Senki sem kérte, de 30 év után itt van: hamarosan megjelenik minden idők legrosszabb videojátékának a definitív kiadása.

2023.07.18. – A Plumbers Don’t Wear Ties című rettenetet valószínűleg csak azok ismerik, akik már régóta követik a FreddyD-t is inspiráló Angry Videogame Nerd munkásságát, aki még 2009-ben mutatta be az eredetileg még Panasonic 3DO játékgépre 1993-ban megjelent narratív kalandjátékot.

A borzalmas és sok esetben teljesen ismeretlen retro játékokat dühösen-viccesen bemutató James Rolfe már akkor is a világ egyik legszarabb játékaként hivatkozott rá, és azóta hiába születtek olyan trágyábbnál trágyább kihívói, mint a Ride to Hell: Retribution, vagy mint a Gollam, ezzel a véleményével valószínűleg nagyon sokan egyetértenek. Nem mintha akarnám, de nehéz is volna ezt cáfolni.

Az FMV műfajában induló Plumbers Don’t Wear Tiesban tényleg minden volt, ami miatt joggal lehet utálni: irdatlanul kínos, több helyütt messzemenőkig szexista történet, borzalmas színészi játék, félelmetesen gagyi poénok, és játéknak alig nevezhető gameplay – ami nagyjából kimerült néhány helyzetben megjelenő döntési lehetőségekben. Bár a sztorinak többféle befejezése is lehetett, de egyikért sem volt érdemes hajtani, mert egyik szarabb a másiknál.

De tényleg! Nem szeretek csak úgy, bármiféle indoklás nélkül „szarozni”, de a Plumbers Don’t Wear Ties keményen megharcolt érte. Az egyetlen érdekes része, hogy az egyik főszerepet Jeanne Basone játszotta, aki annak idején egy igen foglalkoztatott színésznő, kaszkadőr, birkózó és modell volt, aki egy ízben szerepelt a Playboy magazin 1989. decemberi hasábjain is. Jeanne a játékban is megmutatja idomait – utólag bár ne tette volna, úgy egyáltalán.

Némileg meglepő, de annál érhetetlenebb a Limited Run Games elhatározása, miszerint ezt a játéktörténelmi hulladékot megismertetik az újabb, jelenlegi generációval. Bizony, ez azt jelenti, hogy 30 év elteltével elkészítik a Plumbers Don’t Wear Ties – Definitive Editiont, ami már idén szeptemberben megjelenik szinte az összes modern játékra alkalmas gépre – PS4-PS5, Xbox One-Series és Nintendo Switch konzolokra, meg nyilván PC-re is a Steamen.

Hogy miért, azt senki sem tudja, de legalább Gollam fellélegezhet, mert így biztosan nem övé lesz 2023 legrosszabb játékának kijáró kulakorona. Mindezek ellenére viszont érdemes lehet befizetni rá, hiszen bár nem oly ékes, mint sok más klasszikus, de mégis egy darabkája a játéktörténelemnek. Az újrakiadás nem mellesleg egy csomó extrát is tartalmazni fog, többek között egy audiokommentárt, interjúkat a színészekkel – még maga James Rolfe is megszólal benne, de sok eredetileg törölt jelenetet is sikerült megmenteni (amiktől már most rettegek).

Ezt is érdemes elolvasnod:

Vasvillával SE! – 2023 (eddigi) 17 leghitványabb videojátéka

×