A 7000-es Ryzenek egyik legnagyobb problémáját sikerült elhárítani.

2023.07.20. – Az AMD 2022 szeptemberében leplezte le legújabb szériáját, a Ryzen 7000-es processzorokat. Első körben a 7950X, a 7900X és 7700X egységek tették tiszteletüket a boltok polcain. Később természetesen gyengébb és erősebb processzorok is csatlakoztak a felhozatalhoz. Kiemelendő a 3D végződésű 7800X3D, mely jelenleg a gamer CPU-k királya.

A cég azonban nem az Intel útját választotta. Az új generáció nem támogatja a DDR4 memóriákat, csak DDR5 modulokkal érik be. A vöröseknél tehát nincs átmeneti időszak, jól meg kell gondolni, hogy melyik platformra építjük a gépünket. Korábban a DDR5 árak miatt nem volt túl jó opció a 7000-es széria, ám manapság már elhanyagolható az árkülönbség akár 32 GB-nyi memória esetén is.

Comment
by u/sampsonjackson from discussion ASRock X670E taichi new bios has support for 7200 xmp/expo memory link inside…
in Amd

Volt azonban egy hatalmas probléma, melyet csak most javított ki a gyártó!

A külsős, független teszteken hamar kiderült, hogy hiába az exkluzivitás, az AMD processzorok nem kezelik jól a DDR5 memóriákat. Olyan időzítések, frekvenciák mellett el sem indultak, melyek még egy „gyenge” i5 processzornak sem okoztak gondot a másik oldalon. Az elmúlt napokban azonban nagyot lépett előre a gyártó, minden jelenlegi és jövőbeli tulajdonos örülhet majd. 

Az AGESA 1007B frissítése 7200 vagy akár 8000 MHz-es memóriák támogatását is lehetővé teszi. Még nem minden alaplap kapta meg, ám július végére, augusztus elejére, minden közép- és felsőkategóriás termékhez megérkezhet. A memóriák mellett a sokszor kritizált, lassabb rendszerindulás is javult, igazán kitettek magukért most az AMD mérnökei. 

Forrás: Videocardz

Igazán ütős AMD videokártya készül, de nem mindenki veheti meg

×