Az ismert írót nem a legmodernebb technológia előtt kell elképzelnünk munka közben.

2023.07.11. – Képzeld el, ahogy a Trónok harca szövevényes cselekménye kibontakozik. Képzeld el George R. R. Martint egy modern, többfunkciós laptop előtt ülve, amelyen a legújabb szövegszerkesztő szoftverek futnak. Most pedig simán töröld a fejedből ezt a képet, mert a valóság teljesen más. George R. R. Martin, a fantasy irodalom mestere nem használ modern eszközöket.

Ehelyett a 36 éves WordStar 4.0-hoz fordul, DOS-ban – írja a Wikiofthrones.

A WordStar egy DOS-alapú szövegszerkesztő szoftver, ami az 1980-as években uralta a digitális írás színterét, a 4.0-s verzió 1987-ben jelent meg. A Windows megjelenése előtt a WordStar határozta meg a szövegszerkesztést. Annak ellenére, hogy a mai, általánosan modern technológiai kultúrában elhanyagolták, Martin hűséges maradt ehhez a régi eszközhöz. Számára a szoftver olyan írói környezetet biztosít, amely elősegíti bonyolult cselekményeinek és lebilincselő elbeszéléseinek megszületését. Erről az író egyébként még 2014-ben beszélt, Conan O’Briennek adott interjújában

„Van egy számítógépem, amivel az internetet böngészem, azon kapom meg az e-mailjeimet, és azon a számítógépen intézem az adóbevallásomat. Aztán van az írógépem, ami egy DOS-gép, és nem csatlakozik az internethez. WordStar 4.0-t használok szövegszerkesztő rendszerként” – mondta.

„Utálom ezeket a modern rendszereket, ahol beírsz egy kisbetűt, és máris nagybetű lesz belőle; én nem akarok nagybetűt. Ha nagybetűt akartam volna, akkor nagybetűt gépeltem volna be” – tette hozzá.

 

Egy olyan korban, amikor rengeteg fejlett szoftver áll a rendelkezésükre, Martin választása furcsának tűnik. Bár ez annak is a bizonyítéka, hogy a kreativitás a rendelkezésre álló eszközöktől és a változó technológiai trendektől függetlenül dolog. Igen, tudjuk, hogy kilenc év telt el azóta, hogy George R. R. Martin ezt leleplezte, azóta lehet, hogy ő is váltott. Bár ha a The Winds of Winter késésére gondolunk, akkor valószínűleg pörög ott a DOS ma is.

Ezt láttad?

Mintha a képregényből lépett volna ki – Így néz ki Rozsomák az új Deadpool filmben

×