Egymás lábán taposnak a kegyeidért a videojátékok, és ennek fontos eszköze a látvány. Az utóbbi időben ezek sikerültek a legjobban.

Amikor életed legjobb videojátékaira emlékszel vissza, akkor persze eszedbe jut egy-egy nehéz küldetés, néhány kivételesen sikerült NPC, vagy az, hogy mekkora sikerélmény volt kipörgetni. De a kép, ami feldereng, az általában egy gyönyörű horizont, egy részletesen kidolgozott boss, vagy egy-egy döbbenetesen realisztikus harc. Egy szóval: A Látvány, A Grafika az, ami a elsőre és a legjobban megtapad az agyadban. Generációnk leglenyűgözőbb darabjai káprázatosak! Ezek lehetnek a legjobbak:

1. Ratchet and Clank: Rift Apart

A Ratchet and Clank játékok – a maguk korában – mindig is hihetetlenül jól néztek ki, és a Rift Apart sem különbözik tőlük. Igazából olyannyira nem, hogy talán az egyik legmutatósabb konzoljáték, ami az utóbbi években a kezedbe akadhatott. A világos, élénk és színes világokat hihetetlen részletgazdagsággal dolgozták ki a fejlesztők, és ez átjárja az egész élményt – az ellenségek és NPC-k apró kis rezdüléseitől a teljes animációig.

 

2. Dead Space

Ami a játékmenetet illeti, a Dead Space remake nagyon okosan ragaszkodik az eredeti forgatókönyvhöz, és jól teszi: a működik, azt nem kell újra feltalálni. De a technikai és vizuális oldalát tekintve is hatalmas előrelépést jelent. Anélkül, hogy a Dead Space vizuális identitását megváltoztatná, a remake inkább feldobja azt, és lenyűgözően kelti életre az Ishimurát, meg a benne rejlő borzalmakat. Elsőre úgy néz ki, ahogyan az eredeti Dead Space-re emlékszel, de egymás mellé téve a kettőt hamar kiderül a megdöbbentő különbség.

 

3. Microsoft Flight Simulator

Három évvel a megjelenése után a Microsoft Flight Simulator még mindig az egyik leglátványosabb, vizuálisan leglenyűgözőbb játék, amihez szerencséd lehet. A fotorealisztikus látvány elérése olyasmi, amivel a játékok évek óta próbálkoznak, de nehéz lenne olyan példát találni, ami ennyire közel áll a valósághoz. Még azt sem túlzás állítani, hogy a Flight Sim képernyőfotói elsőre olyanok, mintha valódi képeket néznénk, a valós helyszínekről, amelyeket digitálisan felépítettek benne. Nem véletlen, hogy a legtöbb PC még ma is meg-megküzd a futtatásával.

 

4. The Last of Us

Az érv, hogy a The Last of Usnak nem volt szüksége remake-re – mert az eredeti még mindig remekül nézett ki (különösen a PS4-es remaster) – számtalanszor elhangzott az első rész megjelenését megelőzően, de függetlenül attól, hogy mennyire van szükség remake-re vagy sem, kétségtelen, hogy grafikailag sokkal nagyobb ugrás lett, mint amire a legtöbben számítottak. Igen, a hatás nyilvánvalóan tompul, mert az eredeti tényleg ma is megállja a helyét, de ez a tény nem csökkenti a remake vizuális teljesítményét. A javító frissítések után persze…

 

5. Final Fantasy 16

A Final Fantasy játékoktól mostanra már nem reméljük, hanem egyenesen elvárjuk a vizuális kiválóságot. Az elődök magasra tették a lécet, de a Final Fantasy 16 sem okoz csalódást a sorozatban. Ehhez nagyban hozzásegíti, hogy a világa tele van csodás, lélegzetelállító helyszínekkel, amelyeket remek művészi teljesítménnyel elevenítettek meg. Érdekes nézni, hogy a FF milyen evolúciót ír le, és a 16-ik felvonás már remekül sejteti, hogy látványvilágban is generációváltás közben vagyunk. Szinte kézzel fogható benne, hogy a játékok mennyivel jobban fognak kinézni az elkövetkező években.

 

6. Star Wars Jedi: Survivor

Máig meglepő, hogy az iparágban mennyire kevés kiadó vált le határozottan a cross-gen játékok látványvilágáról, de az EA a lehető legjobban csinálta. Ha más egyelőre nem is, a látvány mindenképpen indokolja, hogy a fejlesztés merjen élni az egyre realisztikusabb technológiai adottságokkal. A Star Wars Jedi: Survivor megteszi nekünk ezt a szívességet, hiszen még a nagyszerűen kinéző elődjéhez képest is meglepő grafikai ugrást hajt végre. Persze, érdemes szem előtt tartani, hogy technikai problémákkal indult, de ez akkor is egy lélegzetelállító játék, amiben kapkodni kell a levegőt, miközben falod a szemeiddel.

 

7. Demon’s Souls

Hasonlóan a Dead Space remake-hez, amiről fentebb írtunk, a Bluepoint Games újragondolása a Demon’s Soulshoz vizuálisan legalább akkora ugrás, mint amennyire konzervatív újrateremtése az eredeti játékmenetének és dizájnnak. Az eredeti Demon’s Souls nem volt éppen egy technikai csoda, amikor megjelent, de a remake biztosan az. Természetesen a kiváló művészeti érzék sokat hozzátesz a Demon’s Souls sötét fantasy környezetéhez és a benne előbukkanó szörnyetegekhez.

 

8. Horizon Forbidden West: Burning Shores

Őszintén szólva, maga az alapjáték is könnyedén helyet kaphatott volna ezen a listán, ha nem cross-gen cím lenne. A bővítmény azonban, ami már nem akart megfelelni az előző generációs PlayStation konzolnak, és egyből PS5-exkluzív lett, már biztos, hogy ott kell legyen a top10-ben. Megszállott részletesség és vizuális pompa: a Horizon Forbidden West franchise ezekkel az erényekkel eleve büszkélkedhet, és a Burning Shores még tovább emeli a tétet. Ez gyakorlatilag mindenben megmutatkozik, a környezettől a gépeken át a karakterek animációjáig, úgy, ahogy van, lenyűgöző. Elképzelni is nehéz, hogy a sorozat következő teljes értékű darabja hogyan fog kinézni, ha már ma itt tart.

 

9. A Plague Tale: Requiem

Az Asobo Studio sokakat meglepett azzal, hogy az A Plague Tale: Innocence mennyire kiválóan néz ki, és akkor még csak 2019-et írtunk. Ahhoz képest a Requiem már nem sokkol akkorát, ami valahol törvényszerű, hiszen folytatás, mégis, folyamatosan lenyűgözi a játékost a grafikai képességeivel. A karaktereket és környezeteket életre keltő gyönyörű, részletes látványvilág remek példája a Naughty Dog formulájával próbálkozó játékoknak, és az A Plague Tale: Requiem meg is ugorja az elvárásokat.

 

10. Layers of Fear

A Bloober Team legújabb játéka szintén külön említést érdemel a listán, hiszen az új Layers of Fear a stúdió eddigi legjobban kinéző munkája. Az Unreal Engine 5-tel épített pszichológiai horrorjáték folyamatosan játszik a magasfokú grafikai képességeivel, így a világítással, a környezet részletességével és egyebekkel. A játékmenet és a történet tekintetében valószínűleg eltérő vélemények vannak a mérföldekről, de mint audiovizuális élmény, a Layers of Fear megérdemel egy tapsot.

 

Hiányolsz valamit a listáról? Ha van olyan játék, amit még mindenképpen generációnk leglátványosabb darabjai közé sorolnál, de nekünk nem jutott eszünkbe, írd meg kommentben a cikk Facebook-bejegyzése alatt, a Leet.hu oldalán!

Persze van, amit egyelőre nem láthattunk, de máris a legjobbat várjuk tőle:

Iszonyú látványos ÚJ előzetesen a Spider-Man 2, ami egyedi PS5-öt is kap

×