Iszonyatos mennyiségű játékkal a fedélzeten Xboxon is elrajtol a világ legnagyobb és legpéldásabb játékszolgáltatása.

Szépen lassan ott tartunk, hogy a PC mellett az Xbox lesz minden idők egyik legszélesebb közönségét, és legszínesebb palettáját lefedő játékgépe. Az EA Play-t is magába foglaló Game Pass mellett ugyanis nemrégiben indult el a Ubisoft saját megoldása, a Ubisoft+, hamarosan pedig egy újabb, minden idők legnagyobb, több mint 1300 videojátékot magába foglaló szolgáltatása is elrajtolhat a Microsoft konzolján.

A redmondi vállalat és az Antstream ugyanis ünnepélyesen bejelentette, hogy a kifejezetten retro címekre specializálódott „játékmegőrző” szolgáltatása július 21-én Xboxon is elindul. Az Antstream Arcade kínálatában jelenleg 1470 játék található, köztük is többek között a Nintendo, a Sony, a SEGA, az Atari, a C64, a Lynx, a ZX Spectrum, a Jaguar, az Amstrad legendás gépeire megjelent legnagyobb klasszikusokkal.

A retro játékszolgáltatás – bár havidíjat még nem ismerünk – nem is lesz drága: az éves hozzáférés mindössze 30 dollárba – 10.000 forintba, míg az örökös bérlet csak 80 dollárba, azaz alig 27.000 forintba fog kerülni.

Ennyi pénzért már csak a jelenlegi tartalmak és mennyiség miatt is bőven megéri befizetni rá, a jövőben viszont még tovább fog bővülni, mivel már több mint 3000 játéklicencet sikerült megszerezni hozzá. Ha pedig hihetünk az Antstreamnek, akkor minden héten újabb játékokkal fog még nagyobbra terebélyesedni az amúgy sem kicsi katalógusa.

Az Antsream példás módon küzd a régi és kult-klasszikus játékok megmentéséért, hogy azok semmiképp se tűnhessenek el az idő és a technológia haladásával. Ugyanis mint kiderült, a legtöbb gyártó nagyon kevés figyelmet fordít a játékmegőrzésre: a Video Game History Foundation legfrissebb felmérése szerint a retro játékok 87%-át jelenleg alig, de inkább semmilyen formában sem lehet hivatalos úton megvásárolni. Sok programot csak a kalózok módszerével, esetleg egy régi konzol és a fizikai példány birtokában lehet játszani, de aggasztóan sokat még így sem.

Ezért is volt örömteli, amikor a Microsoft elindította a visszafele kompatibilitási programját, amely keretében számos eredeti Xboxra, illetve Xbox 360-ra megjelent játékot portoltak az újabb gépekre. A Sony a jelenlegi PS5-generációban indította el a PS+ játékszolgáltatásának részeként a retro játékkatalógusát, amelyben mindenféle PS1, PS2, PS3 és PSP címeket lehet elindítani, de már a Nintendo is egyre több klasszikusát ülteti át Switchre.

De ezzel együtt is a legpéldásabb mentőmunkát az Antsream végzi, ezzel együtt a világ legnagyobb játékszolgálatásával is elbüszkélkedhet – PC után immáron Xboxon is. Akit pedig érdekel, hogy pontosan milyen 80-as, 90-es és 2000-es évekbeli játékokat kap a pénzéért, az a hivatalos oldalon a teljesség igényével végignyálazhatja.

Ezt is érdemes elolvasnod:

21 év után megszűnhet az Xbox Live Gold, amit egy új, olcsó Game Pass szint vált

×