Bár nem nálunk Magyarországon, de Franciaországban megszavazták azt a törvényt, ami lehetővé teszi, hogy a rendőrség bekapcsolja a mobilkamerát és a mikrofont.

2023.07.07. – Magazinunkban gyakran adunk hírt arról, hogy mikor milyen mobilapplikációra érdemes odafigyelni, hiszen egyre gyakoribbak a vírusok, kémprogramok, csalószoftverek. Személyes adataink védelme korunkban elengedhetetlen, éppen ezért meglepő számunkra valamilyen szempontból a franciák döntése. A Lemonde.fr szerint a francia rendőrség most már egy megszavazott jogszabály értelmében

bekapcsolhatja a mobiltelefonok mikrofonját és kameráját, hogy emberek után kémkedjenek.

Sőt ez még a helymeghatározó rendszerekre is igaz. Az igazságügyi reformtervezet részét képező rendelkezést sokan támogatták, bár Éric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter szerint ez „évente csupán több tucatnyi esetet” érintene.

A laptopokra, autókra, valamint telefonokra is kiterjedő intézkedés lehetővé tenné a legalább ötéves börtönbüntetéssel sújtható bűncselekmények gyanúsítottjainak földrajzi helymeghatározását. Az eszközök távolról is aktiválhatók lennének, hogy hang- és képfelvételeket készítsenek a bűnözéssel gyanúsított személyekről.

A rendelkezések természetesen komoly aggályokat vetnek fel az alapvető szabadságjogok megsértése kapcsán – írta a La Quadrature du Net digitális jogvédő csoport. Az viszont fontos, hogy a rendelkezés bármilyen alkalmazását bírónak kell jóváhagynia, a megfigyelés teljes időtartama pedig nem haladhatja meg a hat hónapot. Bizonyos szakmák, köztük az orvosok, újságírók, ügyvédek, bírók és parlamenti képviselők nem lennének célpontok.

„Messze vagyunk az 1984-es totalitarizmustól”, George Orwell regényétől, amely a totális megfigyelés alatt álló társadalomról szól” – mondta Dupond-Moretti. „Az emberek életét fogja megmenteni” a törvény” – tette hozzá.

Te mit szólnál, ha ezt nálunk is bevezetnék?

Ezt láttad?

Brutálisan leakciózták a PS5-öt Európa-szerte, ami csak egy dolgot jelenthet

×