Az biztos, hogy ezzel a komoly döntéssel a Ubisoft kivívhatja a játékosok haragját.

2023.07.23. – Kétféle játékos létezik: aki rendszeresen előveszi a Ubisoft játékait, hogy bosszantsa magát a Siege vagy a Division hibáin, és aki egy évben csupán néhányszor lép be a fiókjába, mondjuk egy Assassin’s Creed miatt. Mindkét esetben arra van szükség, hogy belépjünk a fiókunkba az Ubisoft Connect kliensen keresztül. Ha viszont ezt túl sokáig nem teszed meg,

simán törölhetik a fiókodat, az összes megvásárolt játékkal és elért eredménnyel együtt.

Legalábbis ez derült ki nemrég egy kalózkodással foglalkozó Twitter-oldal bejegyzéséből. Elvileg egy Ubisoft e-mailt látunk, amiben arra hívják fel a figyelmet, hogy a Ubisoft fiókot inaktivitás miatt felfüggesztették, majd 30 nap után végleg törlik. Az e-mailben egy linket is mellékeltek a törléshez.

 

Mindez persze első ránézésre egy adathalász e-mailnek tűnik, igaz? Teljesen olyan, mintha egy kamu levelet kaptál volna, amiben arra próbálnak rávenni, hogy kattints a linkre és add meg az adataidat. Nos, a gond az, hogy bármennyire is hitték a kommentelők, hogy ez spam, a Ubisoft reagált a dologra, látszólag megerősítve a hitelességét.

„Szeretnék jelezni, hogy elkerülheted a fiókbezárást, ha a 30 napon belül (a képen látható e-mail megérkezése után) bejelentkezel a fiókodba, és rámész az e-mailben található Cancel Account Closure linkre. Természetesen nem szeretnénk, hogy elveszítsd a játékokhoz vagy a fiókodhoz a hozzáférést, ezért ha bármilyen gondod van a bejelentkezéssel, akkor kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot” – írta a Ubisoft Support oldala a Twitteren.

Érdekesség, hogy a Ubisoft felhasználási feltételeiben a PCGamer nem talált semmit az inaktivitás miatti fiókbezárásra vonatkozóan, de a vállalat fenntartja a jogot, hogy bármikor felfüggesztheti vagy megszüntetheti a szolgáltatásokat. A Ubisoftnak van egy support oldala „Inaktív Ubisoft-fiókok lezárása” címmel. Itt azt írják: „adatbázisunk karbantartása érdekében túl sokáig inaktív fiókokat is bezárhatunk. E-mailben értesítést küldünk, ha megkezdjük az inaktív fiók bezárásának folyamatát”.

Úgy tűnik, hogy a szabály tényleg a következő: 30 napos felfüggesztés jár a végleges törlés előtt.

Nem meglepő módon a Twitter-felhasználók nem voltak elégedettek a Ubisoft válaszával. Többen megjegyezték, hogy ha a Ubisoft nem akarja, hogy a vásárlók elveszítsék a hozzáférést, akkor nem kellene olyan rendszert működtetniük, ami ezt lehetővé teszi. Egy másik válasz rámutatott, hogy a kiadó politikája egyes országokban, például Franciaországban törvénytelen.

Nem világos azonban az, hogy mennyi ideig lehet inaktív egy Ubisoft fiók, mielőtt elindul a felfüggesztési folyamat. Akárhogy is nézzük, ez egy nem igazán felhasználóbarát folyamat, és szomorú látni. Valószínűleg sok gamer van, aki valóban csak néha lép be a Ubisoft fiókjába, emiatt pedig a teljes játéktár törlésével büntetni őt, elég furcsa hozzáállás.

Talán nem olyan megvetendő elképzelés, hogy a digitális videojáték vásárlás és birtoklás is része legyen a tulajdonjognak. Na mindegy, a lényeg, hogy ha nem is játszol az Ubisoft játékaiddal, időről időre azért lépj be a fiókodba!

Ezt láttad?

Razziát tartott a rendőrség – Több mint 700 millió forintnyi videokártyát foglaltak le

×