Több opciónk is van, ám néhány elhelyezést érdemes elkerülnünk.

2023.07.20. – Júliusban egyre nagyobb erővel tombol a kánikula. Ennek köszönhetően a lakásban, házban, irodában is melegebb levegő köszönt minket. Előfordulhat, hogy az alapból határukat feszegető, gyengébb vagy nem megfelelően kiválasztott CPU hűtések nem bizonyulnak elegendőnek. Tavaly nyáron összeszedtünk már néhány tippet, hogy miként tarthatjuk kordában a PC-nkben található komponensek hőmérsékletét. Ezúttal az egyik CPU hűtő típus megfelelő elhelyezését vesszük górcső alá, hiszen a klasszikus értelemben vett CPU léghűtők esetében nem sokat kell gondolkodni a felhelyezésen.

Mi is az az AiO hűtés?

A meglehetősen drága, teljesen a felhasználók által épített vízhűtések a 2000-es évek környékén kezdtek egyre nagyobb népszerűségre szert tenni. Ezeket rendszereket nem hasonlíthatjuk össze a manapság mindenki számára elérhető „AiO” hűtésekkel továbbra sem, hiszen azok mind árban, mind kivitelezésben egy harmadik, meglehetősen „luxus” kategóriát képeznek. A gyártók annak idején ezt a piaci rést látták meg és azóta szinte minden nagyobb márka képviselteti magát a szegmensben.

Az AiO rövidítés az „All-In-One”-t takarja, a készen vásárolt rendszerben megtaláljuk a radiátort, a pumpát, a csöveket és a processzora helyezendő egységet is. Nekünk ezzel semmi extra dolgunk nincs, nemes egyszerűséggel csak be kell szerelnünk a gépházba, majd a megfelelő kábelek (ventilátor, pumpa, ARGB) csatlakoztatása után teszi is a dolgát hosszú évekig. Sajnos 2023-ra eljutottunk odáig, hogy az i7, i9 processzorok mellé csak AiO vagy épített víz ajánlott, hiszen a léghűtés nem mindig elegendő 300 watt kordában tartására.

Előnyök, hátrányok

Kategórián belül vannak jól és kevésbé jól sikerült példányok, a vásárlás előtt érdemes lehet mindig átböngészni az aktuális teszteket. Az viszont világosan kijelenthető, hogy az Arctic Liquid Freezer II szériájával például nem lőhetünk mellé, talán a legjobb ár-érték aránnyal rendelkeznek jelenleg a piacon. A vízhűtés mellett szól a letisztultabb kinézet, néhány modellnél már komplett, személyre szabható kijelző is bekerült a repertoárba. A teljesítménytől és a zajtól nem kell félnünk, a gépház is jóval szellősebb lehet a léghűtős kialakításhoz képest. Hátrányként sorolhatjuk fel az azonos (léghűtős) teljesítményhez képesti extra felárat, ahogy amellett sem mehetünk el, hogy bármely alkatrész meghibásodása után képtelen ellátni feladatát a hűtő. Jobb esetben ott a garancia, rosszabb esetben a kuka. Az esetleges szivárgás is negatívum lehet, ám a hibaszázalék nagyon alacsony.

Hogyan érdemes behelyeznünk a gépbe?

Tegyük fel, hogy megvásároltuk a hűtőt és azon tanakodunk, hogy milyen módon szereljük be a gépházba. Az alapvetően kijelenthető, hogy a felhasználók nagy részénél a legoptimálisabb, ha a ház tetejére kerül a hűtő, a gép és a radiátor meleg levegőjét pedig ventilátorok a külvilágba terelgetik. Az AiO megoldások gyárilag ilyen szereléssel is érkeznek, ám, ha valamiért előre kerülne fel a gép, akkor a ventilátorok megfordításával természetesen változtathatunk a levegő útján.

Az Arctic weboldala ismét a segítségünkre siet. A CPU-ra kerül a blokk és a pumpa, a radiátort pedig a gépházunk valamelyik részére kell telepítenünk a rajta található ventilátorokkal együtt. A szabályok a következőek:

  • A LEGFONTOSABB: A radiátor mindig a pumpa felett legyen, ha ez nem teljesül nagyon hamar kinyírhatjuk a AiO-t
  • Ha ez teljesül, akkor akár felülre, akár előre is nyugodtan szerelhetjük a radiátort
  • Ha előre kerül a radiátor, akkor a radiátort úgy érdemes felszerelnünk, hogy a csövek alul legyenek
  • Ha felülre kerülnek a csövek, akkor sincs nagy baj, ám ekkor extra zajra készülhetünk, főleg hosszabb távon
  • Az előre kerülő radiátor jelentősen ronthatja a ház airflowját, azaz a levegő áramlását, így ne lepődjünk meg, ha a VGA, SSD melegebb (akár 10-15 fokkal is!) lesz a korábban megszokottnál

Alsó rögzítés

Előny:

  • Igazából nincs, de néhány ITX házban csak ez a megoldás

Hátrány:

  • Rövid időn belül kinyírhatjuk a hűtőt (leginkább a pumpát), magas zajtermelés

 

Felső rögzítés

Előny:

  • A lehető legjobb pozíció
  • Magasabb várható élettartam

Hátrány:

  • Néhány házban nem megoldható bizonyos méretű radiátorok felszerelése

Előre rögzítés, csövek alul

Előny:

  • A második lehető legjobb pozíció
  • Magas várható élettartam

Hátrány:

  • Néhány házban nem megoldható a csövek ilyen irányú elvezetése

Előre rögzítés, csövek felül

Előny:

  • Néhány házban csak ez megoldható

Hátrány:

  • Ez a harmadik legjobb opciónk, inkább az „elmegy” kategóriát húzhatnánk rá
  • Nem lesz a legjobb a hőelvezetési hatásfok
  • Extra zajjal, bugyborékolással járhat az ilyen irányú telepítés

Ha pedig nagyon le akarjuk egyszerűsíteni:

Rossz – Oké – Jobb – Legjobb

A fenti információk ismeretében már érhető, hogy miért a legoptimálisabb rögzítési pont a gépház teteje. A radiátor és a gépház hője rövid időn belül a külvilágba kerülhet, miközben a beáramló levegő hőmérsékletét és mennyiségét sem befolyásoljuk egy előre szerelt radiátorral. Másrészt pedig a pumpa így garantáltan a radiátor alatt kap helyett, nem kell attól tartanunk, hogy hamar kinyírnánk a hűtőt. A fenti információk tudásában érdemes elhelyeznünk a hűtőt a házon belül. Természetesen egyedi esetek előfordulhatnak, ahol például sokkal jobban járhatunk az előre felszereléssel. Ám a felhasználók 99%-ra a korábban elhangzott információk vonatkoznak.

Biztos, hogy kell neked az AiO? Így érdemes döntened:

Vízhűtés vagy léghűtés – Melyiket válasszuk 2023-ban?

×