat vezérigazgatója, Drew Perkins maga számolt be a nagy áttörésről, miszerint a világon elsőként nekik sikerült éles teszteken egy szemmel prezentálni a tökéletesen működőképes és funkciókban teljes kiterjesztett valósággal rendelkező intelligens kontaktlencsét.

The contact needs a lot of testing and approval before seeing consumers' eyes.

A Mojo Lensnek ez már egy jelentősen továbbfejlesztett verziója, amely elméletileg már nagyon közel áll ahhoz a verzióhoz, amelyet kereskedelmi forgalomba küldenének. Az AR-kijelzős kontaktlencse középpontjában egy 14.000 pixeles MicroLED kijelző áll, ami kevesebb, mint 0,5 mm átmérőjű és 1,8 mikronos pixelosztással rendelkezik. A Mojo szerint ez a kijelző a világ legkisebb és legsűrűbb kijelzője, amit ilyen célokra terveztek.

Ebbe pedig tényleg sikerült mindenfélét beleszuszakolni. Került bele gyorsulásmérő, giroszkóp és magnetométer is, melyek folyamatosan követik a szemmozgást, hogy a kijelző képe – a szemhez képest – mindig mozdulatlan maradjon. Maga a rendszer egy egyedi és intuitív, szemkövetésen alapuló interfésszel vezérelhető, így nem kell a felhasználóknak a kezükkel hadonászni, vagy a telefonért nyúlni.

A tesztek során a kontaktlencse képes volt egy működő iránytűt, képeket és különböző szövegeket is megjeleníteni.

An exploded diagram of the Mojo Lens.

A Mojo Lens ugyan saját, orvosi minőségű mikroakkumulátorokkal és egy Mojo által kifejlesztett energiagazdálkodási integrált áramkörrel készült saját fejlesztésű energiagazdálkodási rendszert használ, a teljes körű működéséhez egyelőre még elengedhetetlen egy nyakba akaszthatós „relé-kiegészítő”.

Ebben egy processzort, egy GPU-t és egy 5 GHz-es rádiót találunk, ami a lencsén megjelenő tartalmakat megjelenítéséért felel. Mindez vezeték nélkül működik, ugyanakkor a következő lépcsőfok a Mojo Lens fejlesztésében a kiegészítő teljes elhagyása lesz, amit még a kereskedelmi forgalomba kerülés előtt mindenképpen szeretnének megoldani.

„A kiterjesztett valóságot támogató intelligens kontaktlencse megalkotásához a fizika és az elektronika miniatürizálásának határait feszegettük azzal a meggyőződéssel, hogy nincs olyan probléma, amely túl bonyolult ahhoz, hogy megoldható legyen. Mivel olyasmit építünk, ami korábban nem létezett, a fejlesztőcsapatainknak számos szükséges alkatrészt és rendszert, valamint a felhasználói felületet is ki kellett találniuk.” – írja a bejelentésben Perkins.

A Mojo Lens megjelenésére természetesen senki se már holnapra számítson, hiszen megannyi felmerülő probléma, és megoldásra váró feladat áll még a fejlesztők előtt. Nem tudjuk például, hogy milyen egészségügyi hatásai vannak, vagy hogy mennyire melegszik, de a külső kiegészítővel is kezdeni kell valamit – melyekre valószínűleg csak évek múlva lesznek válaszok, működő megoldások.

Azt azonban már most láthatjuk, hogy mennyi hasznos vonzata lehet a Mojo AR-kontaktlencséjének. A nyilvánvaló általános (sport, közlekedés, egészségügy, szórakozás stb.) felhasználási módokon túl nagyon sokat segíthet a látássérült embereknek, akik kifejezetten a számukra kifejlesztett funkciókkal például jelentősen könnyebben tájékozódhatnak vele, vagy esetleg a siket és nagyothallók számára is kifejleszthetnek saját alkalmazásokat, melyek feliratokkal segíthetnek többek között a szájról olvasásban.

Ez is érdekelhet:

Íme a világ első önmagát leparkoltató autója egyenesen az 1930-as évekből

×