A játékot készítő Krafton közölte: mesterséges intelligenciával indítottak vadászatot, aminek hétről hétre tömegek esnek áldozatul.

2023.07.12. – A PUBG-t fejlesztő Krafton a Steam Community blogban tett közzé friss bejegyzést a csalások elleni legújabb csapásról és elárulták, mit tesznek a gazemberek ellen. A probléma nagyságrendjét döbbenetes számokkal szemléltetik:

„a PUBG: Battlegrounds Anti-Cheat Team heti átlagban 60.000, maximum kb. 100.000 olyan fiókot azonosít, amelyek illegális szoftverek használatában, terjesztésében vagy értékesítésében érintettek, és ezekre végleges tiltást rendel el”.

A nagy számok ellenére még mindig vannak csalók a PUBG szervereken, ezért a Krafton megerősített, hogy a részéről „még átfogóbb megközelítésre” van szükség. A hangsúlyt a rangsorolt módban csalásra használt fiókokra helyezi. Ezeket két kategóriába sorolja:

1. „Eltérített fiók”

A Krafton elemzése szerint a véglegesen letiltott fiókok nagyjából 85 százaléka a PUBG 2022 januári free-to-play modellre való átállása előtt jött létre. Ez a látszat ellenére nem azt jelenti, hogy a régi felhasználók csalók, hanem azt, hogy csalók szerezhették meg más játékosok fiókjait, majd illegális szoftvereket kezdtek el használni az eltérített accountokban, esetleg ugyanilyen céllal tovább értékesítették őket. Ilyenkor csalók lopnak valid fiókokat más csalók számára. Ha az accountot kiszűrik és bannolják, egyszerűen vesznek egy másikat.

2. „Survival Mastery Level rendszert kihasználó” fiók

A Survival Mastery Level eleme, hogy az újonnan létrehozott fiókok nem játszhatnak rangsorolt meccseken, amíg el nem érik a 80. szintet, de bizonyos illegális eladók ún. „műhelyeket” hoznak létre, ahol a játékosok makrók által megkönnyített ismétlődő műveletekkel Mastery Level tapasztalati pontokat szerezhetnek. Ezeket arra használják, hogy felturbózzák azokat az új és feltört fiókokat, amelyek nem rendelkeznek a szükséges szinttel, aztán eladják őket.

Forrás: Krafton

A Krafton azt mondja, hogy bár korábban a hackelt fiókok azonosítása érdekében a mintafigyelésre összpontosított, de ezzel a visszaélések új formái radar alatt maradtak. A felismerés pontatlansága miatt nehéz volt olyan komoly büntetéseket alkalmazni, mint a végleges ban, hiszen mindig van rá esély, hogy a gyanús viselkedés nem csalás, csak egy legitim játékos véletlenül gyanús viselkedése. A PUBG anti-cheat csapata erre kifejlesztett egy olyan gépi tanulási modellt, ami képes megtanulni a Mastery Level visszaélések jellemzőit és mintáit. Ezt idén be is vetették, majd

finomították a zavaró játékosok felismerésének kritériumait, és komoly sikereket ért el.

A heti 60-100 ezer bannolt fiók vadul hangzik, de jól példázza, hogy a cégek miért kezdtek el AI-modelleket használni a csalásáradat megfékezésére: ekkora mennyiséget már képtelenség humán erővel és hagyományos anti-cheat megoldásokkal kezelni.

Néha egész mókás módjai is vannak a csalók szívatásának:

Szénné szívatják a csalókat a Call of Duty fejlesztői – Így javul a RICOCHET

×