A Microsoft véresen komolyan veszi a néhány hónappal ezelőtt meghozott szabályzatát.

2023.07.31. – Mikor az Xbox Series konzolok 2020 év végén kikerültek a boltok polcaira, mindenki elcsodálkozott azok egészen páratlan képességein. Ugyanis mint rövid úton kiderült, a Microsoft masinái tökéletesen alkalmasak mindenféle emulátorok futtatására, melyekkel eredetileg PS1-re, PS2-re, Nintendo 64-re, SNES-re, NES-re, és a régi idők szinte összes játékgépére megjelent játékkal játszhatunk.

Ez a hagyományos konzolok között páratlannak számító képesség bár a játékosok számára remek lehetőséget ad a régészeti leletek feltárására vagy újraélésére, illetve játékmentés szempontjából is egy kiváló megoldás, Redmondban viszont egyre szúróbb tekintettel szemlélik a dolgot. Az elmúlt hetekben-hónapokban aztán nemes egyszerűséggel letiltották az emuláció lehetőségét a nem fejlesztői módban működő konzolokról, azaz egy csapásra eltűnt az összes emulátor a Microsoft Store-ból.

Igen ám, csakhogy a legnagyobb Xbox-mágusok találtak egy kiskapuként szolgáló hibát, amelyet kihasználva továbbra is telepíthetik és futtathatják a tiltott programokat a konzolon – anélkül, hogy át kellene váltani a fejlesztői környezetre. A Tom’s Hardware szerint most erre is lecsapott a Microsoft,

ami mostantól 15 napos Xboxról való kitiltással jutalmazza azokat, akik normál módban emulátort futtatnak.

A vállalat bannal való fenyegetése mindenképpen érdekes lépés, hiszen a fejlesztői módra már nem terjed a tiltás, kizárólag a normál környezetből próbálják kipurgálni a programokat. Ennek több oka is lehet: egy átlagfelhasználó nem kifejezetten bajlódik 20 dolláros licencért kiváltható fejlesztői móddal csak azért, hogy retro játékokkal játszhasson, ennél sokkal egyszerűbb befizetni a hasonló árkategóriába eső és az Xboxon pont most elindult új játékszolgáltatásba, ami több ezer régi játékot kínál bármiféle mizéria és mókolás nélkül.

Egy másik ok a Nintendo fenyegetése. Alyanna McKenna, az Azure fejlesztője beszélt erről Twitteren, szerinte elsősorban a japán játékgyártóval kapcsolatos szerzői jogi védelmi problémák miatt kellett teljes mértékben kitiltani az emulátorokat az Xbox normál futtatási környezetéről (ezt szokták kiskereskedelmi módnak is nevezni az angolban). Bár erről hivatalosan soha senki nem beszélt rajta kívül, de mivel a Steamről is a Nintendo nyomására tűnt el a Dolphin nem is olyan rég, sanszos, hogy az Xboxnál is ez állhat a háttérben.

Szóval azok, akik szeretnének régi játékokkal játszani, azok fizessenek elő az Antstreamre, vagy tanuljanak bele a fejlesztői mód amúgy nem olyan bonyolult használatába.

Ezt is érdemes elolvasnod:

PlayStation, Xbox, Nintendo, ahogy még nem láttad őket – Így néznek ki a fejlesztői modellek

×