Egy roppant kreatív programozó több mint 2 millió forintot keresett havonta úgy, hogy naponta csak néhány percet dolgozott.

2022. 01. 20. – Manapság már kevésbé lepődünk meg olyan híreken, hogy egy mesterséges intelligenciával működő bot bizonyos területeken kiváltja az emberi munkát. Tulajdonképpen ez a jövő, efelé tartunk, sőt, a ChatGPT miatt már olyan területeken is megjelenhet, melyekre eddig nem is nagyon gondoltunk.

Pedig kézenfekvő, hogy szinte minden olyan munkát, ami ismétlődő folyamatokból áll, ott előbb-utóbb felbukkanhatnak az algoritmusok által vezérelt mesterséges munkaerők. Ezen a gondolatmeneten haladva találta ki egy rendszergazdaként dolgozó programozó, hogy bizonyos feladataira ír egy programot, hogy miközben az helyette dolgozik, addig neki legyen ideje elkölteni a megkeresett pénzt.

A kreatív történetet maga az IT-s osztotta meg még 2022-ben a Redditen (nyilvánvaló névtelenség mellett Throwaway59724 néven), miszerint az általa kódolt AI munkaerő voltaképp a teljes munkafolyamatot képes volt ellátni, amivel egy éven keresztül közel 2,5 millió forintot keresett havonta (90.000$ egy évre).

Mint mondtam, elég monoton munkáról volt szó: egy cég több ezer dokumentumját kellett fizikális tárolókról a felhőbe menteni és ellenőrizni. Mikor rájött, hogy a fizetésért konkrétan csak ezt a munkát várják el tőle, jegyzettömbben megírt egy szkriptet – aminek egy részét a Google alapján írta, majd az automatizált programot nemes egyszerűséggel ráállította a feladatra. Hősünknek elmondása szerint csupán annyi dolga volt, hogy elindítsa a munkafolyamatot, majd a nap végén ellenőrizni, hogy minden megfelelően zajlott.

Throwaway59724-nek így bőven jutott idő egész nap videojátékokkal játszani és henyélni. Na meg egy valag pénzt keresni.

I automated my job over a year ago and haven’t told anyone.
by u/Throwaway59724 in antiwork

A poszt alatt a kommentek között többen is felvetették, hogy ez igazából egy átverés, hogy csak kihasználja a főnökeit, ami azért nem túl etikus. A programozó szerint viszont ez nem feltétlenül van így, hiszen amíg a rábízott munka megfelelően és időben el van végezve, addig mindenki boldog, és a céget valójában nem érdekli, hogy a háttérben milyen folyamatok történnek. Throwaway59724 persze hozzátette, hogy az egészről a cég semmit sem tudott, de ha rájöttek volna sem tehetnének semmit, a programot ugyanis letörölte volna.

És igazából igaza is van: ha egy vállalat gyakorlatias, és csupán a munka elvégzése érdekli, de nem különösebben foglalkozik azzal, hogy a feladatokat hogyan oldják meg az alkalmazottak, vagy a felbérelt szakemberek, akkor a munkát elvállaló úgy oldja meg azt, ahogyan akarja. Persze csak addig, amíg a munka valóban hiánytalanul és megfelelő minőségben van elvégezve.

via – Analyticsindiamag, PCGamer

Képes vagy-e megkülönböztetni a valódi fotókat az AI generált képektől?

×