Linux került a kütyüre.

2023.07.23. – A Nintendo Switch modolása nem új keletű dolog, ám voltak még eddig kiaknázatlan területek. A Bootloader feloldása után gyakorlatilag teljesen szabad kezet kapnak a kíváncsi felhasználók. Sokan a gyári operációs rendszer mellett Androiddal is próbálkoztak, ám Geekerwan most ennél is tovább ment. Ez az alábbi videóban prezentálta is:

 

Az első lépés egy Ubuntu feltelepítése volt a készülékre, hogy egy teljes értékű, asztali operációs rendszer kerüljön a kezei közé. Míg a legtöbb PC x86-64 architektúrát használ, addig a Switch, a mobiltelefonok vagy épp az Apple M processzorai ARM-re épülnek. Windowsból és Linuxból is találunk már erre íródott változatokat, így volt mihez nyúlni a Nintendo konzoljának esetében is.

Közel duplázta a GPU teljesítményét

A Linux után pedig jöhetett a tuning!

Bizony, Geekerwan nem elégedett meg a nyers teljesítménnyel. A Switch CPU részét és a grafikus magokat is jelentősen sikerült tuningolnia. A gyári körülmények mellett 1.0 GHz-en ketyeg a CPU, míg 768 MHz-en a grafikus magok. Ubuntu alatt azonban 2.3 GHZ-ig is elmerészkedik a CPU, 1.26 GHz-ig pedig a GPU. Ekkor természetesen már a memória sem maradhatott ki, az is kapott egy kellemes kis boostot.

A mérések megerősítették, hogy igencsak profitál ezekből az Nvidia Tegra X1 SoC, melyet a Switch mellett például a Shield TV-ben is megtalálhatunk. Az Ubuntu telepítése utat nyitott olyan játékok futtatásának is, mint például a GTA V vagy épp a God of War. Természetesen a képkockákat szabad szemmel is meg lehetett számolni, ám izgalmas volt látni, hogy 2023-ban is tudnak még meglepetést okozni a Nintendo fanatikusok.

Forrás: Videocardz

Hát nem egy PSP! – Videón a Sony kellemetlenül csúnya új „kézikonzolja”

×