Az első eszközöket már meg is találhatjuk a polcokon.

2023.07.27. – Az elmúlt hónapokban többször is felmerült már Leet hasábjain a Wi-Fi hálózatok következő generációja. Míg a 6E hálózatokat már évek óta támogatják akár az egyszerű, PC-s alaplapokra kerülő chipek, addig a 7-es szabvány már más tészta. Júniusban kiderült, hogy az iPhone 15 szériában debütálhat a Wi-Fi 7 támogatása, nagy eséllyel a többiek sem igazán akarnak lemaradni.

Remek kérdés lehet azonban, hogy milyen előnyökkel járhat ez. A sebesség növekedését minden generációugrásnál biztosnak vehetjük, ám könnyen lehet, hogy nem ez lesz a technológia legnagyobb ütőkártyája. Az elmúlt hónapokban megjelent már több, Wi-Fi 7 eszköz is, ám az igazi szabványosítás csak idén nyáron vette kezdetét. Mostantól azonban szabad az út bárki számára, 2024 elejére már átlagos háztartásokban is előfordulhat egy-egy Wi-Fi 7 eszköz és router.

Miért is lesz jó nekünk a Wi-Fi 7?

Wi-Fi 7

A Wi-Fi 7, vagy hivatalos nevén 802.11be Extremely High Throughput gyakorlatilag az előző két Wi-Fi szabvány alapjaira épít és igyekszik azokat kibővíteni. A Wi-Fi 6-tól olyan funkciókat emel át, mint az OFDM (Orthogonal Frequency-Division Multiplexing) és a BSS Coloring, amelyek biztosítják, hogy még a nagyon nagy hálózatokban is minden eszköz késedelem nélkül továbbíthassa az adatokat. A Wi-Fi 6E-ből pedig a 6 GHz-es átviteli frekvenciát „nyúlja le”, mely tisztább és gyorsabb hálózatokat hozhat el az otthonokba vagy épp a munkahelyekre. A Wi-Fi 6E nem igazán terjedt el a mai napig, ezért sok gyártó ezt ki is hagyná, így időszerű a Wi-Fi 7-es eszközök érkezése.

6 Ghz

Európában némileg szűkösebb tartományban kell tartani a Wi-Fi 6E/7 készülékeket

A Wi-Fi 6E-hez hasonlóan a 2.4 GHz és 5 Ghz sávok mellet már a 6 GHzes tartományt is hasznosíthatják a routerek. Mivel eddig csak néhány Wi-Fi terméket készítettek erre a frekvenciára, a 6 GHz-es kapcsolat általában interferencia nélkül és ennek köszönhetően gyorsabban, stabilabban működik. Európában szűkösebb tartományt engedélyeztek eddig a hatóságok, ám így is hasznosítható a technológiai fejlődés.

A kétszer gyorsabb, 320 MHz-es csatornákat azonban csak az Egyesült Államokban lehet majd jelentősen elkülöníteni egymástól, hacsak az Európai hatóságok nem változtatnak valamit. Európában az USA három 320 MHz-es csatornája helyett csak egyetlen egyet hasznosíthatnak az eszközök. Így sem kell azért persze aggódni, a kevés Wi-Fi 7 eszköz miatt tényleg nem kell nagy ütközésekre felkészülnünk.

Sebesség

A Wi-Fi 7 eszközök a technológia újdonságoknak köszönhetően akár 46 GBit/s sebességet is elérhetnek ideális körülmények között. A valóság ennél jóval szerényebb lehet, ám kijelenthetjük, hogy már egy 2 gigabites otthoni internetet is teljesen rá lehet bízni vezeték nélküli eszközökre. Ahogy bizony a 2.5 gigabites Ethernet port is elbújhat majd a Wi-Fi 7 mögött.

Multi-Link

Ez lehet talán a legnagyobb technológiai újítás. Míg jelenleg a legmodernebb eszközöknek is el kell dönteniük, hogy a 2.4 GHz-es VAGY az 5 GHz-es sávokon akarnak-e működni, addig Wi-Fi 7-nél nem lesz ilyen dilemma. A készülék egyszerre hasznosíthatja a 6 GHz, 5 Ghz és 2.4 Ghz sávokat. Így nem csak a sebesség lehet jobb, de sokkal stabilabb lehet maga a kapcsolat is.

Mikor érkezhetnek az első eszközök?

Az IEEE testülete 2019 óta dolgozik a Wi-Fi hetedik generációján. A szabvány a tervek szerint 2024 májusára nyeri el végleges formáját. A Wi-Fi chipek, routerek, modulok gyártói azonban ezt már nem várják meg. Az elkövetkezendő hónapokban több eszköz is megérkezhet majd a polcok polcaira, melyeket később még alakíthatnak utólagos firmware frissítésekkel. Sőt, a 2023 nyara előtt legyártott chipek sem mennek a kukába, ott is sokat segíthet majd a szoftver felfrissítése. Összefoglalva tehát az alábbi előnyökre készülhetünk:

  • Sokkal stabilabb kapcsolatok
  • Akár 46 GBit/s sebesség
  • Kevesebb interferencia a 6 GHz-es sáv miatt
  • Lepipálja a 2.5 GB/s Ethernet portokat is
  • Online, akár kompetitív játékra is teljes mértékben alkalmas lehet majd
  • Hatékonyabb lehet a hálózat, kevesebb fogyasztással is beérhetik majd a chipek

Forrás: PCWorld

Igazán ütős párost alkothatnak a Li-Fi-vel:

Gyorsabb és stabilabb is, mint a Wi-Fi!? – Ezért lehet igazán jó a Li-Fi technológia

×