A berlini BMW Motorrad Days-en a vállalat bemutatta a ConnectedRide okosszemüveget, ami a navigációs és GPS-adatokat a szemed elé rakja.

2023.07.21. – Annak ellenére, hogy az AR technológia nagyon régóta velünk van, talán a legtöbb gyártó csak most kezd el igazán foglalkozni vele, amikor az Apple bejelentette saját Vision Pro eszközét. Természetesen messze vagyunk még attól, hogy az eszköz a hétköznapjaink része legyen, de ez nem jelenti azt, hogy egy-egy területen ne lehetne már most hasznosítani. Például a közlekedésben.

A legtöbb esetben a rendszer arra is jó lehet, hogy egyszerűen a szemünk elé vetítsen egyes információkat, például motorozás közben a sebességet, irányt stb. Ezt tette most a BMW, amikor nemrég egy rendezvényen

bemutatták a ConnectedRide okosszemüveget.

 

Ahogy a videóból is kiderül, a szemüveg képes a navigációs adatokat, a sebességet és az aktuális sebességet a motoros látómezejében megjeleníteni, sőt különböző sisakokhoz és arcformákhoz igazítható. A szemüveg segít az útvonalban is: részletes utcaneveket, kereszteződéseket és pontos útirányokat kínál. Az adatokat egy optikai modul vetíti a jobb oldali lencsére, míg a GPS-adatok az okostelefonról érkeznek.

A BMW okosszemüvege Bluetooth-on keresztül csatlakozik az okostelefonhoz és a BMW Motorrad Connected alkalmazáshoz. Az adatok helyzete a látómezőben akár menet közben is módosíthatók a motor kormányán található multi-vezérlő segítségével. A szemüveg persze akkumulátorral működik, de elvileg tíz órát is kibír. Az ára körülbelül 690 euró, azaz kb. 262 ezer forint. Egyelőre nem tudni, hogy a BMW ConnectedRide okosszemüveg mikor lesz kapható.

Egyébként számos start-up és vállalat kísérletezik az okosszemüvegekkel. A Google nemrég ölte meg legújabb Glass Editionjét, de a Meta már tervezi a Ray Ban Stories új kiadását. A DigiLens nemrég mutatta be az új Argo headsetet, és már számos, sportolóknak, például úszóknak és kerékpárosoknak szánt okosszemüveg létezik.

Ezt láttad?

Újabb AMD Ryzened van? – Nagyon jó hírrel jelentkezett a cég

×