Több előnye is lesz a villámgyors sávoknak.

A PCIExpress régóta velünk van. 2003-as debütálása óta mindenhova beférkőzött, hamar kitúrta a helyéről a videókártyák csatlakoztatásáért felelős AGP-t is. Nem véletlen, hiszen igazán sokrétű csatlakozó. A VGA-kon kívül csatlakoztathatunk SSD-ket, hangkártyákat, Wi-Fi vagy épp Ethernet adaptereket is az alaplapra a szabványosított kereteknek köszönhetően.

2023-ra a 4.0-ás verziója egyre több helyen elterjedt már, néhány alaplapban pedig az 5.0-ás variánst is megtalálhatjuk. A legelterjedtebbnek talán a 3.0-ás verziót jelölhetjük jelen pillanatban a sok használt gépnek köszönhetően, ám ahogy a memóriáknál, úgy itt is fel kell készülni az 4-5 évenkénti nagyobb korszakváltásokra. A szabvány mögött álló mérnökök, programozók, fejlesztők sem gondolkodnak másképp. Azt hihetnénk, hogy a 6.0-ás verzión dolgoznak jelenleg, ám nem is tévedhetnénk nagyobbat. Néhány napja már a PCI Express 7.0-ról osztottak meg friss információkat, ahogy azt is megtudhatjuk, hogy miért is lesz ez jó a felhasználóknak, gamereknek.

Mi is az a PCIe 7?

A PCI Express 7 a soron következő generációja a PCI Express szabványnak, egyértelmű, egész számos ugrásokban történik a generációs váltás. Ahogy fentebb már említettük, egy igazán sokrétű csatlakozóról beszélhetünk, melynek segítségével minden földi jóval bővíthetjük az alaplapunk és a gépünk képességeit. A publikusan elérhető legfrissebb generáció az ötös, ám a 6.0 megjelenésére sem kell már sokat várnunk, ezt követően érkezhet majd a hetes verzió. A modern videókártyákat már felkészítették az 5.0 támogatására, de a gyakorlatban még a 4.0 határait sem feszegetik.

Milyen gyors lesz?

Egy teljes méretű PCIe port, amibe például a videókártyát is bepattintjuk, 16 sávval rendelkezik. A PCIe 7-es verziója sávonként 32 GB/s adatsebességet garantál. Csak hogy legyen mihez viszonyítani, mindössze 4 darab PCIe 7 sávon annyi adatot vihetünk át, amennyit a 5-ös verzió 16 sávján tudnánk csak. Elképesztő ugrásokra számíthatunk tehát, mindig duplázódik egy-egy sáv adatsebessége a generációs ugrásoknál.

Miért is lesz ez nekünk jó?

A szabványért felelős PCI SIG több okot is felsorolt a folyamatos fejlődés mellett. A PCIe 7 a 2020-as évek második felében érkező kártyák számára elegendő adatátviteli sebességet biztosíthat majd. Ezen kívül villámgyors Ethernet csatlakozásnál is jól jöhetnek, de AI számításoknál is bevethető lesz a technológia. Ha az átlagos felhasználók szemszögéből nézzük meg a dolgot, akkor is vannak előnyök. A brutális, sávonkénti adatsebességnek köszönhetően jóval kisebb csatlakozókat is pakolhatnak az alaplapokra. Két darab 7-es sáv kiválthat egy 16 sávot a jelenleg is kiaknázatlan 4 verzióból. Ezen kívül jobb késleltetést és még fejlettebb hatékonyságot is ígérnek a szabványon dolgozó mérnökök.

Mikor érkezhet?

A PCIe 6-ot 2022-ben jelentették be, és az első olyan termékek és eszközök, amelyek támogatják, 2023 vége felé érkezhetnek. A PCIe 7 debütálása jelenleg 2025-re van tervezve, így lehet, hogy csak 2026-ban láthatjuk az első PCIe 7-et támogató termékek megjelenését. Tűkön ülve tehát nem kell várni, de mindig jó tudni, hogy milyen változásokra számíthatunk az elkövetkezendő években.

Forrás: BeeBom

Már a 30 éves Windows is futtatja a ChatGPT-t – Te is letöltheted

 

×