Tulajdonképpen csak mellette tudunk érvelni – íme, ezért érdemes beruháznod egy saját gaming szemüvegre, hogy megóvd a látásodat.

2023.07.12. – A digitális korban számos napi tevékenységünket digitális képernyőn keresztül intézzük. Az Egészségügyi Világszervezet szerint az ajánlott napi képernyőidő két óra, de mondanunk sem kell: a gyerekek (meg szerintünk mindenki más is) gyakran túllépik ezt a határt. Az Egyesült Királyságban a nyolc és 15 év közötti gyermeknek már 93 százaléka rendelkezik okostelefonnal. A digitális eszközök túlzott használata a gyermekek egészségére gyakorolt káros hatásokkal, többek között a szem fáradtságával és megerőltetésével hozható összefüggésbe. A szakértők gyakori képernyőszüneteket javasolnak, és bár ez mindenki esetében üdvös lenne, elsősorban a gyerekeket emelik ki, mert ők kevésbé figyelnek a szem megerőltetésének tüneteire, mint a felnőttek.

Mi az a gaming szemüveg?

Úgy tervezték, hogy védje a szem egészségét videojátékozás közben. Manapság a gyerekek, a játékosok és az e-sportolók hosszú időt tölthetnek sötét szobákban, ahol szinte az egyetlen fényforrás a képernyő. Ez a szem megerőltetése mellett más egészségügyi problémákat, például fejfájást, szédülést, hányingert is okozhat. A gaming szemüvegek viszont simám megvédik viselőjüket a képernyők kék fényétől.

Forrás: Voltcave

A csúcskategóriás márkák a játékosok duzzadó demográfiai rétegét is ki akarják szolgálni, ezért egyre nagyobb összegeket fektetnek gaming szemüvegek készítésébe. Az Oakley – ami eddig elsősorban a sportoláshoz készített strapabíró napszemüvegekről volt ismert – nemrégiben előállt a NXTLVL nevű gaming szemüveg-termékcsaláddal. Ezek a modellek az Oakley saját fejlesztésű Prizm Gaming™ 2.0 lencsetechnológiáját használják, amelyet OLED és LED képernyőkhöz fejlesztettek. Az NXTLVL szemüvegek anélkül csökkentik a kék fényt és a tükröződést, hogy torzítanák a képernyőn látottakat. Ez

segít a játékosoknak abban, hogy a hosszú játékmenetek ellenére se váljon kényelmetlenné a képernyő bámulása és ne torzuljon a vizuális megjelenés.

A kisgyermekek és serdülők körében a napi képernyőidő túlnyomó részét a különböző eszközökön, köztük az okostelefonokon, táblagépeken, laptopokon, számítógépeken elérhető videojátékok adják. Bár a legtöbb felnőtt a képernyőre szánt időt munkára vagy médianézésre fordítja, nagy valószínűséggel a szabadidejüket is a játék különböző formáival töltik. Szerencsére a szemüvegekkel és a játékokkal foglalkozó vállalatok azon dolgoznak, hogy felvegyék a harcot a digitális képernyőidő és a hosszú órákon át tartó játék káros egészségügyi hatásaival szemben. Íme 3 elevenbe vágó ok, amiért Neked is szükséged lehet rá:

1. Kiegészítő kék fény elleni és UV-védelem

Ha nem játszol gyakran, a gaming szemüveg akkor is segíthet megvédeni a szemed egészségét, azáltal, hogy csökkenti a digitális képernyők által kibocsátott kék és UV fény hatását. A Ray-Ban szemüvegmárkának például van olyan szemüvegcsaládja, ami blokkolja a képernyők kék fényét – akár számítógépen, akár telefonon, akár Steam Deck-en nyomod. A hosszabb játékmenetek során az Eliott Optics Limited Edition nevű szemüveg segíthet csökkenteni a képernyő durva fényét, ezáltal a szem megerőltetését és a jó eséllyel fellépő fejfájást. A női játékosok számára külön modellosztály is van, a Lady Optics, amiben már nem csak a szemek biztonsága, hanem a stílus is szerepet kap. A gaming szemüvegek a szokásos kék fényt blokkoló szemüvegekkel ellentétben a narancssárga vagy sárga árnyalatú lencsék helyett az átlátszó lencséket részesítik előnyben. A Ray-Ban választékában azonban mindkettő kapható. Mi a helyedben átlátszó lencséket választanánk, hiszen ennek viselése nem torzítja a játékgrafika színeit.

2. Jobb alvásminőség

A gaming szemüveg viselése az alvásminőség javulásában is segít. Egy a Frontiers in Physiology-ben megjelent tanulmány szerint az elektronikus eszközök által kibocsátott kék fény elnyomja a melatonin (a cirkadián ritmust szabályozó hormon) kiválasztását a szervezetben. Ez a hiány negatívan befolyásolja az alvásminőséget, ami megnehezíti az elalvást, vagy jól elintézi, hogy minden ébredésed egy hétfő reggel legyen, és az optimálisnál rosszabb hangulatban kelj fel. A gaming szemüveg tehát nem csak segíthet csökkenteni a kék fénynek való kitettséget, hanem javíthatja az általános alvásminőséget is.

3. Fokozza a játékteljesítményt

Bizony, még egy ok, amiért érdemes beruházni egy gaming szemüvegbe: fokozza a teljesítményedet. A videojátékozás izgalmas és stresszes élmény lehet, különösen akkor, ha meghatározott célok vagy eredmények elérésére kell összpontosítanod. Ez ugye azzal jár, hogy gyakran hosszú órákon keresztül kell összpontosítanod. Ha komolyan gondolod a játékot, a szemüveg kiváló befektetés, hiszen direktben rád és neked tervezik.

A legtöbb, minőségi termékeket gyártó márka (és a látásod épségére ne sajnáld a pénzt!) minimum kék fény elleni védelmet, illetve maszatolás- és csúszásgátló funkciókat kínál,

de többféle osztály van, szóval tudsz válogatni. Mi a lehető legjobb szemvédelem mellett plusz egy kritériumra is odafigyelnénk a helyedben: arra, hogy a szemüveg fejhallgatóval együtt is kényelmesen viselhető legyen (mert ez nem mindegyikre igaz).

Apropó, képernyőidő:

Játékfüggő vagy? – Így veheted észre, ha igen, és így oldhatod meg!

×