Már a tudósok is tervezgetnek.

Nem titok, hogy a hazánkban elérhető internet-csomagok nemzetközi viszonylatban sem számítanak rossznak. Természetesen továbbra is vannak olyan települések, városrészek, ahol sajnos ADSL-el kell beérnie a világhálóra vágyó felhasználóknak. Mobilinternet terén szintén hasonlóan jól állunk, ám ott is vannak vakfoltok, ahol bizony a szimpla 2G/GSM kapcsolatért is imádkozni kell.

Úgy tűnik, hogy mások már a Mars internet-kapcsolatát tervezgetik. Nem véletlenül, hiszen a Mars-missziók sikerességéhez elkerülhetetlen a megfelelő adatátvitel megléte. A NASA jelenleg a rádióteleszkópokból álló Deep Space Networkre támaszkodik. Képeket, sőt, videókat is tud továbbítani a rendszer, ám hosszú órákat vesz igénybe ez jelenleg.

Érkezhet a bolygóközi internet?

Az arXiv preprint-szerveren elérhető tanulmány éppen ezt a kérdés boncolgatta. A kutatók szerint teljes mértékben megoldható lehetne a Marson-Földön átívelő, nagy sebességű kapcsolat. Ehhez lokális adatközpontok alkalmazását látják a legjobbnak, melyek csak az eredményeket továbbítják az adott hálózaton. Ennek köszönhetően jóval gyorsabb kommunikáció jöhetne létre a bolygók között. A rendszer hasonló elven működne, mint a Starlink, de jóval kevesebb műholddal. Számításaik szerint ezekből 9 darab is elég lenne pályánként, azaz összesen 81 műhold keringene a Mars körül. Érdekes belegondolni, hogy ha egyszer megvalósul a terv, gyorsabb Internet jöhet létre két bolygó között, mint egy-két eldugott magyar település és a Facebook szerverei között.

Forrás: HVG

Már a 30 éves Windows is futtatja a ChatGPT-t – Te is letöltheted

×