A Flipper Zero nevű eszközzel gyerekjáték feltörni bármilyen zárat, vagy behatolni rendszerekbe, és sajnos egyre több fogy belőle.

2023.07.12. – Talán már te is hallottál valamit a Flipper Zero eszközről, ami sajnos egyre népszerűbb, köszönhetően az előnyeinek. Azoknak az előnyöknek, akiknek persze nem mindenki örül. A készítő egy eredetileg 2020-ban alapított cég, ami a háború elején elhagyta Oroszországot, vezetője pedig ukrán. Most Londonban építik fel a központjukat. Idén 80 millió dollár értékben adták el a Flipper Zero nevű kütyüt, nem sokkal azután, hogy közel 5 millió dollár értékű Kickstarter előrendelés érkezett be. Csak tavaly 25 milliárd bevételük volt belőle – írja a TechCrunch.

A Flipper Zero egy „hordozható, multifunkciós eszköz” azoknak, akik érdeklődnek a kiberbiztonság iránt.

Az eszköz rengeteg lehetőséget kínál a körülöttünk lévő világ manipulálására, beleértve a vezeték nélküli eszközöket (gondoljunk a garázsnyitókra), az RFID-kártyarendszereket, a kulcs nélküli rendszereket, a sorompóket stb. A rendszer tényleg működik, valóban kinyithatók vele garázsok, elindíthatók liftek és más zárrendszereket.

 

Egyrészt ez egy érdekes játék, amivel kísérletezhetünk, de közben az egész rávilágít arra, hogy a körülöttünk lévő világ nagy része mennyire bizonytalan vagy kevésbé biztonságos. Eleve rémisztő dolog, hogy már több mint 300 ezer olyan eszköz van az embereknél, amivel szinte bármit fel lehet törni, ami a biztonságunkat vagy az értékeinket fenyegeti.

Rengeteg pénzt költünk arra, hogy a modern rendszerek biztonságosabbá tegyék az életünket, és ezzel válunk a leginkább sebezhetővé. Legyetek óvatosak, hiszen amint látszik, ez az eszköz bár alapvetően szórakozásra vagy ellenőrzésre van, rossz dologra is használható. Kíváncsi vagyok, mennyi idő alatt fogja 1-1 ország betiltani.

Ezt láttad?

Ashoka a Star Wars megmentője? – Új korszakba lép a messzi-messzi galaxis

×