Nagyon valószínű, hogy az idei év egyik legvártabb játékának dobozából kispórolják a lemezt.

Aki komolyabb figyelemmel kíséri a játékipar változását, az jól tudhatja, hogy a kiadók az évek múlásával egyre inkább távolodnak a játékaik fizikai értékesítésétől. Az Ars Technica egy 2022-es cikkében például részletesen értekezett arról, miként válik egyre inkább egy szűk réteg nieche piacává a lemezes forma, amit hihetetlen gyorsasággal vált le a digitális értékesítés.

A játékosok túlnyomó többsége, nagyjából 80-90%-a már csak digitálisan vesz magának játékot. A Games Industry 2022-es mérése szerint például a PC-sek 98%-a digitális boltból vásárol, és mindössze csak 2% az, aki dobozos formában teszi a polcra a választott címet. A konzolos játékeladások bár másképp alakultak, de a tendencia ott is ugyanez: 72% digitális, 28% pedig a lemezes kiadást vette meg.

Az Ars szerint ebben nem csak a játékosok vásárlási szokásának, hanem a játékipar, azaz a kiadók stratégiájának változásának is fontos szerepe van, hiszen míg 2018-ban a nagyobb kiadók a „jelentősebb” játékaik 80%-át lemezen is árulták, addig 2021-re a játékaik 54%-a került ki a valódi játékboltok polcaira. A teljes kép azonban még ennél is durvább: 2021-ben a konzolokra is megjelent videojátékok 90%-a kizárólag digitális formában elérhető, azaz a játékok csak 10%-a élte meg a lemezes gyártást.

2023-ban ez a trend még inkább felerősödik, ebben az évben ugyanis egyre több AAA-s produkció választja a kizárólagos digitális megjelenést. Ebbe legelőször a finn Remedy állt bele, ami nemrég jelentette be, hogy költséghatékonyság miatt az októberben debütáló Alan Wake II kizárólag digitális úton lesz beszerezhető – cserébe viszont olcsóbb lesz a játék.

A sort pedig egy még ennél is nagyobb alkotás, a legnagyobbak közül elsőként a Starfield folytathatja, ami dobozt ugyan kap, de lemezt nagy eséllyel már találunk benne.

A Bethesda Supportja ezt egy arra vonatkozó kérdésre Twitteren írta meg, ahol egyértelműsítették: a Starfield fizikai dobozában már csak egy letöltőkódot fogunk találni a választott platformhoz. VISZONT, itt jön a plot twist: az Eurogamer szerint a kiadó később letörölte a tweetet, miután néhány rajongó nem tetszését fejezte ki a döntéssel kapcsolatban.

Kép: Eurogamer

Az is érdekes lehet, hogy pár héttel korábban a Bethesda spanyol felületén ennek ellenkezőjét állították, mely szerint a dobozos alapkiadás tartalmazni fogja a lemezt, a Constellation Editionhöz pedig kódot mellékelnek majd. Pedig erre már egyértelműen tudniuk kellene a választ, hiszen a megjelenés már három hónapra sincs, a játékosok pedig nem tudják, hogy pontosan mit fognak kapni a pénzükért.

Ami azért nem mindegy, hiszen bár kevesen választják a lemezes formát, de azoknak valószínűleg sokat számít a lemez megléte vagy hiánya. Hisz ha nincs benne más, csak egy letöltőkód, akkor ugyanazzal az erővel már digitálisan is beszerezhetnék a játékot.

Ugyanakkor – a fentiek fényében – egyáltalán nem lepődnénk meg, ha a Starfield végül valóban elhagyná a lemezt. A Bethesda űreposza ugyanis több mint 120 gigán fog terpeszkedni + első napos javítások stb., ami valószínűleg azt is jelentheti, hogy a Star Wars Jedi: Survivorhöz hasonlóan mindenképp le kell majd tölteni némi plusz adatot – lemez ide, vagy oda.

Te általában digitálisan vagy dobozosan veszel játékot?

Ezt is érdemes elolvasnod:

A Sony évek óta fullba nyomja a kretént, és emiatt lehet nem lesz PS6-ra Call of Duty

×