Az orosz játékosok így, vagy úgy, de mindenképpen hozzájutnak az áhított videojátékokhoz.

2023.07.28. – Kishazánkban is sokáig nagy divatja volt a torrentnek, és egészen bizonyos, hogy máig vannak, akik ilyen módon szerzik be a legtöbb médiatartalmat, függetlenül az olyan – nem is túl drága – kényelmesebb szolgáltatásoktól, mint a Spotify, a Netflix, vagy játékok esetében a Game Pass.

A magyar warez/torrentkultúra azonban nem egy helyi sajátosság. Szinte az összes posztkommunista országban széles körben elterjedt, aminek okait a történelemi mélységekig vissza lehet követni. Nálunk például nyugati termékeket – legyen az farmernadrág, vagy valamilyen rockegyüttes albuma, esetleg egy menő Nintendo konzol, sokáig csak fű alatt, ismerősnek az ismerősétől lehetett beszerezni. Mivel ez a „megoldom okosba” módszer évtizedekig meghatározta a fogyasztásunkat, még generációkkal később is nehezen vetkőzzük le, úgy meg aztán pláne nem, hogy a legtöbb videojáték árát nem az itteni pénztárcákra lövik be.

Ebben a tekintetben az oroszok sem kivételek, akiknek most duplán beütött a történelem, és kénytelenek újra visszatérni a számukra sem ismeretlen torrentezéshez. Persze Oroszországban mindig is nagy hagyománya volt a fájlmegosztásnak, sőt, sokáig világelsők voltak a 90%-os statisztikákkal, most azonban a nyugati szankciók miatt egy másodvirágzásnak lehetünk szemtanúi.

Igaz, erre azért lehetett számítani, hiszen a legnagyobb vállalatok, köztük a Sony, a Nintendo és a Microsoft is minden tevékenységet beszüntetett a háborút indító országban, ahogyan a megannyi játékfejlesztő stúdió és kiadó is jelezte, hogy letiltják az orosz felhasználókat a játékaikról. Így hát nem hagytak sok választást, valahogyan pedig hozzá kell jutni a dolgokhoz. A TorrentFreak szerint már annyira elharapódzott a torrenthelyzet Oroszországban,

hogy a játékosok 69%-a alternatíva híján így jut hozzá a szórakoztató tartalomhoz.

Az orosz játékfejlesztői képzési platform, a School XYZ által készített felmérésből az is kiderül, hogy az oroszok szinte minden játékformátumot warezről szereznek be, és a megkérdezettek mintegy fele mondta azt, hogy mostanában sokkal többet torrentezik, mint korábban – 2022 előtt.

A felmérés arra is rámutatott, hogy 27% mindössze 3 játékot töltött le így, míg 20% több mint tízet, de mivel a válaszadás önkéntes volt, a valóság akár ennél is több lehet. Ami viszont némileg meglepő, hogy 93% a torrentezés mellett vásárolt is valamit a még elérhető hivatalos felületeken, és csak 7 százalék állította azt, hogy soha semmire nem költ egy petákot sem.

Sajnos a helyzet valószínűleg akkor sem változna már túlontúl sokat, ha hirtelen minden visszaállna a régi kerékvágásba. A kiemelkedő orosz torrentezési statisztikák azonban arra is rámutatnak, hogy a bőszen kivonuló cégek mekkora áldozatot is hoztak: Konstantin Sakhnov, a Vengeance Games egyik alapítója szerint a nyugati játékipar emiatt körülbelül 300 millió dollártól esett el. Ugyanakkor szenvednek az orosz videojáték fejlesztők is: a HH.ru álláskereső platform által közzétett adatok szerint ugyanis 2023 első félévében 38%-kal zuhant az oroszországi fejlesztői állások száma.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Hazai kincs: Csodás MAGYAR játék jelent meg a semmiből PlayStationre

×