Műgonddal készült gyöngyszemek – színészi remeklésekkel és elvesztegetett cameokkal. Ezekről a pillanatokról maradtál le a moziban.

A streaming szolgáltatók elterjedése óta sajnos kisebb hangsúllyal jelennek meg rendezői változatok a filmekből, aminek oka természetesen a pénz. Amíg a hosszabb verziókból régen újabb és újabb DVD vagy Blu-ray kiadványokat lehetett piacra dobni, napjainkban sokkal több előfizetőt nem vonzanak a platformokra, így alig lehet ilyesmit találni a kínálatban. Nagy kár, mert a végleges mozis változatokból egy csomó kincset érő pillanat hiányzik, amiket időtakarékosság címén csettintésre töröltek a vágóasztalon.

Forrás: Marvel

Nagyon furcsa ellentmondás, hogy napjaink maratoni hosszúságú filmjei (már egy horror és egy vígjáték se nagyon áll meg két óra alatt) feleslegesen túlnyújtottak. Talán épp a rendezői változatok hiánya készteti arra az alkotókat, hogy minden hülyeségeket belenyomorgassák a készre vágott filmbe. Ehhez képest viszont akadnak olyan mesteri, emlékezetes, sőt, néha a történet szempontjából létfontosságú jelenetek is, amelyeket indokolatlanul nyisszantottak ki. De most megmutatunk közülük néhány igazán jót! VIGYÁZZ, spoilerekkel vastagon terhelt kontent!

10. A függetlenség napja

A ’90-es évek sci-fi slágere millió ponton bukik el a logika szépen kikövezett ösvényén, de van egy, amire volt a megoldás a rendező kezében – egy leforgatott jelenet formájában, mégis kivágta azt. Mutass valakit, akiben a film nézése közben nem merült fel a kérdés, hogy David (Jeff Goldblum) mégis hogyan képes egy idegen űrhajó számítógépét vírussal megfertőzni, ha sosem látott még ilyen technológiát?! Nos, úgy, hogy látott. Csak azt a pár percet „okosan” eltávolították a filmből. A törölt jelenet hihető magyarázatot ad az ellentmondásra. David megvizsgál egy lezuhant hajót az 51-es körzetben, és rájön, hogy a fedélzeti számítógép programozási nyelve hasonlít egy jelzéshez, amit az invázió kezdetén észleltek. A jelenetben megfejti, hogy hogyan programozták a hajókat, ebből pedig kitalálja a megoldást a vírus célba juttatására. Nem ez volt az utolsó alkalom, amikor Roland Emmerich alábecsülte a nézőit: nyilván azt hitte, túl bonyolult lenne, hogy felfogjuk. Inkább nyisszantott. Egész sok jelenetet amúgy:

 

9. Thor

A pörölyös szuperhős első önálló történetéből kimaradt néhány perc kevésbé lényeges a történet szempontjából. Sőt, talán még nagyobb meglepetést okozhat Loki váratlan pálfordulása, ha nem látjuk ezt a néhány bensőséges pillanatot, amit Thorral kettesben tölt. A testvérek kapcsolatát mindenesetre jobban érthettük volna, ha benne marad a filmben. Ez Loki és Thor legközvetlenebb beszélgetése, ami a Thorban és az összes többi moziban történik közöttük. Talán azért vágták ki, hogy Loki gonoszabbnak tűnjön és jobban megalapozzák vele a megváltása ívét. Egy biztos, ebből kiderül, hogy sokkal szorosabb a kapcsolatuk, mint sejtettük.

 

8. Bosszúállók: Végjáték

A film és a teljes fázis legmeghatóbb jelenete nyilván a fináléban látható. Tony Stark halálának bemutatására többféle elképzelést vázoltak fel. Biztos vagyok benne, hogy a lehető legjobb került a végleges verzióba, de volt olyan is, amiben megjelenik egy látomás, a felnőtt lányáról. Oké, túl giccses lett volna. Az alábbiért viszont kicsit kár: ebben, miután meghal, az összes többi bosszúálló térdre ereszkedik, hogy tisztelegjen előtte. Bár túl sokat nem ad hozzá a cselekményhez, az egész nagyon szép, és valamelyest felmenti Doctor Strange-t azzal, hogy legalább bűntudatot érez, amiért előre látta Tony halálát, mégis hagynia kellett, hogy megtörténjen.

 

7. Star Wars: A jedi visszatér

Bár közfelkiáltással ez a teljes franchise legjobb filmje, hagyott egy szép nagy lyukat az egész történeten, amit betömhetett volna a konkrétan erről szóló jelenet. Pedig csak pár másodperc, szóval a kivágásával sokat nem kurtítottak a játékidőn. Az elszánt rajongók szó szerint évtizedekig vitáztak rajta (és teszik talán mind a mai napig), hogy Obi-Wan mi a fénykardos isten haragjáért nem mondta meg Luke-nak, hogy Darth Vader az apja? A törölt jelenetben Luke éppen ezt a kérdést teszi fel Yodának, mire az közli: „Obi-Wan már régen elmondta volna neked, ha hagyom”. Kösz, Mester!

 

6. Bosszúállók

Ez a jelenet a film cselekménye szempontjából valóban nem volt feltétlenül szükséges, de érthetőbbé tehette volna, hogy Amerika kapitány mennyire nehezen alkalmazkodik a modern élethez, miután 70 évet töltött egy jéghegyben. Az egészből csak annyit láttunk a végleges verzióban, hogy Steve dühösen püföl egy boxzsákot. Oké, a frusztrációja ebből is lejön, viszont eredetileg jobban elmélyítették, hogy mennyire drámai és tragikus helyzetbe került. Ráadásul megfosztottak minket egy klasszikus Stan Lee cameótól is: itt ismeretlen vendégként azt mondja Steve-nek a kávézóban, hogy csak el kéne kérni a csinos pincérlány számát. A hölgyet egyébként a fináléban zajló csata közben visszatérően mutogatják, ami picit zavarba ejtő érzést kelt a nézőben. Azt, hogy tudnunk kéne róla valamit. Igen, ezt:

 

5. Aliens

Több dologról is lemaradtunk azzal, hogy ezt a jelenetet kivágták A bolygó neve: halálból. Elsősorban Ellen Ripley karakterének természetéről tudhattunk volna meg többet. A jelenet azt ábrázolja, hogy miután felébresztették a több évtizedes hibernálásból, közlik vele, hogy a lánya két évvel korábban, 66 évesen meghalt. Ripley erre megnyílik: elmondja, azt ígérte neki, hogy otthon lesz a 11. születésnapjára. Tudva, hogy mi mindenen ment keresztül, még mélyebbé válik a figura, és érthetőbb az is, hogy miért kerül olyan közel Newthoz, akit végletekig óvni akar.

 

4. Avatar

Az első Avatar filmből is sok mindent kivágtak, mire elért a mozikba, de az összes jelenet közül – a csápszextől a hallucinogén tripekig – ez az alternatív nyitány hiányzott a legjobban. Bepillantást enged Jake Pandora előtti, gyászos életére. Világossá válik belőle, hogy mennyire ellentétes a földi létezés azzal a paradicsommal, ahová kerülhet, és rámutat az elveszettségére, depressziójára is. Ez a pár perc igazán jól megalapozza a karakterét, és perspektívába helyezi az új életét. Mivel a figura sajnos már az első részben sem túl érdekes személyiség, halálos vétek, hogy éppen ezt a pár percet vették el tőle.

 

3. Terminátor 2.

Az indokoltnál talán tényleg hosszabb jelenet, de ha a filmben hagyják, biztosan hozzátett volna, érthetőbbé téve például a Terminátor karakterfejlődését. Mivel kimaradt, bárgyú vigyorral pislogunk rajta, hogy a robot mégis hogyan lesz képes például empátiát mutatni. Úgy, hogy John és Sarah kicseréli az agyában lévő chipet, ami nélkül mindez nem lenne lehetséges. Újabb példája a feleslegesen kinyisszantott jeleneteknek, amelyek többé tették volna a filmet. Ráadásul a korszakhoz képest még egész látványos is az egész.

 

2. A gyűrűk ura: A király visszatér

A Lord of the Rings trilógiának annyi kivágott jelenete van, hogy abból egy negyedik film játékideje is kijött volna, de utólag is forgattak hozzá egy csomó plusz tartalmat, kifejezetten a bővített kiadványok kedvéért. Utóbbi verzió tartalmazza csak azt a néhány percet, amiben látjuk Szarumán végzetét. Christopher Lee számára hatalmas szívfájdalom volt, hogy törölték a szereplését az utolsó filmből, hisz’ nem elég, hogy eredetileg Gandalf akart lenni (ráadásul óriási LOTR fan volt egész életében), még a saját karaktere történetszálát sem zárhatta le tisztességesen. Igazából máig érthetetlen, hogy ezt a jelenetet miért törölték: egyrészt nagyon jó, másrészt elvarrja Szarumán (az egyik fő antagonista!) sztoriját, harmadrészt magyarázatot ad rá, hogy mit keres egyszer csak egy palantír a vízben, hogy Pippin szépen felvegye és később nagy bajokat okozzon vele.

 

1. Harry Potter és a Halál Ereklyéi I. rész

Sokan a mai napig nem értik, hogy ennek a nagyon intim, mégis vagány jelenetnek miért nem volt helye az utolsó előtti filmben. Sokat nem tett volna hozzá a játékidőhöz, mégis méltóbb lezárása lett volna egy hosszú évek óta tartó, rögös rokoni kapcsolat sztorijának. Sokat tompította volna a Dursleyék iránt érzett gyűlöletet is, de talán éppen azt akarták elérni, hogy Harry életében fájó pont maradjon a nagynéni családjával töltött idő, és ez tovább gyengítse a harcban. Harry szomorúan nézi Dursleyék költözését a Privet Drive-ról, viszont a jelenet eredetileg hosszabb volt annál, amit a moziban láttunk. Dudley magához képest nem kis gesztusra ragadtatja magát: először is értetlenkedve kérdi az apjától, hogy Harry miért nem tart velük. Erre Harry „kisegíti” Vernon bácsit, hogy ő biztos csak feleslegesen foglalná a helyet, és különben sem akar menni. Dudley nem hagyja annyiban és legalább egy kézfogással elköszön az unokatestvérétől, azt mondva: „én nem gondolom, hogy feleslegesen foglalnád a helyet”. Szép.

 

A filmtörténetben szerencsére arra is bőven akad példa, hogy minden összejön:

Senki sem tökéletes, de ez a 10 filmbefejezés mindenképpen az – spoilermentes lista

×