Úgy tűnik, nincs is olyan messze, hogy monitorok és mobilkijelzők helyett, közvetlenül a szemünk előtt jelenlen meg a digitális világ.

Napjainkat alapvetően meghatározzák már a különböző monitorok, tévék, mobilkijelzők, melyek nélkül nem is igazán tudunk meglenni. A tudósok nagyon régóta dolgoznak közben olyan megoldásokon, melyeket eddig csak sci-fi filmekben láttunk. A terv az, hogy a kijelzőt egy kontaktlencsébe építik, aminek köszönhetően minden, egyébként monitoron megjelenő információ bárhol, bármikor, bármilyen formában látható lesz.

Úgy tűnik, hogy az egy évtized óta fejlesztett technológia éveken belül piacra kerülhet.

Legelőször 2009-ben lehetett arról hallani, hogy kutatók komolyan foglalkozni kezdtek a kontaktlencsébe épített kijelzők kivitelezésével. Néhány évvel később nagyobb gyártók, mint a Sony, a Samsung, az Apple és a Google is érdeklődni kezdett a technológia iránt. A fejlesztések jelenleg is folynak. Talán nem vagyunk messze attól sem, hogy hamarosan megjelenjen egy olyan kijelző, melyet a szemünkbe kell helyezni. A kérdés persze az, hogy szeretnénk-e bármilyen elektronikus eszközt a szemünkbe rakni?

Hogy el is tudjunk képzelni, a lencse szöveges illetve képi információt vetít a szemünk elé, vagyis úgy láthatunk vele, mint egy filmben egy robot, vagy Tony Stark a Vasember páncélban.

Jelen pillanatban ott tartunk, hogy az Apple 2030–2040 között tervez okoskontaktlencsét a piacra dobni, miközben az úttörők, a Mojo Vision és az Innovega már termékprototípusokat tesztelnek – írja az Index.hu

Kép: Mojo Vision

Segítség is lehet

Az Innovega technológiája egy lágy kontaktlencséből áll, ami egy különleges szemüvegből érkező képet továbbít a retinára. Ez a megoldás egyfajta átmenet az okosszemüvegek és az okoskontaktlencsék között.

Fontos megemlíteni, hogy a kontaktlencsék nem csak technológiai újítások lehetnek, de segítséget nyújthatnak a gyengénlátóknak, illetve látássérülteknek is. Mivel azonban a kontaktlencsék orvosi segédeszköznek minősülnek, ezért a lencsébe épített kijelzőket is be kell vizsgáltatni, ami kissé hátráltathatja azt, hogy mikor jelenhetnek meg.

A Mojo Vision igazi okoskontaktlencséket fejlesztett, amelyek egyenesen a sárgafoltra vetítik a képet, és mindent beléjük építenek. Sikerült egy fél milliméteres kijelzőre hetvenezer LED-et építeni széles sávú rádiókommunikációval, mozgásérzékelőkkel és filmvékonyságú akkumulátorral. Viszont a számítástechnikai teljesítményt biztosító eszközt, a videókártyát, processzort, háttértárat, a mobilantennát és az akksit a felhasználók külön egységben hordják magukkal, például nyakláncon.

A Mojo következő generációs eszközének tesztelése idén nyáron kezdődik, míg az Innovega várhatóan 2021 végére szerzi meg a szövetségi gyógyszerészeti hatóság jóváhagyását.

 

Ez azt jelenti, hogy először elsősorban orvosi célokkal már a következő években láthatunk olyan különleges lencséket, melyek képeket vetítenek a szemünk elé. Ezzel pedig belépünk a kijelzők egy teljesen új korszakába, ami talán megváltoztatja mindazt, amit a jövőről elképzeltünk.

Már csak az a kérdés, hogy az ilyen kijelzők képét hogyan tudom majd megosztani a haverokkal?

https://leet.hu/termek/kingston-hyperx-cloud-ii-wireless/

×