Ha újdonsült PS5 tulajdonos vagy, akkor az alábbi funkciókat mindenképp érdemes kipróbálnod.

A PS5 már pár éve kapható, és aki nagyon szeretett volna az elsők között beszerezni egyet, annak valószínűleg az alábbi cikkben nem fogok sok újdonsággal szolgálni. Ugyanakkor, ha azt feltételezzük, hogy a PS5 életciklusában hasonló mennyiségben fog majd fogyni mint a PS4, akkor a játékosok több mint háromnegyede még a vásárlás előtt áll.

Ők hasonlóképp fognak rácsodálkozni a PS5 nagyszerű újdonságaira, új funkcióira és képességeire, melyek közül ezúttal négy ultrahasznosat mutatunk. Persze még az is lehet, hogy a PS5 veteránok szintén találnak valami újdonságot.

Lehalt a konzolból lemezmentés

Sajnos nem létezik olyan technológiai kütyü, ami ne mondaná be az unalmast. Hogy ez előbb, vagy utóbb következik be, azt lehetetlen megjósolni, az ember általában annak örül a legjobban, ha be sem következik. Ez viszont nem élet- és valószerű, így bizony megvan annak is az esélye, hogy a PS5 teljesen és végleg bekrepál.

Ilyenkor nagy pánik szokott kerekedni, ami érthető, hiszen a gamer legbecsesebb, legfőbb harcostársa távozik, ami még csak nem is olcsó, akkor viszont még nagyobb a kétségbeesés, ha épp benneragadt egy játéklemez. Szerencsére azonban a gyártók mindig gondolnak erre az eshetőségre, így beszerelnek egy olyan vészmegoldást, amivel probléma és sérülésmentesen kiszedhető a lemez.

Ehhez a PS5-nél nem kell mást tenni, mint

  1. Áramtalanítani a konzolt.
  2. Kiszedni a talapzatból, majd a PS-logóval lefelé elhelyezni a masinát.
  3. Ezután le kell operálni róla a fedelet, ahol a lemezmeghajtó tetején több fekete gyűrű és egy fekete matrica látványa fogadja a bütykölőt.
  4. A fekete matrica rejti a manuális vészlemezkiadót, így vagy távolítsuk el, vagy szúrjuk át.
  5. Végezetül egy megfelelő méretű csavazhúzóval az ott található csavart az óramutató járásával megegyező irányba kell tekerni addig, amíg a lemez elő nem bukkan.
  6. Ezután pedig csak rakjuk ismét össze a gépet.

Gyorsgombok

A PS5 DualSense kontrollere egyébként is egy királyuk összerakott kütyü, de a haptikus visszacsatoláson túl is tartogat figyelemre érdemes funkciókat. Ilyenek például a gyorsgombok, melyekkel pillanatok alatt elérhetünk szinte bármit, amit szeretnénk. Ezekkel persze azok, akik 2020 óta nyomkodják a konzolt, már rég rájöhettek, a PS4-ről újonnan PS5-re váltó játékosoknak azonban újdonság.

Ahelyett tehát, hogy végiggörgetnénk menükön, egyszerűen nyomjuk meg az R1-et, és máris a médialejátszóknál találjuk magunkat, ahonnan azonnal elérjük a Netflixet, az HBO Maxot, vagy a Disney+-t. Meggondoltad magad? Sebaj, nyomj egy L1-et és máris ismét a játékoknál találod magad. De ezek csak az alapok, hiszen egy csomó olyan gombkombináció akad, amellyel gyorsan és specifikusan varázsolhatunk elő/érhetünk el bizonyos funkciókat.

A keresés funkció például a háromszöghöz van hozzárendelve, ha pedig a súgórendszerre van szükségünk, akkor a PS-gombot egyszer megnyomva elő is hívhatjuk, ha pedig kétszer egymásután rányomunk, akkor azonnal előhívja a számunkra szükséges tippeket. Ha például olyan játékban vagy, amit nem tudsz megállítani, de valaki épp akkor akar beszélni veled, akkor a PS alatti gombot nyomva tartva egyszerűen és gyorsan lenémíthatod a játékot.

A kontrollerrel kapcsolatban van még egy érdekes funkció: a hangvezérlés. Ezt azonban nem csak a konzol irányítására használhatjuk, hanem az írott üzenetek bediktálására is. Az üzenet pötyögése helyett inkább nyomjunk rá a mikrofon gombra, beszéljünk, majd a PS5 a hallottakat helyettünk is bepötyögi. Ezután a szöveget az R1-gyel szerkeszthetjük.

3D-s hanghatás 3D-s fejhallgató nélkül

Kétségtelen, hogy jelenleg az egyik legmenőbb PS5-kiegészítő a 3D hangzással csábító Pulse 3D fejesek, melyek minden eddiginél jobb minőségű hangokkal simogatja a hallójáratainkat. Gyorsan az elején érdemes leszögezni, hogy a Pulse adja a legjobb minőséget, ugyanakkor van mód rá, hogy nélküle is belekóstoljunk a 3D-s hangélménybe.

Ehhez a PS5 beállításaiban a hangokra vonatkozó menüpontra kell navigálni, ahol két érdekes opciót láthatunk. A 3D Audio for TV Speakers-t”, azaz a 3D hang a TV hangszórókhozt, illetve a “3D Audio for Headphones-t”, vagyis a 3D hang fejhallgatóhoz rubrikát. Ezeket kiválasztva nagyon sokat javíthatunk az általános hangminőségen is, szóval érdemes lehet kipróbálni.

Ez viszont némi kalibrálással jár, amit elvégezhetünk manuálisan, vagy akár rá is bízhatjuk a konzolra. A tévés opcióval a szobához lesz hozzáigazítva a térbeli hangzás, míg a másikban a füles/fejes adottságait fogja felmérni a rendszer.

Mennyi pénzt költöttél?

Ezt talán sok meglévő PS5 tulajdonos számára is újdonság lehet, de arra is lehetőségünk van, hogy a PlayStation Store áruházban valaha végzett összes vásárlást, az összes költésünkkel együtt ellenőrizhetjük. Ez nem csak a pénzünk visszakövetésére egy hasznos funkció, hanem arra is, hogy meggyőződjünk például egy DLC meglétéről, vagy hogy megnézzük, a profilunkkal milyen dolgokat vásároltunk a régebbi rendszerekre, például a PS3-ra vagy a PS Vitára.

Ehhez nem is kell mást tennünk, csak felcsapni a PS Store-t, majd a jobb felső sarokban látható ellipszis ikonra menni. Ezután csak ki kell választani a tranzakciótörténetet, beállítani azt az időintervallumot, amire kíváncsiak vagyunk, és mehet is a számolgatás.

Ha pedig még több hasznos infót és trükköt szeretnél megtudni a PS5-ről, akkor az alábbi cikket is érdemes átnyálaznod:

8 zseniális funkció PS5-ön, aminek lehet még a létezéséről sem tudtál

 

×