Nem fogsz hinni a szemednek, hogy a valószínűleg mélyben rekedt öt ember milyen eszközre bízta az életét. Régóta téma, hogy a Titan nem biztonságos.

Egy ősöreg, olcsó, eredetileg játékkonzolokhoz gyártott kontrollerrel irányították a Titant, azt a 10 tonnás mini tengeralattjárót, aminek a fedélzetén öt ember tartózkodott, amikor a kísérőhajója vasárnap elveszítette vele a kapcsolatot. Az egész világon téma az eltűnt jármű, hiszen hihetetlenül drámai belegondolni, hogy – ha még életben vannak – mit élhetnek át az utasok, tudván, hogy az oxigén csütörtök-pénteken biztosan elfogy. A Titan az OceanGate Expeditions nevű cég tulajdona, és évek óta arra használják, hogy rendszeres merüléseket hajtson végre az 1912-ben elsüllyedt Titanic roncsához. A fő feladat a tengeri régészet és a tudományos kutatás, de ennek finanszírozására rendszeresen szállítottak fizető utasokat is – kb. 3800 méteres mélységbe.

A fedélzeten tartózkodók merülésenként 1.000.000, vagyis fejenként 250.000 dollárt (kb. 85 millió forintot) fizettek azért, hogy a saját szemükkel láthassák a Titanicot.

Úgy tartják, hogy a tengerfenék tanulmányozása még költségesebb és kockázatosabb, mint az űrbe menni (nem véletlen, hogy a Mariana-árok alján csak két ember járt, míg a Holdon 12), ezért egészen meglepő, hogy mennyire komolytalannak tűnik a Titan felszereltsége ahhoz képest, hogy majd’ négy kilométeres merüléseket hajtottak végre vele. Könnyen lehet, hogy utoljára múlt vasárnap.

Forrás: OceanGate

Ez a tengeralattjáró meglepően egyszerű építmény: csupán egyetlen be és kikapcsoló gombbal, WC gyanánt néhány padlóba süllyeszthető műnyag palackkal, az ereszkedéshez és emelkedéshez egy-egy egyszerű csappal, míg az irányításhoz – kapaszkodsz valamibe? – egy ősöreg Logitech G Wireless Gamepad F710 kontrollerrel rendelkezik.

Igen,

a tudományos kutatások egész sorát, illetve számtalan turistajáratot teljesítő, amúgy titán-szénszálas burkolattal rendelkező tengeralattjárót egy olyan játékkontrollerrel irányították a mélyben, amit az Xbox 360-hoz kezdett el utángyártani a Logitech, még 2010-ben, és 50 dollárba (kb. 17 ezer forintba) került – összegzi a Kotaku. „Úgy tűnik, mintha ez a tengeralattjáró MacGyver-szerű barkácsolással készült volna” – jegyzi meg a CBS riportere, David Pogue az alábbi, 2022-es tudósításban Stockton Rushnak, az OceanGate vezérigazgatójának, aki nem mellesleg egyike az öt, most mélyben rekedt utasnak – írja a People. Odalent talán többször is átgondolta azóta, hogy minden rendben volt-e a Titan építésénél.

 

A másik négy ember a panelkonyha méretű kabinban a pakisztáni Shahzada és Suleman Dawood, a brit Hamish Harding, illetve a francia Paul-Henry Nargeolet – utóbbi a tengeralattjáró harcedzett kapitánya, aki már több tucatszor merült le a Titanichoz.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy a minden gamer számára ismerős Logitech F710 volt-e a fedélzeten vasárnap,

amikor a Titant vízre bocsátotta a kísérőhajója, de a többi lehetőség is hasonló, hiszen Rush az OceanGate weboldalának fotóin látható módosított Xbox kontrollerrel is, de a galéria tartalmaz olyan képet, amelyen egy PlayStation 3 DualShock szolgál a tengeralattjáró kormányaként. A National Geographic egyébként megerősítette, hogy a Titant eredetileg PS3 kontrollerrel tervezték, de tényleg nem tudni, hogy ezúttal mit használt a kapitány.

Forrás: OceanGate

Jegyezzük meg: a régi kontrollerek megjelenése más tudományos és technológiai szegmensekben, sőt, a hadseregben sem szokatlan. Használják őket valódi fegyverek, robotok és más járművek irányítására, hiszen könnyen átalakíthatók és olcsón pótolhatók. A 2005-ben feltűnt Xbox 360 kontrollerek például még az amerikai védelmi minisztérium 2024-es költségvetésében is nagy tételben megjelennek. Mindez nem az eszközök megbízhatatlanságáról árulkodik, sőt: ezek alapján biztosra vesszük, hogy ha technikai gond okozta a Titan eltűnését, akkor az nem az irányításához használt játékkonzol periféria miatt történt…

… mert akár még erre is jók:

Egy PS5 kontrollerrel sikerült a mesterséges megtermékenyítés

 

×