Készült egy közvélemény-kutatás, mely arra volt kíváncsi, hogy az alkalmazottak mit szólnának, ha mesterséges intelligencia lenne a főnökük.

Az utóbbi időben egyre komolyabb kérdéseket vet fel a mesterséges intelligenciák fejlődése és veszélyei. Nos, valóban olyan az egész, mintha csak egy sci-fi filmet néznénk, pedig ez már a valóság. Olyannyira, hogy a mesterséges intelligencia rendszerek már veszélyeztethetik megélhetést is azzal, hogy „elveszik a munkát”. Sajnos már több cég is úgy döntött, hogy egy-egy munkahelyet inkább AI-ra cserél. A dolog egy másik aspektusára volt kíváncsi nemrég a Business Name Generator nevű mesterséges intelligencia-szolgáltatás vezetősége.

Ezer munkavállaló körében végeztek egy felmérést, arra a kérdésre keresve a választ, hogy az alkalmazottak elfogadnák-e, ha egy AI-robot lenne a főnökük?

A válaszadók közel ötöde örülne, ha egy robot válthatná fel jelenlegi főnökét.

Persze ez a vélemény inkább abból fakad, hogy a jelenlegi főnökkel vannak problémáik, hiányolva a megbecsülést és az empátiát, vagy épp ellenezve a kivételezést. Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban 5-ből 1 munkavállaló azt mondta, hogy egy robot jobban végezné a jelenlegi munkáját, egyharmaduk pedig úgy véli, hogy hamarosan úgyis elveszi a munkáját egy AI.

Tekintve az emberi kreativitás fontosságát, a művészetek és kultúra területén dolgozó brit munkavállalók csak 30%-a örülne, ha a mesterséges intelligencia helyettesítené a főnökét. Ezt követte a HR (23%), valamint a feldolgozóipar és a közművek (19%). Utóbbival holtversenyben a pénzügy 19%-kal, az ötödik pedig az egészségügy, 17%-kal.

A nemek között is van egy kisebb eltérés: a férfiak 18%-a szívesen helyettesítené főnökét egy robottal, míg a nők 14%-a. A generációk között azonban nagyobb volt a szakadék, ami talán kevésbé meglepő: a 18-24 év közötti válaszadók egyharmada, míg az 55 év felettieknek csak 12%-a váltaná le robotra a főnökét.

A leggyakoribb okok, amiért a válaszadók jobban örülnének egy AI-vezetőnek, mint egy embernek, a kivételezés, a diszkrimináció, valamint elfogulatlan döntések. Az egyéb okok között szerepelt az is, hogy a mesterséges intelligencia összességében igazságosabbá tenné a munkakörnyezetet.

Egyetlen hátrányaként azt említették, hogy az AI-t nehezen vennék komolyan, mint tekintélyt parancsoló személyt. Mindazonáltal 22%-uk még mindig jobban érezné magát, ha egy mesterséges intelligenciával beszélhetne munkahelyi csalódásairól, 18%-uk pedig egyszerűen jobban bízna benne, mint egy emberi főnökben.

Ezt láttad?

Ekkora rekordra nem számítottak – óriási sikerrel nyitott a The Walking Dead: Dead City

×