A saját tartalom fontosabb lehet, mint bármikor.

Ahogy a gaming iparág növekszik, úgy bizony a népszerű húzócímek is szépen gyarapodnak. Ez alól a Call of Duty franchise sem kivétel, mely évről évre ontja magából a friss játékokat. 2020 márciusában azonban megváltozott valami. Ekkor debütált a Warzone legelső verziója, mely azóta is több millió játékosnak ad otthont a szerverein.

Azóta több, nagyobb váltást is megélt a különálló életet élő kliens. 2022 novemberében elstartolt a teljesen új alapokra építkező Warzone 2.0, mely új pályát, új játékmotort és új fegyvereket is magával hozott a játékosok gépeire. A korábbi verzió Warzone: Caldera néven folytatta tovább, ám a cég hamarosan lelövi azokat a szervereket, így mindenkinek a friss kliensben kell boldogulnia.

Live Service játékok

Az Warzone-hoz típusú játékokat „Live Service” titulussal illeti a külföldi sajtó, ide tartozhat a Fortnite, az Apex Legends, a Valorant, de még a Rocket League is. Olyan címek kerülnek ebbe a kategóriába, ahol a megjelenés után folyamatos tartalom ömlik a játékba. Új ügynökök, friss pályák, új skinek, friss fegyverek. Ha egy adott címben találkozunk Battle Pass belépővel és szezonokkal, akkor nyugodtan illethetjük ezzel a szóval. Több DLC megjelenése még nem elég azonban a Live Service kategóriára, így hiába kapott a Witcher 3 több mint 16 DLC-t, továbbra sem Live Service játék.

Mi hiányozhat a Warzone-ból?

Jól látható a hivatalos számokból, hogy bár továbbra is rengetegen játszanak a Warzone-nal, a számok inkább stagnálnak, mintsem nőnek. Mindeközben a Fortnite vagy épp a motorváltásra készülő CS:GO is folyamatosan döntögeti a saját rekordjait. Több közös van ebben a két játékban, mint az először gondolnánk.

Hiányzik a saját tartalom

A fenti két cím útmutató lehet minden olyan fejlesztő számára, aki utat akar nyitni a játékosbázis kreatív energiáinak. A Fortnite hosszú évekkel ezelőtt leplezte le a Creative nevet viselő játékmódját, melyben gyakorlatilag egy Sandbox környezetet biztosít a játékosai számára. Az UEFN – Unreal Engine 5 integráció óta pedig kis túlzással tényleg csak a csillagos ég szabhat határt a közösségnek. Ha Among Us ihletésű Fortnite módot keresünk, akkor azt is találhatunk, de ha egy Call of Duty Zombi pálya mását szeretnénk játszani az Epic Games címén belül, akár azt is megtehetjük.

 

A CS:GO-ban szintén találunk rengeteg felhasználó által készített Workshop pályát, de skineket is készíthetnek a kreatívabb játékosok. Az így létrehozott mapok egy része a móka faktort erősíti, míg a mások gyakorlásban segíthetnek. A sokszor lenézett Battlefield 2042 Portal módja is lehetőséget ad saját tartalmak, „játékmódok” készítésére. Nos, ezektől teljesen mentes a Warzone és a Call of Duty franchise.

Mit hozhat a jövő?

A Call of Duty fejlesztői eddig sem díjazták, ha a játékosok bővíteni szerették volna valamilyen formában a franchise-t. Remek példa erre a 2023 májusában lelőtt SM2 projekt. Az SM2 keretein belül, hardcore Call of Duty rajongók, ingyen és bérmentve szerették volna elkészíteni a Modern Warfare 2 multiplayer remaster változatát. Szintén nem sok napot érhetett meg a Black Ops 3 egyik legfrissebb modja sem.

A lelőtt mod – SM2

Néhány esetben, amikor a játékosok kiélhették kreatív vágyaikat, például a Zombies Custom keretein belül, egyértelműen látszódott, hogy igény az bizony lenne rá. Jelenleg nem túl biztató a jövőkép, a fenti információk tükrében. Remélhetőleg a Call of Duty – Activision nyitott szemmel jár és előbb-utóbb rájönnek, hogy mennyi pozitív előnye lenne, ha kicsit szabadabb kezet adnának a játékosoknak. Addig is a fejlesztők által publikált módokkal, pályákkal és fegyverekkel kell beérnünk.

Te milyen tartalommal bővítenéd a Call of Duty világát?

Az igazi toxikus duó? – Ez most a Warzone legundorítóbb kombója

×