Vannak kultikussá vált karakterek, akiket egy sorozat se nyírhat ki büntetlenül. Ezeket a halálokat nem csak a közönség utálta, hanem a színész is.

2023.07.20. – Ha fel tudsz idézni legendás tévés elhalálozásokat, amikor fájt látni, hogy a korábban megkedvelt karaktert valaki, vagy valami elteszi láb alól, akkor megnyugtatunk: az esetek többségében az a színész is egyetért veled, aki kénytelen volt eljátszani a jelenetet.

Néhány ilyen pillanat annyira felpaprikázta a sztárokat, hogy utólag nyilatkozva az se érdekelte őket, hogy lehúzzák a show-t, amiben évekig szerepeltek.

Tévésorozatok és legendás karakterhalálaik, amelyek nem csak a nézőket húzták fel, hanem különböző okokból azokat is, akik kénytelenek voltak eljátszani a végállomást. Volt, aki reggel tudta csak meg, hogy az az utolsó munkanapja a forgatáson, míg más hónapokig várta kínlódva a méltatlan halált, csak mert nem volt megfelelő időjárás a felvételhez. Akárhogy is, ezeknek a figuráknak az elvesztése mindenkit szíven ütött. Köszi a gyűjtést, WhatCulture!

VIGYÁZZ! MASSZÍV SPOILEREK KÖVETKEZNEK!

10. Idris Elba (Stringer Bell) – The Wire

Az HBO mesteri krimisorozatának, A drótnak a sok-sok halálesete közül az egyik legmegrázóbb Stringer Bellé (Idris Elba) volt. Elba fantasztikus alakításának és a szokatlanul jól árnyalt karakternek köszönhetően Stringer hamar a rajongók kedvencévé vált. A megbízatása azonban hirtelen véget ért, amikor a harmadik évad utolsó előtti, Middle Ground című epizódjában váratlanul meggyilkolták.

 

Elba maga is bevallotta, hogy teljesen megdöbbentette a dolog és csalódott volt Stringer halála miatt. „Amikor először olvastam a forgatókönyvet, azt gondoltam: Micsoda? Nem! Ennek nem szabad megtörténnie. Mélységesen csalódott voltam. Meglepetés volt, teljes meglepetés.” A sorozat készítője, David Simon később megerősítette, hogy két évvel korábban döntött Stringer megöléséről, és annak ellenére sem tért el a tervtől, hogy a nézők körében nagyon népszerű lett a karakter.

9. Conleth Hill (Lord Varys) – Game Of Thrones

A Trónok harca utolsó előtti epizódjában a sok egyéb ellentmondás mellett a nagy Lord Varys (Conleth Hill) bizarr végét láthatjuk: Daenerys (Emilia Clarke) sárkánya, Drogon égeti porrá, felségárulásért. Nem sokkal a sorozat befejezése után került adásba az HBO The Last Watch című doku-sorozata, ami a nyolcadik évad kulisszái mögé enged betekintést, és van is benne egy sokatmondó klip, az epizód olvasópróbájáról. Varys halálhírét megtudva Hill eldobja a forgatókönyvet, összefonja a karját és hihetetlenül elhagyatottan néz, ahogy azt sok rajongó meg is jegyezte a közösségi médiában.

 

Az EW-nek adott interjújában a színész kontextusba is helyezte a jelenettel kapcsolatos érzéseit. „Nagyon magamra vettem. Emberként fogtam fel, nem pedig színészként, vagy művészként. Sokkal jobban megértettem a korábbi színészek reakcióit, akik ugyanabban a helyzetben találták magukat, mint én akkor. Az ember nem tud mit kezdeni azzal az érzéssel, hogy valamilyen módon kudarcot vallott, hogy nem felelt az elvárásoknak, de nem is tudott róla.” Hill számára még brutálisabbá tette a helyzetet, hogy a haláljelenet forgatása hét hónapig lebegett a feje felett, mivel a helyszínt folyamatosan rossz időjárás sújtotta.

8. Vincent Ward (Oscar) – The Walking Dead

A The Walking Dead legelherdáltabb karaktereinek listáját Oscar (Vincent Ward) vezeti, egy fogoly, aki túlélte a járvány kezdeti kitörését, és hamar a rajongók kedvencévé vált. Sajnos Oscar a harmadik évadban csak hét epizódig maradhatott, végül halálosan megsebesült a Woodbury-be történt beszivárgás során, így Maggie (Lauren Cohan) kénytelen volt fejbe lőni, hogy megakadályozza az újjáéledését.

 

Nem a rajongók voltak az egyetlenek, akik elégedetlenek voltak. Ward egy nemrég adott interjúban nyilatkozott a távozásáról. „Nem is tudtam, hogy meg fognak ölni. Ki voltam akadva. És azért voltam dühös, mert senki sem szólt róla. Ott voltam a sminkben, megláttam egy forgatókönyvet, és ilyenkor az első dolog, amit teszel, hogy megkeresed a neved. Egészen a végéig eljutottam, és az állt benne, ‘Oscar meghal’. Megragadtam a forgatókönyvet, és eldobtam’. Mentségükre szóljon, hogy amikor aláírod a szerződést, megmondják, hány epizódot fogsz csinálni. De a fejemben az volt: ‘oké, most már a főszereplőkkel lógok, lehet, hogy egy kicsit tovább maradok’. Hát, ez nem történt meg.”

7. Stephen Amell (Oliver Queen) – Arrow

A listán szereplő színészek többsége udvariasan fejezte ki a csalódottságát, hogy megölték a karakterét. Nem úgy Stephen Amell, aki egyáltalán nem fogta vissza magát, amikor Oliver Queen, azaz a Zöld Íjász haláláról beszélt. A nagy szuperhős a hagyományoknak megfelelően végül feláldozza magát, hogy megmentse a világot, de Michael Rosenbaum podcastjében később részletesen kifejtette, hogy mekkora problémái vannak a haláljelenettel. És hát meg lehet érteni a felháborodását…

 

„Senkit nem hibáztatok ezért, de ez egy jelenet velem az Arrow-ból, ami a Supergirlben játszódik, a Supergirl stábjával, akiknek más volt a menetrendjük és nem akarták elrontani a napjukat. Eközben a kib@szott Zöld Íjász egy hordágyon fekszik, és próbálja elmondani a szövegét – nem másnak, mint egy kib@szott teniszlabdának” – utalt arra, hogy a színészek, akik a haldokló karakter fölé hajolnak, ott sem voltak vele, csak később tették bele őket a jelenetbe, digitális utómunkával. Ez így tényleg elég méltatlan végjáték lehetett a színésznek.

6. Jeffrey Nordling (Larry Moss) – 24

Jeffrey Nordling a 24 hetedik évadának legtöbb epizódjában feltűnt, az FBI-os Larry Moss szerepében, aki a sorozatra jellemző módon egy unalmas, Jack Bauerrel (Kiefer Sutherland) szemben gyanakvó bürokratából olyan karakterré válik, aki a főszereplő támogatója lesz. És aztán halálos árat fizet érte.

 

Nordling nem csak a jövedelmező tévés munka elvesztése miatt volt mérges, hanem a megölésére vonatkozó döntés mögötti erkölcsi üzenet miatt is. „Az egyetlen problémám ezzel az, hogy megölték azt a két karaktert, akik a sorozat erkölcsi iránytűi [a másik Bill Buchanan, aki az évad elején halt meg]. Ők azok, akik azt mondják: ‘nem, ezt már nem teheted meg’. Larry Moss is ezt képviselte. Minden alkalommal, amikor Jack vagy Renee azt mondja, hogy ‘nincs más választás’, ő szól, hogy ‘de igen, van: engedelmeskedtek a törvényeknek’. Kettőt is megölni ilyen karakterből egész egyszerűen kiábrándító.”

5. Kevin Spacey (Frank Underwood) – House Of Cards

Kevin Spacey a könyörtelen demokrata politikust, Frank Underwoodot alakította a Netflix Kártyavár című sorozatának első öt évadában, aztán a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos vádak lavinája miatt egyik napról a másikra kitették a műsorból. A Netflix felfüggesztette a hatodik évad forgatását, és sietve átírta a forgatókönyvet úgy, hogy Frank már halott legyen az új szériában, ami helyette a feleségére, Claire-re (Robin Wright) koncentrál. Igazából ez egy olyan sorozathalál, amit nem is láttunk bekövetkezni, csak beszélt róla a többi szereplő. Bár a kritikusok és a rajongók véleménye megoszlott Underwood hirtelen, képernyőn kívüli halálával kapcsolatban, Spacey nem sokkal a hatodik évad sugárzása után közzétett egy videót, amiben Frank szerepében jelent meg, és nem túl finoman kifejezte nem tetszését a halála miatt.

 

Megjegyezte továbbá, hogy a rajongók valójában sosem látták Frank halálát, és a hiánya miatt megfosztották őket a sorozat méltó befejezésétől. A Netflix ennek ellenére az egyetlen lehetséges döntést hozta, amit a Spacey elleni tanúvallomások miatt az adott körülmények között meghozhatott. Még akkor is, ha a sorozat méltó befejezése emiatt tényleg veszélybe került.

4. John Fiore (Gigi Cestone) – The Sopranos

Lehet, hogy a Maffiózok egyik epizódszereplőjére, Gigi Cestone-ra (John Fiore) konkrétan nem emlékszel, de az szinte biztosan beugrik, hogy volt egy gengszter, aki a sorozat harmadik évadában a vécén halt meg, szívrohamban. A színész John Fiore-t nem csak Gigi halálhíre törte össze; a halálának módja sem tette boldogabbá. Érthető.

 

„Úgy fogadtam a hírt, mint egy igazi halálesetet. Könyörögtem [a készítő David Chase-nek], könyörögtem, könyörögtem az életemért. Ő erre azt mondta, hogy utálta meghozni a döntést, de megfogadta, hogy nem áldozza fel a fő tervét egyetlen karakter megmentéséért, bármennyire is megszerette azt. Nem hittem neki, de ezt mondta.” Fiore szerencsére megúszta, hogy mindenki csak a WC-n meghalt maffiózóként emlékezzen rá, és máig rendszeresen foglalkoztatják karakterszínészként tévéműsorokban, mozifilmekben egyaránt.

3. Lena Headey (Cersei Lannister) és Nikolaj Coster-Waldau (Jamie Lannister) – Game Of Thrones

Ha fentebb Varys méltatlan elhalálozása helyet kapott a listán, akkor a szeretőkké lett Lannister-ikrek kiábrándító veszte sem hiányozhat a sorból. Cersei és Jamie útja a sorozatban annyira színes, izgalmas, küzdelmes és kalandokkal, meg tragédiákkal teli, hogy egész egyszerűen lesújtó látni az elvesztésük banális körülményeit. Rájuk omlik a ház és kész. Komolyan, b@szd meg?!

 

Mivel Jamie-nek azért az utolsó évadban is jutnak fontos pillanatok, a rajongókat leginkább Cersei sorsa húzta fel. Az „imádjuk gyűlölni” típusú zord királynő éveken keresztül az egyik legfontosabb motorja volt a történetnek, de az utolsó évad nagy részét azzal töltötte, hogy csak állt és nézett, hogy aztán mindenféle közvetlen harc nélkül, bujkálva haljon meg. Erre Headey sem számított, egyébként. „Az ember álmodik a [karaktere] haláláról, és ebben a sorozatban tényleg bármilyen módon meghalhatsz. Szóval eléggé ki voltam akadva. Azt akartam, hogy legyen egy nagy jelenet, legalább harcoljon valakivel.” Bár Headey egyértelműen csalódott volt Cersei lapos kivégzése miatt, pragmatikusan belátta, hogy az írókon, David Benioffon és D. B. Weisson túl nagy volt a nyomás. „Szerintem bármit is csinálnak, nem tudtak volna mindenkinek megfelelni. Csak lejtmenet következhetett a nagy menetelés után.” Igaza lehet.

2. Isaac Hayes (Chef) – South Park

A South Park tizedik évadának nyitányában a közkedvelt Séf bácsi (Isaac Hayes) elvesztése egyszerre sokkoló, vicces és rendkívül ellentmondásos, mivel a karakter halála Hayes hirtelen távozásának következménye volt (a szövegét is korábbi felvételekből vágták össze). Akkoriban széles körben elterjedt az a pletyka, hogy a szcientológus Hayes tiltakozni kezdett az ellen, hogy Matt Stone és Trey Parker hogyan (durván; nagyon durván) kritizálja a sorozatban az ellentmondásos hírű egyházat. A hírverés miatt mindenki azt hitte, hogy a karakter a színész és az alkotók közötti vérmes vita következtében hunyt el annyira megalázó módon. Pedig nem. Emlékezetes, hogy a South Park szerzői még egy utolsó nagyot döftek a szcientológiai egyházba, amikor metaforaként használták egy pedofil szekta megjelenítésére – aminek Séf bácsi a rabjává vált. Egyértelműbben ki se fejezhették volna a megvetésüket a szcientológia iránt, DE, fontos: a botrány utójátéka alapján Séf bácsi brutális halála nem a színész elleni támadás. Sőt.

 

A South Park és az egyház közötti feszültséget anno Hayes fia erősítette meg, amikor közölte: az apja valójában nem lépett ki, hiszen kevéssel a „távozása” előtt agyvérzést kapott (2008-ban sajnos meg is halt), így hivatalosan nem ő döntött a dologról, hanem a szcientológus vezetők. Értsd: mivel Hayes az egészségügyi állapota miatt nem tudott tárgyalni, az egyháza helyette felmondott, hogy akkor se térhessen vissza, ha esetleg felépülne. Durva. Ifj. Hayes megvédte a színészt: „az apám nem volt annyira képmutató, hogy kilépjen egy műsorból, ami folyamatosan parodizálja az afroamerikaiakat, a zsidókat vagy a melegeket – csak azért, mert épp’ a szcientológiáról van benne szó. Ő sosem lett volna ennyire álszent”.

1. Lance Reddick (Matthew Abaddon) – Lost

A zseniális Lance Reddicket Cedric Daniels szerepében ismerhettünk meg a Drótban vagy Charonként a John Wick-sorozatban, és persze még ott van Sylens figurája is, a Horizon videojáték franchise-ban. A színész 2008-tól a Lostban is látható volt, mint a titokzatos Matthew Abaddon. Bár végül négy epizódban tűnt csak fel, a figuráról kiderült, hogy kulcsfontosságú kapcsolatban áll a főszereplőkkel, különösen John Locke-kal (Terry O’Quinn) és Hurley-vel (Jorge Garcia), de aztán Benjamin Linus (Michael Emerson) az ötödik évad közepén váratlanul agyonlövi.

 

Az, hogy egy olyan tehetséges – és nemrég sajnos elhunyt – karakterszínész, mint Reddick, ilyen semmitmondó bánásmódot kapott a sorozatban, sok rajongót felbosszantott, ahogy magát az előadót is, aki egy későbbi nyilatkozat szerint arra számított, hogy az ötödik évadtól állandó szereplője lesz a sorozatnak. „Ha rágondolok, még mindig kiakadok. Amikor a [szintén J.J. Abrams által készített] Fringe című sorozatban kaptam szerepet, azt mondták, hogy a Lostban folytathatom. Aztán a legelső epizódban, amit a Lostban csináltam – a Fringe első évadának közepén -, megöltek. Ne értsetek félre, nagyszerű epizód… De nekem inkább ‘mi a f@sz van, srácok?’ pillanat volt.”

A csodás Reddick egyébként nagyon szép megemlékezést kapott a Horizonban:

Szívbemarkoló, gyönyörű gesztussal emlékszik elhunyt színészére a Horizon

×