Gátlástalan ígérgetésbe kezdett az Xbox, csak engedje már meg minden hatóság a Blizzard felvásárlását. Röpködnek a nagy szavak, de mi igaz belőlük?

A soha véget nem érő csatározás újabb fejleménye az, hogy a Microsoft konzolos divíziója a csillagokat is leígéri az égről. Ezzel nyilván azt akarja elérni, hogy a brit és amerikai gazdasági versenyfelügyelet engedélyezze a Blizzard felvásárlását. 68,7 milliárd dolláros (23.358 milliárd forintos) biznisz a tét. Összehasonlításképpen: ennyi pénzből 5-6 darab Paks II atomerőművet lehetne építeni.

Forrás: ActiVision

Bár a világ legtöbb piacán zöld utat kapott a játékkiadó és az IT-óriás összeolvadása, a két legfontosabb engedély (a brit és az amerikai) nem akar összejönni. Az Xbox ugyan tagadja, de kezd kétségbeejtővé válni a helyzete. Ennek érdemes betudni a folyamatos ígérgetést is.

A Sony idejekorán megtámadta a felvásárlást

A PS gyártója anno arra hivatkozott, hogy exkluzív címmé válhat a ma még minden platformon elérhető Call of Duty franchise, és ez felborítaná a gazdasági versenyt. Phil Spencer Xbox-vezér először ködösítve, majd egyre óvatosabban reagált a vádakra. A legutóbbi ajánlata a Nintendo és a PlayStation felé az volt, hogy 10 évig garantálja számukra a CoD megjelenését, de ez nem aratott osztatlan sikert. A folyamat mára addig jutott, hogy Spencer megígérte: „bármire hajlandó” azért, hogy a Call of Duty megmaradjon PlayStation platformon – írja az IGN.

„Felemelem a kezem. Itt állva ígéretet teszek arra, hogy nem fogjuk kivonni a Call of Duty-t – és ez a vallomásom – a PlayStationről”

– mondta az Xbox igazgatója a bíróságon. Aztán így folytatta: „a Sony-nak nyilvánvalóan engedélyeznie kell, hogy a játékot az ő platformjukra is szállítsuk. De ennek hiányában az én vallomásom annyi, hogy a Call of Duty jövőbeli verzióit továbbra is szállítani fogjuk a PlayStation 5-re”. Nem lehet nem észrevenni a nyilvánvalót: Spencer a PS ötödik generációját emeli ki a vallomásban, de egy szót sem ejt a következő Sony-konzolokról.

Amikbe a PlayStation gyártója – jelen feltételek mellett – nem is engedne betekintést:

Folytatódik a konzolháború: a Sony kizárná az ActiVisiont a PlayStation 6 fejlesztéséből

×