Félidőben összeszedtük 2023 eddigi legeslegrosszabb játékait, melyeket jobb hatalmas ívben elkerülni.

Alig vagyunk túl az év felén, de a stúdiók olyan mennyiségben hányták ki magukból a rosszabbnál rosszabb játékaikat, hogy azok több évre is bőven ellátnák a játékipar Citrom-díjátadóit. Bár az első helyezett kirobbanthatatlanul bebetonozta magát, a mezőnyben azért elég nagy a verseny, ahol éppúgy találunk nagynevű csapat salakanyagát, mint kisebb, kezdő csapatok bukdácsolását.

Persze az utóbbi esetében még könnyen szemet huny az ember a kezdeti hibákon, melyekből remélhetőleg a jövőben tanulnak, de a tapasztalt rókákat már nem mentheti fel semmi a bűneik alól. Gondolok itt elsősorban az Arkane-re, akik valamiért az utolsó pillanatig próbálták meggyőzni az embereket, hogy a Redfall egy remek FPS lesz, ami ötvözi a kooperatív játékmenetet a csapatra jellemző stílussal.

Aztán utólag kiderült, hogy végig abban reménykedtek, hogy a Microsoft elkaszálja a projektet, annyira nem álltak sehogy. Innentől kezdve pedig minimum nevetséges az az ígérgetés, hogy majd kijavítják az eleve halva született vámpírlövöldét, aminek sikerében még ők sem hittek. De szintén hatalmas csalódás volt (számomra egészen biztos) a lengyel Plot Twist ígéretes metroidvaniája, ezen lista kezdő, 15. helyezettje, ami remek művészi látványvilágával sem volt képes egyetlen percen túl élvezhető lenni.

De rajtuk túl is bőven van min fintorogni, mire eljutunk 2023 (eddigi) legnagyobb katasztrófájáig:

The Last Case of Benedict Fox

Összesített MetaCritic pontszám: 59%

Ezért kerüld: Amennyire ígéretesnek tűnt a játék, annyira borzasztó is lett. A Benedict Fox története eleve nem túl megkapó, így nem sok minden hajt előre a repetitív és egészen frusztráló harcokon túlra a következő vérunalmas felfedezésig. És sajnos nem azért idegesít fel, mert nehéz lenne, hanem mert olyan játékmenet- és dizájnbeli baklövést követtek el a fejlesztők, amik miatt egyszerűen nem lehet szeretni. A legtöbben valószínűleg már az első boss után feladják, és bizony ők tesznek jól.

God of Rock

Összesített OpenCritic pontszám: 57%

Ezért kerüld: A God of Rock akár egy remek kompetitív játék is lehetett volna, ha képet lett volna kelőképp összehangolni a ritmusjátékos és a verekedős játékmechanikákat. Ez nyilván nem sikerült neki, hisz ellenkező esetben nem lenne itt ezen a listán. Az összélmény sajnos inkább idegesítő és frusztráló, az ütemek elég nagy összevisszaságban jönnek, és nem is nagyon van összehangolva a verekedős elemekkel. A többi mechanika, a karakterek képességei sem igazán működnek, így előbb ideges, majd a végére teljesen unott leszel – ami egy verekedős ritmusjátéknál elég nagy probléma.

Wanted: Dead

Összesített MetaCritic pontszám: 57%

Ezért kerüld: Aki szereti a No More Heroes, a Devil’s Third és a Wet játékokat, az valószínűleg nagyon megörült a Wantednek, ami kifejezetten őket próbálja megszólítani. Sajnos azonban mindenkit ki kell ábrándítsak, mert hiába akadnak jó pillanatai, összességében egy összecsapott és átgondolatlan, technikailag is nagyon hibádzó játék lett. A párbeszédek egyszerűen nevetségesek, a játékmenet pedig annyira hullámzó – hol nagyon egyszerű, majd hirtelen nagyon frusztráló, amit az esetleges jövőbeli javítások sem fognak tudni megmenteni.

The Settlers: New Allies

Összesített MetaCritic pontszám: 57%

Ezért kerüld: Ez a Settlers, nem az a Settlers. A legendás RTS-sorozat megpróbált új vizekre evezni a New Allies-szal, a végeredmény viszont egy kínkeserves szenvedés lett. Mármint a játék, és nem a játékosok részéről, akik soha korábban nem játszhattak még ennyire sekély, semmilyen és bot egyszerű stratégiával, ami teljesen nélkülözi a kihívás legkisebb mértékét is. Az RTS-ek között falfehéren vérszegény, városépítésnek pedig egyszerűen kevés. Ezt még az újoncoknak sem lehet ajánlani.

Death or Treat

Összesített MetaCritic pontszám: 57%

Ezért kerüld: Papíron a Death or Treat akár egy fantasztikus rougelike is lehetne, aminek egyik legnagyobb vonzereje a kézzel rajzolt mesés grafikája. Nos, sose ítélj a borító alapján, mert ez bizony itt az év egyik legunalmasabb játéka. Bár az elején még elég szórakoztató tud lenni, nagyon gyorsan repetitívvé válik, azaz az elejétől a végéig pontosan ugyanazt és ugyanúgy fogjuk csinálni – méghozzá nem is túl jó irányítással nyakon szórva.

Blood Bowl III

Összesített MetaCritic pontszám: 57%

Ezért kerüld: Valamiért elég nagy rajongótábora van a véres fantasy-focis sportjátéknak, akik 2015 óta reménykedtek egy folytatásban. Sajnos azonban a Blood Bowl 3 nem lett az a játék, amire vágytak, ami tele van lehúzós mikrotranzakcióval, teljesen elbaltázott játékmechanikával, miközben technikai fronton is számos sebből vérzik. Hiába volt a várakozás, mindenki jobban teszi, ha visszatér a 2-höz.

Redfall

Összesített MC pontszám: 56%

Ezért kerüld: Mint fentebb már említettem, a Redfall egy méretes nagy hányásfolt az Arkane előkéjén. A stúdión belül állítólag senki sem szeretett igazán dolgozni rajta, főleg azután, miután egyértelművé vált, hogy minden, amit kitaláltak egyszerűen nem működik. Sokáig abban reménykedtek, hogy majd a Microsoft egyszer csak elkaszálja, de nem így lett, a Redfall pedig mind a Game Pass, mind pedig az eddig kifogásolhatatlan renoméjú stúdió egyik legnagyobb szégyenfoltja lett.

Colossal Cave

Összesített MetaCritic pontszám: 54%

Ezért kerüld: A Colossal Cave eredetileg egy 1976-ban kiadott szöveges kalandjáték volt, amit 2023-ban valamiért újra feltámasztottak. Sajnos azonban mintha megrekedt volna az időben: ez a „modern” átirat ugyanis 20 éves játékmechanikákkal próbálja „beboomerkedeni” magát a játékos szí

Ravenbound

Összesített MetaCritic pontszám: 54%

Ezért kerüld: A Ravenbound talán az egyik olyan játék a listán, ami később talán még jó is lehet. A kritikusok ugyanis rendre kiemelték, hogy rengeteg erénye van, és sokszor tud szórakoztató is lenni, de a tartalmi változatlansága és a technikai problémái miatt egyszerűen ajánlhatatlan bárkinek is, aki kikapcsolódásra, minőségi időtöltésre vágyik. Na majd év végén visszanézünk rá, mert a fejlesztők megígérték, hogy addigra rendberakják.

Minabo – A Walk Through Life

Összesített OpenCritic pontszám: 54%

Ezért kerüld: Ha a Minabót csak a külseje alapján ítélnénk meg, akkor könnyen azt hihetnénk, hogy egy könnyed és aranyos kis játékról van szó, ami az élet körforgásáról szól. Nos, mindez akár igaz, akár nem, a játék valójában egy teljesen összecsapott értelmetlen összevisszaság, ami akkor váltja be a legfőbb üzenetét, ha mindenki inkább elkerüli.

Crime Boss: Rockay City

Összesített MetaCritic pontszám: 52%

Ezért kerüld: Ha egy játékot elsősorban sztárokkal akarnak eladni, akkor már előre gyanakodhatsz, hogy az valójában nem lesz egy túl jó program. Amikor egy játékot KIZÁRÓLAG sztárokkal reklámoznak, akkor viszont spórold meg magadnak az időt, és keress inkább valami mást. Erre a legjobb bizonyíték a Crime Boss, ami egy gigantikus lehúzása a rajongóknak, és ami akciójátékként is a világ egyik legunalmasabb dolga.

 Clive ‘N’ Wrench

Összesített MetaCritic pontszám: 50%

Ezért kerüld: Az van, hogy ez a cucc az elmúlt néhány év egyik legrosszabb 3D-platformere. Borzalmas irányítás, unalmas történet, iszonyatosan randa, de inkább ocsmány grafika, és olyan rövidke, mintha egy demó lenne (bár ez az előbbiek fényében talán még jó is). Ez a játék egyszerűen egyetlen petákot sem ér, sőt, még akkor sem szabadna ezzel senkinek sem játszania, ha a fejlesztők fizetnének érte. Jaj, szegény teszterek…

Mia and the Dragon Princess

Összesített OpenCritic pontszám: 50%

Ezért kerüld: Az utóbbi időben eléggé kapósak lettek az FMV, azaz az élőszereplős narratív kalandjátékok, sőt, némelyik cím még a legrangosabb videojátékos díjátadókig is képes volt eljutni (Immortality). Nos, a Mia és a Sárkányhercegnő inkább az a fajta FMV, ami miatt oly sokan lenézik, vagy egyenesen utálják a műfajt. A története egy hatalmas katyvasz, a kezelőfelülete borzalmas, az akciója és a rejtvényei pedig nevetségesek. Messze kerülendő!

Loop8: Summer of Gods

Összesített MetaCritic pontszám: 48%

Ezért kerüld: Mivel jómagam nem játszottam ezzel, így a pórul járt kritikusok közel egybehangzó véleményére tudom alapozni a figyelmeztetést. A Summer of Gods a legtöbbek szerint tele van érdekes és izgalmas ötletekkel, de az elbaltázott időhurkos és számos más játékmenetbeli megoldásai miatt egyszerűen élvezhetetlen. A legnagyobb probléma viszont az vele, hogy tartalmatlan, ami csak rabolja a játékosok drága idejét, amit kevésbé rosszabb alkotásokra is elpazarolhatnák.

3. The Crown of Wu

Összesített OpenCritic pontszám: 44%

Ezért kerüld: Ez a játék mintha 10-15 évvel ezelőtt készült volna, csak anno elfelejtették kiadni. Ezen mondjuk nem csodálkozom, mert a The Crown of Wu még akkoriban is borzalmas játéknak számítana, a teljesen átgondolatlan játékmechanikáinak, az ideje múlt grafikájának, a borzalmas irányításának és platformingnak, a suta animációinak, na meg az alig-alig létező történetének köszönhetően.

2. Greyhill Incident

Összesített MetaCritic pontszám: 39%

Ezért kerüld: Az ember azt hinné, hogy egy ilyen játékkal nem fog találkozni az itch.io-n túl, aztán nézzenek oda: csak megjelenik PS-re és Xboxra is. Üres is, unalmas is, és hiába az emberrabló idegenek, ebben aztán tényleg semmi látnivaló nincs. Ez a játék egyszerűen nevetséges, aminek sosem kellett volna megjelennie. Aki pénzt fizet érte, az meg is érdemli, mindenki más hatalmas ívben kerülje el!

1. The Lord of the Rings: Gollum – 34

Összesített MetaCritic pontszám: 34%

Ezért kerüld: Ez a játék annyira rossz lett, hogy nem is nagyon kell leírnom, hogy miért. Már az előzetese sem sejtet túl sok jót, amit aztán a fejlesztők is megfejeltek olyan eszement döntésekkel, mint a fizetős szinkron DLC. Bár a szebb napokat is látott Deadlic megígérte, hogy helyre pofozza, ebből a trágyakupacból már aligha lesz egyáltalán egy alsó közepes játék, nemhogy jó.

Mi volt a legrosszabb játék, amivel idén játszottál?

Ezt is érdemes elolvasnod:

Feladta a leckét az Xbox – Fantasztikus ÚJ játékok tartanak a Game Pass-ba

 

×