Rekord gyorsasággal tüntették el a poros nyomát is a platformról egy sci-finek. Mintha bárkit bántott volna. Ráadásul saját gyártású.

2023.07.05. – Már megint az a rohadt pénz, az áll keserű magyarázatként egy nemrég felkerült, vadonatúj sci-fi törlése mögött. A Disney+ bizarr módon úgy radírozta ki néhány hét után a Cratert, hogy az saját gyártású produkciója. Ők finanszírozták az elkészítését, direkt a streaming platformra szánva.

Stranger Things az űrben

A Holdon, 2257-ben játszódó film a gyerek főszereplőkkel, köztük a különleges, Földön született lánnyal olyannyira űr Stranger Things, hogy még a producerei is a Netflix szuper produkciójától érkeztek. A központi figura egy holdi bányász kolóniában élő fiú, aki apja elvesztése után a barátai társaságában keres vígaszt, és láthatóan egyre hülyébb ötletei vannak. Elkötnek egy rovert, holdkövekkel baseballoznak, oxigénpalackokkal repkednek, majd ellátogatnak egy titokzatos, rettegett kráterhez.

De hogy ott mi történik, már sosem tudja meg az, aki nem nézte meg időben a filmet.

Az egyébként elég látványos Crater május 12-én debütált a Disney+-on. Aztán alig több mint 40 nappal később már törölték is a kínálatból. Mivel a stúdió saját gyártású filmjéről van szó, ezzel a döntéssel gyakorlatilag örökre eltűntették: legálisan már egyáltalán nem lehet hozzáférni.

De miért?

Elsőre – és másodikra is – meglehetősen furcsa döntés, hogy egy láthatóan elég költséges mozit miért akar kipucolni a Disney az emlékezetből. Azt feltételeznéd, hogy rettenetesen durva dolgok történnek benne, vagy megsért etnikumokat, vallásokat, esetleg a nem heteroszexuális nézőket. De nem. Ez a film, azon túl, hogy az értékelések alapján csupán közepes minőségű (IMDb: 5.3, Rotten Tomatoes: 63%), az égadta világon senkit sem bánt, sőt, simán jó egy szombat délutáni pihenős mozizásra.

 

Ahogy fent is írtuk: az a rohadt pénz. A Kotaku a Variety által megírt tendenciának tudja be a Disney film törlését. Mint emlékeztetnek: a tartalmak eltávolítása a platformról költségmegtakarítást jelenthet. Bár a Disney nem erősítette meg, hogy a Cratert is ezért törölték (amúgy: mi másért?) tény, hogy a médiavállalatok a tévéműsorok és filmek törlésével leírhatják az adóból az ún. „tartalmi eszközeik” értékét. Egy ilyen döntés egyszerre csökkenti az adóra kifizetett összegeket és a licencdíjakat is. Mint ismert, Bob Iger visszatapsolt vezérigazgató 10 százalékos költségmegtakarítást írt elő a tartalomgyártásban, ami egy Disney méretű cégnél hárommilliárd dolláros megszorítást jelent, csak 2023-ban. Bravó.

Itt rajzolódik ki a tendencia, hogy milyen kontentekre költenek szívesebben:

Ezeket nézted a Disney+-on: éves toplista a legnépszerűbb filmekről és műsorokról

×