5 perc alatt végigszaladhatunk rajtuk.

Manapság egy router beüzemelése kifejezetten gyorsan megy a hozzá nem értő felhasználók számára is. Talán túl gyorsan is. Előfordulhat, hogy olyan beállítások, lépések is kimaradnak az első percekben, melyek később visszaüthetnek. Elég egy rosszul időzített áramkimaradás vagy épp egy betolakodó, hogy teljesen romokba hulljon az addig kiépített, tökéletes hálózatunk. Szerencsére a PCWorld munkatársai összegyűjtöttek 4 egyszerű tippet, melyeket bárki elvégezhet, ám nagyban segíthetik a későbbi munkát. Router specifikus beállításokat az eszközök sokszínűsége miatt nem tudunk biztosítani. Ám ezek mindegyike megtalálható a modern eszközök, nagy eséllyel már magyarított adminisztrációs felületein.

Nézzük is ezt a 3+1 lépést, melyekkel elkerülhetünk nagyobb problémákat is!

Backup, backup, backup

Bár az eszközök mindegyike rendelkezik ROM-mal, ahová elmentődhetnek a beállítások, nem egyszer előfordult már, hogy ezek eltűntek. Elég egy rosszul időzített frissítés vagy pár véletlen kattintás és meg is történik a baj. Éppen ezért érdemes lehet használni a legtöbb modern routerben található, beállítások exportálása / backup funkciót. Ennek segítésével kapunk egy fájlt, melyben a tökéletes belőtt hálózatunk adatait találjuk. Ha teljesen törlődik a router memóriája, akkor elég ezt feltöltenünk, beimportálnunk, ahelyett, hogy végig kellene kattintani a teljes admin felületet ismételten. Ez a legegyszerűbb lépés az összes közül, ám nem érdemes kihagyni.

Engedélyezd az automatikus frissítést

Éppen az elmúlt napokban érkezett a hír, hogy az ASUS routereiben komoly sebezhetőséget talált a gyártó. Ezt orvosolni tudják egy frissítés kiadásával. Sok felhasználó azonban kikapcsolja ez automatikus frissítéseket. Igen, előfordult már rengeteg gyártónál, hogy az adott update elrontott valamit, ám egy több éves firmware-en maradva még nagyobb veszélynek vagyunk kitéve. Arany középút lehet a frissítések eredményességének figyelgetése, majd a manuális update, ám ehhez aktívan képben kell lennünk a gyártó felületeivel, Support oldalával.

Kell az a titkosítás

Többen úgy vannak vele, hogy a WPA2/WPA3 jelszavakkal sem akarnak vacakolni, így nyitva hagyják teljes mértékben a vezeték nélküli hálózatot. Ismét csak eszközönként pár másodpercet spórolnak meg ezzel, miközben teljesen védtelenül hagyják a teljes gépparkot. Tilos ezek kihagyása, ha kicsit is érdekel minket a kapcsolatunk és a hálózatra kapcsolt kütyük biztonsága. Érdemes könnyen megjegyezhető, ám de külsős személy számára nem könnyen kitaláló jelszót választanunk, hogy garantáltan zárt legyen a hálózatunk.

Cseréld le a Router alap jelszavát

Mit sem érnek a fenti lépések, ha valamiért a router menüjébe beengedő jelszó-felhasználónév párost érintetlenül hagyjuk. A legtöbb esetben ezek az admin/admin, root/root kombinációkat takarják, de minden router alapértelmezett párosítása elérhető az interneten. Ide bejutva aztán tényleg a képzelet szabhat határt a betolakódónak. Megváltoztatott felhasználónév és/vagy jelszó esetén már jóval kisebb pusztítást csinálhatnak a rosszakaró felhasználók. Nem szabad azonos Wi-Fi és Router jelszót választani, hiszen, ha az egyiket feltörik/kitalálják, akkor bizony nagy bajban lehetünk.

Jól látható, hogy valóban egyszerű lépésekről beszélhetünk. Körülbelül 5 perc alatt végigzongorázható a fenti 4 lépés bármelyik modern, mai routerben. Tényleg nem érdemes kihagyni egyiket sem, hiszen a hosszú évek alatt felépített hálózatunkat nem érdemes 5 percnyi extra lustaságért feladnunk. 

Mindenki jól jár? – Ezért üthet igazán nagyot a PCI Express 7.0

×