Sorra vesszük a legfontosabb dolgokat, melyeket mindenképp tudnia kell egy PlayStation konzolszűznek.

a sony egészen biztató negyedéves pénzügyi jelentéséből kiderült, hogy a lassacskán 32 millió PlayStation 5 tulajdonos körülbelül egyharmada teljesen új a PS-ökoszisztémában, de legalábbis PS4-ük biztosan nem volt.

Ez azt jelenti, hogy nagyon sokak számára a PS5 az első konzoljuk, vagy eddig teljesen más platformon játszottak. Ez azért is fontos, mert az elmúlt két évben a Sony csodagépe erősen korlátozott számban volt megvásárolható, mivel különböző gyártási nehézségek miatt egyszerűen nem tudtak belőle eleget készíteni. Boltokban például szinte nem is lehetett találni PS5-öt, de ha mégis, az egy-két darabnál nem volt belőle több.

Most azonban minden megváltozik, a Sony ugyanis a napokban jelentette, hogy búcsúzunk a nehéz időktől, a PS5 mostantól nem hiánycikk többé.

Ez pedig nem csak azt jelenti, hogy a különböző elektronikai boltokban biztosan ott fog csücsülni a konzol, hanem azt is, hogy azokat a korábbinál is több új játékos fogja hazavinni. Ebben a cikkben elsősorban nekik szeretnénk segítséget nyújtani, megválaszolva minden olyan fontos kérdést, ami nem csak gyakran hangzik el egy konzolvásárlás előtt, de mindenképpen érdemes is tudni rájuk a választ.

Melyiket vegyem?

PlayStation 5-ből kettőféle létezik: az egyiket fekete, a másikat pedig fehér dobozba rejtették. Természetesen nem ez az egyetlen különbség.

A fekete csomagolású a digitális verzió (Digital Edition), amiben egyáltalán nincs lemezmeghajtó és nem is lehet semmilyen külső eszközt hozzácsatolni, vagyis a játékokat kizárólag a gépre letöltve lehet játszani. Ez azért fontos, mert a játékok egyre nagyobb tárhelyet követelnek maguknak, azaz ha otthon nem a legacélosabb az internetsebesség, akkor egy évszázad, mire leérnek.

A fehér dobozba a lemezmeghajtóval felvértezett masinát rakták, amiből sejthető, hogy képes elindítani a lemezes játékokat. Természetesen a digitálisan is vásárolhatunk magunknak, a játékokat így ugyanúgy érhetjük el, mint a digitális verziónál, a különbség csak az, hogy itt adott a fizikai forma is, ha szeretnénk.

Képességbeli eltérés a két konzol között nincs, mindkettő pontosan ugyanazt tudja, ugyanolyan grafikai részletességben játsszák le a játékokat és pontosan ugyanazt a papíron 1 TB-os, gyakorlatban 825 GB-os SSD-t kapta. Viszont a lemezes gépnél adott a használt játékok piaca, adhatjuk-vehetjük a megunt lemezeinket, így pedig sokszor jóval olcsóbban kijöhetünk a játékárakkal, mintha digitálisan vettük volna meg őket, illetve nem vagyunk annyira az internet sebességéhez sem láncolva, amikor telepítünk. Cserébe viszont a Digital Edition PS5 olcsóbb.

Ha nem tudod eldönteni, hogy a digitális vagy a lemezes-e a jobb, akkor ebben a cikkünkben találsz némi segítséget.

Szolgáltatások

A Sony az elmúlt egy évben alaposan átalakította a szolgáltatásait, pontosabban fogta őket, és egyetlen megújított PlayStation Plusba gyúrta őket. Az új szolgáltatás így három konstrukciót kínál:

ESSENTIAL: Ez tulajdonképpen a régi PS+, vagyis ez mindenképp szükséges ahhoz, hogy online többjátékos játékokkal játszhasson a konzoltulaj (az ingyenesekhez nem szükséges, pl. Fortnite). Emellett az Essential havonta minimum kettő, általában három játékot ingyen ad az előfizetőknek. ezeket addig érhetjük el, amíg fizetünk érte havi 2700 forintot.

EXTRA: Az Extra tulajdonképpen olyan, mint a Game Pass, vagyis egy egészen masszív, több száz címet tartalmazó játékkínálathoz enged hozzáférni. Ezért havi 4200 forintot kérnek, de a játékkatalógus mellett tartalmazza az Essential összes előnyét. Ez annak lehet kiváló választás, aki nem szeretne minden hónapban új játékot venni.

PREMIUM: A Premiumban minden benne van, ami az előző kettőben, melyen felül néhány újabb játék demóját, illetve egy retro játékokból álló csomagot, illetve felhő alapú játékot is nyújt (azaz nem kell letölteni a programokat, hanem azonnal, az interneten keresztül lehet velük játszani). Ez leginkább azoknak lehet érdekes, akik az Extra kínálatán túl régebbi, PS1, PS2, PS3 és PSP játékokkal is szeretnének játszani.

A szolgáltatásba befizetők továbbá exkluzív kedvezményeket is kapnak a PS Store-ban, aminek köszönhetően sokszor sokkal olcsóbban vehetik meg a válogatott játékokat, mint bárki más.

Tartsad karban, mert hangos lesz és el is romolhat!

A PS5 is koszolódik, használódik, ami azt jelenti, hogy ha nem tartjuk megfelelően karban, akkor könnyen meglehet, hogy elromlik. Szerencsére óriási bütykölésre-szerelésre nem kell készülnie senkinek, nagyjából 15 perc alatt lezavarható a nagytakarítás, amit néhány havonta mindenképp érdemes megejteni.

A Sony direkt úgy tervezte a konzolt, hogy még a legamatőrebbek is könnyedén ki tudják pucolni, ha viszont kell hozzá egy kis segítség, akkor ebben a cikkben pontról pontra megmutatom neked, hogyan kell csinálni. Elrontani nem tudod, de azért figyelj oda rá!

Árak, és mire figyelj vásárláskor

A Sony tavaly emelte meg a PS5 árát, ami azt jelenti, hogy egy új lemezes gép jellemzően 230-250.000 forintba kerül, de néhány bolt néhány 10.000 forintossal akár drágábban is adhatja. A digitális modell mint fentebb mondtam, ennél olcsóbb, belőle már 180.000 forintért is haza lehet vinni egyet, de találni sajnos már 200.000 forintért is, ami tekintve, hogy 145.000-ről indult elég szomorú. Fontos, hogy 300.000 forint fölött viszont már minden lehúzás, ennyit ne fizess egy új konzolért, illetve érdemes vadászni az akciókra, melyek keretében sokkal olcsóbban, akár 180.000 ft-ért is be lehet rámolni egy lemezes játékgépet.

Természetesen adott kéz alól, használtan is vásárolni, így nyilván olcsóbbra jön ki a matek, viszont nagyon fontos, hogy előre SOHA ne utaljunk el ekkora összeget. A konzolt, ha van rá mód mindig próbáljuk ki előbb, illetve lehetőleg olyat válasszunk, amire még áll a gyári garancia. Érdemes megtudni még, hogy bütykölték-e a gépet, mert ha a belső borítást akár egyszer is lekapták már, akkor ugrott a gari, illetve potenciálisan fennáll a meghibásodás veszélye is.

Mindig tudod fokozni az élményt

Ha pedig már haza is vitted a drága masinát, beüzemelted és imádod, szereted, de néha valami újra vágysz, esetleg szeretnéd valahogyan felpimpelni az élményt, akkor erre egy csomó lehetőséged van.

A PS5 külső fehér borítása például különböző színűekre cserélhető, ezt a Sony hivatalos oldalán csodálhatod meg. Ezen túl felturbózhatod a kontrollert, beszerezhetsz egy kifejezetten PS5-re és videojátékra tervezett fejhallgatót, ha imádod a versenyjátékokat, akkor egy kormányt is beújíthatsz, ha pedig a virtuális valóságba is fejest ugranál, akkor jó hír, hogy a PS4 után a PS5 is megkapja a maga VR eszközét (de sajnos drága, kb. annyiba kerül, mint a konzol maga).

Ezek tehát szerinem azok a dolgok, melyeket egy új PlayStation-tulajdonosnak mindenképpen tudnia kell a konzolról.

Persze könnyen lehet, hogy valamit lefelejtettem, szóval ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed lenne még, azt mindenképp írd meg kommentben. Ha pedig mélyebben elmerülnél a PS5 funkcióiban is, akkor az alábbi cikket érdemes lehet elolvasnod:

4 fantasztikus funkció PS5-ön, aminek a létezéséről lehet nem is tudtál még

 

×