Amióta kijött a film – ami ugye inkább szatíra, mint víg kis mese -, tömegével jönnek ki a Barbie filterek, de némelyik veszélyes lehet.

2023.08.03. – A közösségi média létező leghülyébb alkalmazásai azok, amelyek megmutatják, hogy mennyire vagy kenyér, vagy milyen tollaskalap lennél, viszont érthetetlen módon elég népszerűek ahhoz, hogy a ezerszázegyedik klónjuk is megjelenjen. A Barbie mozifilm farvizén sok ilyen próbál a profit felé evezni; a baj csak az, hogy

nem hivatalos, Mattel, vagy Warner Bros. által jóváhagyott, ellenőrzött appok, és kockázatot jelentenek.

Az Index a BeSocial közleményére hivatkozva rámutatott: hiába tűnik bájos ötletnek (de MIÉRT?!), hogy milyen Barbie vagy Ken baba készülhetne a fizimiskánkból, egyes appok ezért a nélkülözhetetlen szolgáltatásért cserébe úgy lopják a fontos adataidat, mint annak a rendje.

Forrás: Warner Bros.

A barbieselfie.ai adatvédelmi (értsd: rablási) szabályait elfogadva például ingyen és bérmentve odaadod a hozzáférést a telefon kamerájához, a fizetési és helyelőzményekhez, sőt, a készülék technikai paramétereihez és sok minden máshoz.

Mint kiderült, a szintén felkapott BaiRBIE.me (igen, így, elírva) egy az egyben üti az EU területén érvényes GDPR szabályokat, mivel nem közli, hogy a generált fotóért cserébe elszipkázott személyes data kinél és milyen célra landol.

Amint arra a BeSocial felhívja a figyelmet: nem törvényszerű, hogy az adataiddal visszaélnek az alkalmazások üzemeltetői, de egy selfie-apptól több mint gyanús pl. a fizetési előzmények lekérése. Biztos megéri átadni egy ilyen ostoba szolgáltatásért?

Egyre jobban kell vigyázni az adatokra:

Bekeményít az EU: a Facebook pitizhet, hogy reklámot küldhessen neked

×