Néha észre sem veszi az ember, hogy mit csinál álmában. Ebben segít a Pokemon Sleep még azoknak is, akik amúgy nem szeretik a Pokémont.

2023.07.21. – Még csak néhány napja ugyan, de világszerte a legtöbb régióban elérhetővé vált a mobilos Pokémon Sleep alvásfigyelő-alkalmazás. Bár egyes országokban régóta ki lehetett próbálni, hozzánk csak most jutott el. Az emberek még csak most kezdik el felfedezni, mire is képes az app, de máris rengeteg friss érdekesség derült ki, ami akár neked is vicces lehet.

De hogyan követi nyomon az alvást a Pokémon Sleep?

Nos, ha úgy érzed, hogy nehezen kelsz fel reggel, vagy épp unalmas a reggeli rutin, akkor a Pokémon Sleepet le kell töltened. Használata nagyon egyszerű: az okostelefonodat a párnád mellé teszed, majd lefekszel aludni. Az app rögzíti és méri az alvásodat. Minél tovább alszol, annál több lesz a pontszámod, és annál több Pokémon jelenik meg Snorlax körül.

A Pokemon Sleep az alvás nyomon követéséhez a telefonod gyorsulásmérőjét vagy MEMS-alapú gyorsulásmérő szenzorait használja. A gyorsulásmérő egy új technológia, amit minden új generációs okostelefonba beépítettek, és ami mechanikus és elektromos alkatrészeket kombinál.

A rendszer az állandó mozgást, például a dőlést és a rezgéseket is méri. Ezek az erők három tengelyen, az x, y és z tengelyen hatnak a készülékre, méter/másodperc négyzetben (m/s2). Ez az egyik oka annak, hogy a telefont a párnád mellé kell tenni, arccal lefelé.

A Pokemon Sleep nagyjából olyan, mint a többi alvásfigyelő alkalmazás, az egyetlen különbség, hogy megnézheted, milyen Pokemonon alszanak még veled.

Na, de most jön a trükk – a rögzítés

A helyzet az, hogy a legkisebb mozgás is aktiválja a telefon gyorsulásmérőjét. Ha a kutyád, macskád, vagy az, akivel alszol megmozdul, akkor aktiválódik. Az alkalmazás arra is képes, hogy rögzítse az alvás közbeni hangokat, például az ásítást, az éjszakai pukizást vagy éppen a horkolást.

A GamesRadar is kiszúrta, hogy néhány játékos az interneten már arról oszt meg videókat, hogy a Pokémon Sleep miket rögzít alvás közben. Ezek közül néhány olyan, amire bárki számítana, mint az ásítás, a hangos köhögés, a macskák, akik felborítanak dolgokat a szobában, vagy a forgolódás. Ám ez azt is jelenti, hogy néhány illetlen hang is rögzítésre kerül.

 

Az alkalmazás azonban csak 24 órán át őrzi ezeket a felvételeket, vagy amíg újra el nem alszol, így a pukik nem kerülnek örökre egy digitális felhőbe. Mármint valószínűleg nem. Ki tudja, hogy mibe mentél bele, amikor elfogadtad a felhasználási feltételeket, nem? Lehet, hogy ezeket a hangokat valahol naplózzák, hogy a jövőben a Pokémon-játékokban felhasználhassák? (Valószínűleg nem.) Az alkalmazásban persze lehetőség van kikapcsolni a hangfelvételt.

Te kipróbáltad már az appot?

Ezt láttad?

Iszonyú látványos ÚJ előzetesen a Spider-Man 2, ami egyedi PS5-öt is kap

×