Pár apró trükkel sokat segíthetünk a hőmérsékleteken.

2022.06.14. – Újra itt a nyár, mely az asztali számítógépek esetében bizony nem mindig kellemes tényező. A melegebb időnek köszönhetően a gép közvetlen környezetében is magasabb hőmérsékleteket mérhetünk, melyek szélsőséges esetben a gép alkatrészeinek működését is befolyásolhatják.

Ennek megelőzésére érdemes lehet már júniusban megtennünk pár könnyen kivitelezhető, de sokat segítő megelőző lépést, hogy garantáltan ne zavarhasson be a legbrutálisabb kánikula sem a játékélményünkbe. A lenti tanácsok mindegyike általánosságban is megállja a helyét, nem csak nyáron, ám kétségtelen, hogy ilyenkor jöhet ki a legjobban, ha valami nem stimmel gépünk hőmérsékleteivel kapcsolatban.

1. Levegőőőőt!

A legegyszerűbb dolog, amit megtehetünk a kellemes hőfokok érdekében, hogy megfelelő helyet biztosítunk gépünk számára. Beszerelhetjük a leghatékonyabb ventilátorokat is a házba, ha azok a szűkös környezet miatt nem tudnak elég friss levegőt beszívni vagy nem tudják kifújni a meleg levegőt a házból. Mindenképp szellős helyre helyezzük el a házunkat, különösen figyelve arra, hogy a gép eleje és hátulja szabadon maradhasson.

A gép belsejét is érdemes lehet átnéznünk, sokszor a kábelmenedzsment hiánya is jelentősen beleszólhat a házban uralkodó hőmérsékletekbe. Igyekezzünk úgy rendezni a kábeleket, hogy ne állják útját sem a beáramló, sem a kifújandó levegőnek. Az üveg vagy nem túl szellős előlappal rendelkező házaknál sokat segíthet ilyenkor az előlap leszerelése, ám így minimálisan nagyobb zajjal kell majd kalkulálnunk. Valamit valamiért, nem igaz?

2. Takarítás

Ha máskor nem is, akkor a nyár elején érdemes kicsit kipucolnunk a gépünk belsejét. Az elmúlt évben rengeteg por gyűlhetett fel a házban, így némi sűrített levegő és/vagy mikroszálas törlőkendő segítségével ideje megszabadulnunk a felhalmozódott porszemektől. Természetesen mindezt kikapcsolt állapotban és ha megoldható, szabad ég alatt tegyük meg. Nem túl optimális, ha a szobába visszaszáll a rengeteg por.

3. Ventilátorok sebességének feljebb tekerése

Előfordulhat, hogy akármennyire is igyekszünk, a meleg továbbra is győzedelmeskedik gépünk felett. Ilyenkor jó opció lehet a ventilátorok fordulatszámának feljebb tekerése. Erre lehetőségünk van gépünk BIOS-ában, de megpróbálkozhatunk például SpeedFan névre hallgató alkalmazással is, melyekkel szintén állíthatjuk a ventilátorok RPM számát. Könnyen lehet, hogy a ventilátorok száma és kialakítása sem a legjobb, a tökéletes elrendezés megtaláláshoz segítséget nyújthat az alábbi bejegyzésünk:

Hűvösebb vagy halkabb gépet akarsz? – Így állíthatod pillanatok alatt a ventilátorokat

 

4. Cseréljük le a CPU hűtőt

Leginkább Intel processzoroknál fordul elő, hogy a gyárilag processzorhoz járó hűtőegység bizony éppenhogy csak a határon tudja csak tartani a CPU-t. Nyári melegben ez már átfordulhat egy nem túl egészséges szintre is, így mindenképp érdemes megfontolnunk lecserélését. Már a legolcsóbb, 10 ezer forint környéki modellek is jelentős javulással kecsegtetnek, a drágább hűtők pedig csak tovább fokozzák a pozitív hatásokat.

Vízhűtés vagy léghűtés – Melyiket válasszuk 2023-ban?

A CPU hűtő cseréje kiváló alkalmat nyit a CPU és a hűtő között megbújó paszta lecserélésére is, mellyel további, értékes fokokat faraghatunk le. Csodát nem minden esetben kell várni egy pasztacserétől, ám régen pasztázott gépek esetében mindenképpen minőségi javulásra számíthatunk.

5. Kell az a tuning?

A manapság szinte minden gyártónál megtalálható és így az átlagfelhasználó számára elérhető, egy kattintással is aktiválható „AI / Automatikus ” tuning nem biztos, hogy minden esetben jó választás. Rengeteg esetben a processzor határait feszegeti ilyenkor az alaplapunk, mely nyáron akár túlmelegedést, szélsőséges esetben fagyásokat is okozhat a megemelkedett környezeti hőmérsékletnek köszönhetően. Érdemes lehet megfontolnunk az ilyen jellegű funkciók kikapcsolását akár BIOS, akár alkalmazás szinten. A manuális tuning mestereit nem érinti ez a probléma, hiszen ők  hosszú napokat is töltenek a megfelelő beállításaik tesztelésével.

AiO hűtéseknél is érdemes óvatosnak lenni:

Hamar kinyírhatod, ha nem figyelsz – Hogyan helyezzük el az AiO hűtőt a gépben?

 

×